Cu dedicatie speciala pentru Aspoiu ,Feri , un mare Urs si toti prietenii nostri sefisti!

De mic mi-au placut cartile,avind norocul sa am o sora mai mare si o curiozitate iesita  din comun am inceput sa buchisesc literele de pe la cinci ani si ceva asa ca intrind la scoala la sase ani si jumatate plus doua luni nu am avut nici un fel de problema cu abecedarul pe care il dadusem gata cu ceva timp in urma, asa ca pasul urmator a fost sa ma duc la biblioteca scolii si sa ma abonez la carti.Recunosc cu mindrie ca am fost cel mai tinar abonat al bibliotecii si chiar am fost dat exemplu in ceva publicatii de pe atunci ,era un lucru care imi dadea fiori si l-am evitat,deh! ginduri de copil care nu vroia sa se dea mare, iar prima carte pe care am imprumutat-o in calitate de cel mai tinar abonat a fost Zina Zorilor de Ion Slavici,aveam atitea emotii incit inima imi batea speriata ca un porumbel in cosul pieptului,erau emotiile copilului,incepatorului dar si a primei carti care urma sa o citesc de la biblioteca,vreau sa va spun ca pentru mine biblioteca insemna ceva sacru ,un monument al calmului si linistii,  iar o carte scapata pe jos insemna cutremur,era un refugiu in fata realitatii comuniste hide, o oaza in care eroi cartilor erau nemuritori si magnifici fata de noi muritorii de rind!  Dupa ce am devorat o tona de carti am gasit cautind prin rafturi  o carte care mi-a stirnit imediat interesul,ah! sa nu uit  dupa numai un an am trecut la biblioteca judeteana asa ca aveam un orizont largit si cu mai multe carti,era scrisa de un roman Felix Aderca si se numea Orasele Scufundate,o carte carte mi-a deschis apetitul pentru SF, era atit de minunata si extraordinara incit am citit-o de trei ori la rind! Oh doamne,  ce vremuri minunate!  Apoi a fost superbul Jules Verne cel care mi-a deschis ochii spre marele univers al fictiunii,visam cu ochii larg deschisi la aventuri, calatorii chiar si pe luna si eu fiind in rolul principal ; da! cel care salva intotdeauna fata rapita de maleficul personaj negativ,sau salva lumea de toate relele posibile si imposibile; si a mai fost si regele sefeului H.G.Wells care m-a dat pe spate cu Razboiul Lumilor,cel care mi-a deschis drumul spre spatiul cosmic si extraterestri si m-a incintat pina la extaz cu cartile lui!

La scurt timp am gasit niste cartulii pe care scria Fantastic club si aveau un triunghi rosu pe ele,era un adevarat deliciu si o adevarate desfatare cind le citeam,prima carte citita din aceasta colectie fiind O carte cu adevarat buna!Adi do you remember the time?!Of doamne cum ii iei tu mereu pe cei mai buni, Colin titanul Sf al literaturii romane,eminescul sefeului romanesc!Mircea Oprita un adevarat maestru SF!Cuplul cu cele mai COOL carti ,absolut mirobolante si minunate,si acum daca recitesc aceasta carte imi trezeste aceleasi sentimente de uimire si incintare,va ramine mereu number one in topul preferintelor mele!Sa incepem si cu rusii nostri!  😀Si cu marele Klein! Chiar este bun ,foarte bun!Un domn cu aripi mari de inger pazitor al sefeului romanesc!Sau cum a intrat cyberpunkul in Romania!O carte care m-a marcat si mi-a placut enorm de mult!Niciodata nu te va dezamagi recitirea acestei carti!Prima intilnire cu americanii!Un mare scriitor! La o intilnire cu el la Casa Pionerului dupa ce mi-a citit doua povestiri m-a incurajat sa scriu,acum dupa atitia ani sa regret sau sa ma felicit ca nu am continuat sa scriu?Prima intilnire cu sefeul „strain”!Fratii nostri francezi!Un scriitor cu nerv!Un scriitor cu sarm!O sora franceza!Cine nu ar vrea sa fie nemuritor?!Scriitori stele ar fi trebuit numita!Fratii nostri unguri si vecini!Un scriitor care promitea enorm de mult!A scris si a scris bine,dar s-a pierdut undeva in tranzitie acest scriitor!O carte deosebita ,foarte apreciata!O carte cu adevarat incitanta!Acelasi cuplu de aur al sefelui romanesc loveste din nou!Un scriitor mitic!O carte de neuitat!O voce care avea multe de spus dar s-a retras in politica!A fost una din pierderile majore ale sefelui romanesc!Un super soldat dus la limita umana! O carte super misto!Corifeul si maestrul Ion Hobana,de neeegalat!Un fantasy romanesc care da clasa multor straini !Un autor care din pacate s-a stins prea devreme!Dar opera lui ramine !Un autor surprinzator si ceva vina!

De la vecini nostri bulgari ceva foarte bun!Misterios si sibilinic acest autor!Una din cartile de neuitat ale copilariei! O carte beton!O constelatie de povestiri si autori!Un scriitor maret avea si stil si vina si nerv,pacat ca dumnezeu nu l-a mai vrut printre noi!Singura carte sf scrisa de ROB,vestita autoare de romane politiste!O carte remarcabila!Un autor  cu adevarat surprinzator si o carte buna!Un semn venit de la un maestru SF!Ce carte mare dom’le! Nu degeaba se spuna ca a inceput era sefeului cu ea!O carte care daca o citesti nu are cum sa nu iti placa ! parol!Cele mai bune povesti sefe romanesti sunt incluse in aceasta antologie de nelipsit din colectia oricarui sefist!Primul volum al extraordinarului Mihail Gramescu!O autoare si o carte nemaipomenita!O carte foarte premiata si care te vrajeste daca te prinde in mrejele ei!Un titlu si o carte mai mult decit inspirata!Neaparat de citit aceasta carte!Un nume si un scriitor care incinta spiritul cind citeai ceva scris de el!Lost in tranzitie!O lume fascinanta ,de remarcat prolificitatea si inspiratia autorului!Sasarman cu o carte absolut uluitoare!Un glas cu poezie si farmec in el ,povestile acestei autoare incinta inima!O carte care te impresioneaza!O carte care te uimeste prin limpezimea ideilor !O carte deosebit de frumoasa!Tot la editura Albatros au aparut primele semne de unire ale sefeului cu mainstreamul,acesta este primul exemplu in care matematica se impleteste cu sefeul si literatura!O carte cum rar s-a scris la noi!O ultime zvicnire a editurii!Surprinzator acest autor cu o viziune  diferita!

Acestea fiind zise, astept pareri si bineinles depanarea amintirilor!

posted by voicunike

13 comentarii la „Amintiri SF

  1. Ha!
    Ce bine ca ai pus pozele. Imi aminteam clar seria aia a lui Tudor Negoita, adica cum e si ce se intimpla, dar nu reuseam nicicum sa-mi amintesc titlurile.
    Merci

  2. Iar, tot io.
    In Fantastic Club a aparut si „Odiseea navei Space Beagle”. Parca asa era titlul. Nah, am niste amintiri mai speciale cu cartea asta.

  3. Ce coincidenta.
    Cred ca Orase scufundate a fost printre primele carti SF, pe care le-am citit. Si pe undeva pe acolo a fost si Un Roman in luna a lui Henri Stahl. Si bineinteles luate tot de la biblioteca 🙂

    Si inainte de asta, Zana zorilor a lui Ispirescu, cat de tare mi-o doream si ce fericit am fost cand am pus mana pe ea 🙂

  4. aaaa, Zana Zorilor era a lui Slavici. Ispirescu avea altele. Am inceput sa uit. De, batranetea. 🙂

    Acum mi-am adus aminte de alte doua carti SF pentru copii. Rica si Trica merg pe luna si Fetita de pe Terra. De la care oi fi luat microbul ?

  5. @Aspoiu-era bre da nu am mai avut chef sa o cumpar in varianta Albatros ,deja niste amici imi spusesera ca era fragmentata,asa ca am varianta dupa revolutie! Urmeaza si univers editie integrala! For you my friend! 😀
    @Jeje-Si alea sunt misto! Daca iti spun nu ma crezi ,am dat ca tembelu’ din mina multe carti in stinga si-n dreapta si la un moment dat m-am trezit ca nu le mai pot procura!
    @ Weird Vision- din lene si din prostie nu am exemplarul original din Odiseea navei Space Beagle! Sorry!

  6. Aaaaaa!!! De cand caut sa aflu ce carti s-au publicat in Fantastic Club! Thank youu!!

    Am citit „Aici sunt tigri” din colectia asta, si de atunci am un respect profund pentru Bradbury. Nu credeam ca au tradus „The Land that Time Forgot”, dar ma bucur ca au facut-o. Coperta e geniala, btw, au mai fost oare pana atunci coperti cu dinozauri pe piata romaneasca? 😀
    Am gasit pe la anticariate, acum ceva vreme, „Planeta cu sapte masti” dar nu am apucat sa o cumpar. Lumea se pare ca a uitat cu desavarsire de Fantastic Club – anticariatele sunt „wait whaaat?” si vanzatorii ambulanti dau din cap si ma trimit la romanele de razboi 🙁

    Also: cine a scris „Regele Visurilor”?

  7. ia te uita, se pare ca nu-mi lipseau chiar atit de multe… 🙂
    mare parte dintre cartile astea le avea deja tata in momentul in care m-a prins pe mine SF-ul. cred ca primul SF romanesc citit a fost gradina zeilor a lui camil baciu (stiati ca s-a reditat in 2001 la editura fundatiei culturale romane?)
    dupa aia am avut ocazia sa tin in mina cam tot ce s-a publicat sf la noi din anii 50 incoace, lucrind trei ani ca asistent la biblioteca liceului. nu mai stiu ce-am citit de-acolo si ce din propria biblioteca, fiindca ajunsesem sa consider cartile de la liceu ca pe-ale mele, ma serveam cu tot ce voiam (si chiar am invatat sa masluiesc fisele de asa maniera incit sa pot chiar pastra cee ce tineam mortis sa pastrez). faine carti, faine vremuri…

    1. si uite-asa furau unii carti din biblioteca publica, iar acu se dau de ceasul mortii pe diverse site-uri, cu amenintari si alte alea, ca sa vezi doamne sa nu care cumva sa-i fure cineva mareata productie editoriala de incape intr-o sacosa , si sa o posteze pe vre-un forum ceva….un fel hotu’ care striga prindeti hotul…De altfel, psihologic e normal ca cei obisnuiti sa fure, sa fie si cei mai grijulii la a nu fi furati …hai sa traiti bine

  8. @Robert:
    „Regele visurilor”- antologare+ traducere: Ana Maria Tupan.
    Cuprins:
    Disparitii misterioase- Ambrose Bierce
    Lentila de diamant- Fitz James O’Brien
    Hans Phaall- Edgar Allan Poe
    Regele visurilor- Thomas Wentworth Higginson
    Citim in „London Times” din 1904- Mark Twain
    Atomii lui Chladni- J. D. Whelpley
    Elixirul vietii- Nathaniel Hawthorne
    Umbra si strafulgerarea- Jack London
    Scurta incursiune in viitor- Edward Bellamy
    Retrospectiva 2000(fragmente)- „” „”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *