Asa cum am promis dupa doua saptamini de lucru intens iata ca am reusit sa pun bazele surprizei pe care o pregateam mai demult pentru voi.Vreau ca prin acest nou serial sa afle si cei care nu au in posesie sau nu au citit despre toate revistele ,antologiile,almanahurile si periodicele SF&F aparute in Romania.Rog pe aceasta cale pe cei care ne pot ajuta cu mai multe informatii,  cu copii xeroxate sau originalele revistelor care ne lipsesc sa scrie pe adresa voicunike@yahoo.com,va asigur ca totul va fi contra cost sau dupa preferinte se va lasa cu bere Leffe la greu,sau vom gasi o modalitate sa ne revansam.

Am plecat de la ideea ca este pacat ca sa nu sa stie despre povestirile si autorii publicati,si unele si altii extrem de valoroase si valorosi.Voi incepe cu vestita CPSFA si faimosul JSF  cu cite zece numere din fiecare,fiecare numar insotit de poza si sumar.Sper ca acest lucru sa va incite curiozitatea si placerea lecturii!

In 1990 renastea in doua locatii diferite revista anilor ’50-’70 Colectia Povestirilor Stiintifico- Fantastice care fusese oprita la numarul 466,una la editura SFVA si una la editura Presa libera sub tutela revistei Stinta si tehnica.

Revista nou aparuta se numea simplu Anticipatia sau CPSFA,  avea sa publice  multi autori romani buni si sub bagheta marelui traducator MDP multi autori straini cu povestiri excelente si foarte bune.Primul numar avea sa debuteze cu un roman in serial Sfirsitul Copilariei de Arthur C.Clarke tradus de inegalabilul MDP, si doua povestiri scrise de doi autori romani plus faimosul Ray; iata sumarul primului numar CPSFA:

Adrian Ionescu=Buna dimineata,domnule Yona

Danut Ungureanu=Zbor pe muntele linistit

Ray Bradbury=Vis gripal10092009(021)Numarul 468 avea sa il aduca in prim plan pe marele Ion Doru Brana cu o rubrica extrem de interesanta si adecvata momentului-Actualitatea Internationala SF- cu informatii mai mult decit pretioase pentru orice sefist sau neofit.Sumar:

Gheorghe Paun=Mobius

Cristian Lazarescu=Aleea din noapte

Lucian Merisca=Tic-tac

Horia Arama=Pianul preparat

A.C.Clarke=Sfirsitul Copilariei  210092009(020)In numarul 469 aveam sa ma intilnesc cu o povestire surprinzatoare marca Stefan Ghidoveanu dar si cu cel mai COOL SCRIITOR ROMAN-SILVIU GENESCU ! In acest numar se oprea si rubrica lui Ion Doru Brana.  Sumar:

Stefan Ghidoveanu=O stea plecata-n departari

Silviu Genescu=Ca Sandra

Cristian T.Popescu=Cartea pragurilor

Dan Merisca=Fictiunea subversiva

Marian Truta=Johnny si caracatita

Dan Festeu=Liliput 2005

10092009(019)In numarul 470 aparea o noua rubrica Retro Sf care debuta cu unul din cei mai buni scriitori din acea perioada- Camil Baciu=Legea cea mare;iata si sumarul numarului:

Sorin F.Popa=Citeva motive de fericire

Dimitrie Lupu=Harradey

Ovidiu Bufnila=Relatare despre dublu10092009(018)In acest numar ne reintilnim cu un domn batrin cu aripi uriase Adrian Rogoz=Mai mult ca perfectul crimei si citim un eseu de Asimov=Despre opinie  in traducerea doamnei Elena Pavelescu:

Ovidiu Petcu=Domnului Frankenstein,cu dragoste!

Tudor Negoita=Contactul10092009(017)Pe linga partea a sasea din romanul lui Clarke,Nic Nicolaev introduce o rubrica The sf book club si  citim trei schite:

George Ceausu=Monumentul

Pierfrancesco Prosperi=Planeta tacerii

Mircea Serbanescu=Scaunul rebel10092009(016)In numarul 473 se sfirsea romanul  Sfirsitul copilariei ,  si citim un eseu obiectiv a lui Anca Mizumschi:

Gheorghe Paun=Muzeul

Ovidiu Tincu=Mirajul

Tudor Negoita=Dragoste cu luciditate10092009(009)In acest numar facem cunostinta cu faimosul Orson Scott Card in traducerea aceluiasi inimos traducator MDP:

Orson Scott Card=Maimutoii credeau ca totu-i distractie

George Ceausu=Cind va creste casa noastra mare

Cristian M.Teodorescu=Calculator de viitor

Constantin Pavel=Raport prescurtat10092009(007)In numarul 475 ne intilnim cu James McConnel=Situatie de evitare si citim Eduard Jurist=Parcul cibernetic;

Julia Teodorescu=Chagrin

Damiano Malaballa=Mimetizatorul(rubrica retro sf)

Ovidiu Harabula=Nebunul

Aurel Carasel=Sfintul

Dan Farcas=Incidentul de la sera 12310092009(015)In numarul 476 in deschidere intra o povestire de Liubomir Nikolov=A o suta una lege a roboticii – totodata si traducator care tocmai terminase de tradus in limba sirba LOTR in 1991 ,la noi avea sa mai treaca inca 5-6 ani ca sa citim aceasta minunata carte, si ne reintilnim cu marele Camil Baciu=Aragua-  un miniroman:

Bob Shaw=Lume mica    vestitul scritor al Astronautilor Zdrentarosi

Lewis Padgett=Legatura telefonica in viitor   De citit neaparat! E cel mai traznet scriitor de sf!

Madalina Amarie=Cusca cu libertate10092009(014)In numarul 477 il intilnim prima oara pe neasemuitul si gigantul Frank Herbert=Fortele de ocupatie cu o povestire; iata sumarul:

Adler Timergalin=De la inceput

Kir Buliciov=Mutantul    va mai amintiti de Fetita de pe Tera?

Catalin Balaur=Cine se joaca cu vietile noastre

Kemeny Deszo=Generatia a treia

Camil Baciu=Aragua 210092009(013)Sper sa va placa ,astept reactii si pareri.Miine voi posta si despre cel mai amplu si frumos fenomen SF&F-  JURNALUL S.F.

Pentru Feri si Ciprian si restu’ in ideea de a-le face bine la corazon! 😀 Sper sa nu se inmulteasca numarul de infarcturi!

14 comentarii la „Restituiri: Part 1 CPSFA

  1. @EU-apai sa dea naiba in dictionarele astea ca nu mai stii dupa care sa te iei,e ca la saracii elevi care au atitea legi dupa urechea fiecarui guvern,la fel si cu limba romana,s-au nascut atit de multi „cunoscatori” incit totul a devenit relativ in inventarea si explicarea cuvintelor! 😀

  2. Pentru tine Mihai,orice! Iti voi face copii color la ambele numere cu Skull City si astfel vei avea posibilitatea sa-le recitesti! Daca le vrei in original incearca la HNU!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *