Serial Sf:Episodul 2 Inceputurile

Uite asa cu „arme si bagaje”ne-am mutat in 1991 si asteptam ca bogatia si libertatea din occident sa ne invadeze societatea,la urma urmei meritam si noi ceva confort! ca sa nu mai spun ca se vorbea numai de politica! ­čÖé Pe plan profesional lucrurile mergeau foarte bine si conform pricipiului meu care ma calauzise o buna parte din viata -fa ceea ce faci din placere si lucrurile vor iesi ca la carte-incepusem ascensiunea spre virf , dar cum nu v-am spus jobul era si mincator de timp dar ca un cititor inrait faceam rost de timp prin orice mijloc.Pe plan personal urma ca spre sfirsitul anului sa cunosc cea mai frumoasa fata si cea mai ce din viata mea cea care imi va deveni ulterior sotie (supranumita Generalul) si cel mai bun prieten.

Dar sa revenim la carti! ­čśÇ la inceputul anului a aparut tot la editura Porto Franco , Brian Aldiss=SERA o carte care trateaza tema calatoriei initiatice intr-o lume dominata de o jungla imensa aparuta ca urmare a incalzirii globale -de citit neaparat! Tot la editura Porto Franco apare si urmarea la Ferma Oamenilor de Piatra scrisa de cei doi autori Barbulescu +Anania=Paralela Enigma ,carti care merita citite chiar daca sunt scrise de autori romani.Venind ca trenul din urma editura Multistar aduce cu ea Randevous cu Rama o carte care ar trebui sa nu lipsesca din biblioteca oricarui fan sf ,cred ca recomandarile devin de prisos.La editura Orion apare Dusmanul de Barry B.Longyear si Koster Del Ray=Intilnire de gradul X.Tot la Porto Franco apare si Mihai Gramescu=Phreeria iar la editura SFVA Canal,R.=Swap-Swap iar ca bonus o carte asteptata ,la editura Univers,George Orwell=1984.

Ca de obicei Bebe va va servi lista integral cu aparitiile din 1991.

Prin peregrinarile mele pe la tarabe am avut surpriza sa gasesc almanah Anticipatia 1991 care contine printre alte povestiri o poveste foarte misto a lui Philip Jose Farmer=Fiica si mi-a prilejuit intilnirea cu Poul Anderson cu a lui Craiasa Neantului si-a Noptii.Asa cum v-am povestit in primul episod cumparam multe carti dar pe alese si dupa ureche urmind ca dupa multi ani sa-mi completez biblioteca iar o mare parte din cartile si revistele cumparate in anii aceia sa le dau surorii mele.

Tot in anul 1991 aparea Arthur C.Clarke serializat in CPSFA cu Sfirsitul Copilariei (nr.467-nr.473) in traducerea celui mai titrat traducator roman ,deja ii urmaream „ispravile” de la Copilul Diminetii de Gardner Dozois aparuta in almanahul Anticipatia 1986 culminind cu cea mai tare povestire din perioada comunista Frazbile si Granchioase de Lewis Padget ;tot in CPFSA aparea in numarul 482 si 483 una din povestirile memorabile ale sefeului-Don A.Stuart=Cine-i acolo -acelasi traducator care va aparea intr-un episod viitor dedicat numai lui.

Tot in CPSFA vom mai face cunostinta cu Philip K.Dick,William Gibson,Orson Scott Card,Camil Baciu,Dan si Lucian Merisca,Petrica Sirbu,Stefan Ghidoveanu si lista poate continua.

In acel an ’91 apare si celebra antologie de SF Romanesc -Timpul Este Umbra Noastra intocmita de renumitul Cornel Robu ,o delicioasa selectie de texte sf romanesti apartinind deopotriva vechii si tinerii generatii de scriitori romani de sf-de trecut la lecturi esentiale- care nu ar trebui ratata!

Timpul trecea, si usor ,usor ne apropiam de anul 1992 dar sa nu ne grabim cu dezvaluirile,de abia acum devine din ce in ce mai interesant! ­čśÇ Stay tuned!
Posted by Nicu

You might also like

7 Comments

 1. avatar
  balinferi says:

  BebeNicu, corecteaz─â, te rog, partea aia cu „Sf├ór┼čitul Copil─âriei” -Arthur C. Clarke a ap─ârut ├«n CPSF, pentru a nu deruta cumva oamenii. Am fi fost noi ferici┼úi s─â fi ap─ârut 4676 de numere ­čÖé

 2. avatar
  jeje says:

  M-ai amintit de Sera lui Brian Aldiss.Tare mult mi-a mai placut carticica aia.Culmea e ca acum vreo 2 ani erau pline anticariatele de pe la Universitate cu ea, nu stiu din ce depozite aparuse.Dar nu cred ca avea prea mare succes, ca nu stia lumea de ea.Cred ca ar trebui scrisa o recenzie, numai ca eu nu mai tin minte mare lucru ­čÖü

 3. avatar
  bebe says:

  Sera lui Brian Aldiss este primul sf de valoare aparut in Romania dupa 1989!Cu el a inceput totul!De aceea inseamna atit de mult pentru mine!

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: