Autorii Nemira Mathias Énard, Nora Iuga și George State, trei voci distincte ale literaturii contemporane, își dau întâlnire cu cititorii la Timișoara în cadrul FILTM, între 23 și 25 octombrie. Festivalul propune un dialog viu între culturi și generații, aducând împreună autori care au marcat decisiv peisajul literar actual.
Mathias Énard, câștigătorul prestigiosului Premiu Goncourt, se va întâlni cu publicul miercuri, 24 octombrie, începând cu ora 18:00, în eleganta Sală Barocă din Muzeul Național de Artă Timișoara, într-un dialog cu Despina Jderu, critic literar cu o vastă experiență în interpretarea fenomenului literar european.
Énard este considerat unul dintre cei mai influenți autori francezi contemporani, explorând în scrierile sale teme precum relația dintre Orient și Occident, puterea memoriei și impactul istoriei asupra prezentului. Editura Nemira marchează prezența autorului în România prin două apariții editoriale esențiale. Într-o ediție nouă, romanul „Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți”, un omagiu literar adus geniului creativ al lui Michelangelo, continuă să fascineze prin stilul său bogat și evocator. Totodată, cititorii sunt invitați să descopere o noutate editorială, „Banchetul anual al confreriei groparilor”, o carte care îmbină magistral realismul și fantezia, oferind o viziune proaspătă asupra istoriei și vieții cotidiene, specifică scriiturii inovatoare a lui Énard.
Nora Iuga, voce emblematică a poeziei românești contemporane („Fetița strigă-n pahar”, Nemira, 2023), va avea două prezențe distincte în festival. Pe 24 octombrie, de la ora 12:00, va discuta cu elevii Colegiului Național Pedagogic Carmen Sylva. A doua zi, pe 25 octombrie, de la ora 20:00, va participa la un eveniment special sub conceptul, „Muzici, algoritmi și poezie”.
George State, („Sarx”, Nemira, 2023), va fi prezent pe 25 octombrie, de la ora 12:00, la o întâlnire cu elevii la Casa de Cultură din Sânnicolau Mare. Alături de poet se vor afla și criticul literar Nona Ropotan și scriitorul Ciprian Măceșaru.
George State va fi de asemenea, prezent, alături de Nora Iuga, dar și Angela Baciu, Octavian Soviany, Lorand Pethö, Mădălina Aldescu, Nenad Saponja (Serbia) și Ciprian Măceșaru la evenimentul „Muzici, algoritmi și poezie”, pe 25 octombrie de la ora 20:00.
Despre Nemira
Nemira este una dintre primele edituri independente din România. A fost fondată în 1991 la București de Valentin Nicolau și este condusă de aproape 10 ani de fiica acestuia, Ana-Maria Lotts Nicolau. Editură independentă curajoasă, Nemira are ca prioritate să aducă cititorilor povești puternice și idei provocatoare. Nemira traduce unii dintre cei mai populari și îndrăzneți scriitori din toată lumea, dar totodată încurajează generațiile noi și emergente de scriitori români prin n’autor, singurul imprint din România dedicat în totalitate scriitorilor autohtoni contemporani. În legătură permanentă cu cititorii, firul roșu al tuturor cărților publicate este #plăcerealecturii.