Jason Rekulak – Imagini ascunse (Hidden Pictures, 2022) 400p., TPB, Armada, 2022, trad. Roxana Brînceanu, red. Andreea Roșeț, 44,99 (59,99) lei, ISBN 978-606-43-1422-2

Premii: Goodreads Choice Award for Horror 2022

Nota Goodreads: 4,21 (57 699 note)

Descrierea editurii: „Mallory Quinn, abia ieșită dintr-un centru de dezintoxicare, se angajează ca babysitter pentru a avea grijă de Teddy, puștiul de cinci anișori al cuplului Ted și Caroline Maxwell. Tânăra descoperă că-i place nespus de mult noua ei slujbă, care-i oferă stabilitatea de care are atâta nevoie. În plus, ajunge să țină cu adevărat la băiețelul dulce și timid, care nu pleacă nicăieri fără creionul și caietul lui de schițe. Desenele lui sunt, la început, la fel ca ale oricărui alt puști: copăcei, iepurași și balonașe. Dar, într-o bună zi, copilul mâzgălește ceva cu totul neașteptat: un bărbat care târăște în pădure cadavrul unei femei. Încet, încet, imaginile pe care le așterne pe hârtie devin tot mai sinistre, iar personajele sale – din ce în ce mai pline de viață. Mallory ajunge să se întrebe dacă nu cumva sunt reprezentările unei crime sau dovada influenței unei forțe malefice supranaturale. Și, deși știe că totul s-ar putea să pară o nebunie, e hotărâtă să descifreze misterul imaginilor ascunse și să îl salveze pe Teddy.”

Finalul de an aduce o poveste horror/mystery extrem de populară pe Goodreads și nu numai, care nu doar că a cucerit inimile cititorilor, dar a și înșfăcat, dată fiind imensa-i popularitate, și un premiu Goodreads pentru cel mai bun roman horror al anului 2022, luându-le astfel fața unor scriitori și scriitoare poate mult mai bine cotați. Curios fiind și, mai ales, punând mâna pe carte la scurt timp de la apariția la noi, grație gestului frumos de prietenii de la Editura Nemira, am și început să o citesc aproape imediat. A venit însă târgul de carte Gaudeamus și n-am apucat să o termin la timp pentru a scrie despre ea înainte de târg, dar astfel am avut totuși prilejul să mă bucur mai pe îndelete de lectură și de experiența inedită pe care o propune Jason Rekulak: povestea scrisă este completată splendid de una în imagini, care îl ajută mult pe cititor să-și facă o idee despre ce vor să transmită personajele și, implicit, prin intermediul lor, autorul.

O avem pe de o parte pe bona Mallory Quinn, fostă dependentă de droguri, actualmente pe drumul cel bun, ajutată fiind de un sponsor generos și de o ambiție de fier de-a reveni la ce a fost odată, adică atletă de top, nu o epavă a cărei viață a fost distrusă în urma unui nefericit accident de mașină care s-a soldat cu moartea surorii ei, cu încheierea carierei de alergătoare cu o viitoare bursă la universitate și cu distrugerea relației cu mama sa, iar de cealaltă parte avem familia Maxwell, alcătuită din Caroline, bogătașă, înțepată și arogantă, dar care echilibrează aceste defecte prin faptul că lucrează cu veteranii rămași cu traume severe de pe urma războaielor, Ted, un geniu al informaticii, dar a cărui nesiguranță și îndoială de sine se răsfrânge până la urmă asupra tuturor, și pe Teddy (da, știu, lipsă de imaginație când i s-a dat numele), băiețelul în vârstă de cinci al cuplului, extrem de talentat la desen și cel care va împinge până la urmă bolovanul în valea groazei și-a comunicării cu fantomele.

Căci avem de-a face cu o poveste cu fantome, oricât s-ar încerca să se dea vina pe traume, povești intrate în folclorul local, imaginație prea bogată sau halucinații induse de droguri sau mai știu eu ce. Teddy începe să deseneze chestii bizare în timpul pauzei de somn din miezul zilei, când e acasă doar cu Mallory. Tânăra începe să-și facă tot mai multe griji când vede ce încearcă să transmită desenele lui Teddy, însă părinții băiețelului pun totul pe seama imaginației extrem de active a fiului lor și spun că prietena lui imaginară, Anya, e doar o scorneală a unui suflet singuratic, care nu prea apucă să-și facă prieteni nici măcar la locul de joacă. Mallory apelează atunci la ajutorul unui medium de peste drum, Mitzi, mereu fumată și extrem de excentrică, dar și a unui viitor suflet-pereche, tânărul Adrian, cel care se ocupă de amenajarea peisagistică a gospodăriei familiei Maxwell.

Însă ceea ce se îndrepta ori către o poveste cu fantome, care știm bine cum se termină de fiecare dată, indiferent că e vorba de familii care se mută în case bântuite, deși cunosc foarte bine numărul de familii de dinaintea lor care au sfârșit-o rău, ori către una în care biata bonă nu sfârșește nici ea măritându-se cu alesul inimii și rezolvând pașnic misterul, ajunge să se transforme în cu totul altceva. Nu zic că personajele sunt cam de carton și cam schematice și clișeice, pentru că sunt și nu sunt. Au și aspecte pe care le-am mai întâlnit adesea, dar autorul le oferă și un plus de profunzime și de imprevizibil în acțiuni încât să nu ne facă să le considerăm de-a dreptul antipatice sau prea bine cunoscute. Povestea capătă o turnură cu totul neașteptată și se joacă suficient de abil cu mintea cititorului, completată fiind de splendidele și inspiratele desene care ne pun tuturor mintea la grea încercare, ca să putem exclama la final: da, o poveste care nu m-a făcut să pierd timpul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *