Semnal editorial 424: (Deja) Două titluri noi în pregătire la Editura YoungArt – „Steaua de argint” de Jeannette Walls și „O listă a cuștilor” de Robin Roe

Publicat pe De Liviu Szoke

Un bildungsroman contemporan despre fragilitatea copiilor în fața iresponsabilității și a alienării familiei, precum și în fața abuzurilor săvârșite de adulți.

Altruism și neînfricare // O familie atipică

Bean Holladay are doisprezece ani, iar sora ei Liz, cincisprezece atunci când mama lor, o artistă ratată, în căutarea identității de sine, pleacă de acasă. Speriate că vor ajunge la orfelinat, cele două surori decid să plece în Virginia la fratele mamei, unchiul Tinsley, un om bun, dar strâmtorat, după ce pierde fabrica de bumbac moștenită. Ca să aibă bani de buzunar, surorile decid să se angajeze, iar singurul care le face o ofertă este îngrozitorul Jerry Maddox, maistru la fabrica de bumbac, un om abuziv și obsedat de putere, care o agresează fizic pe Liz. Curajul celor două surori de a-l înfrunta pe Maddox aducând cazul în fața justiției este de admirat, mai ales când instinctul societății este să transforme victima în vinovat, scoțând astfel viața celor două tinere de pe făgașul ei normal.

De ce să cumperi cartea

  • autoarea bestsellerului Castelul de sticlă
  • o carte ce pune în discuție probleme actuale și reale, cu care adolescenții se pot confrunta oricând
  • o poveste scrisă cu virtuozitate

5 pastile scurte

  • Poate se pusese capăt sclaviei acum o sută de ani, au răspuns copiii de culoare, dar până de curând, nu aveau voie să mănânce la Restaurantul Bulldog şi chiar şi acum se uita lumea urât la ei când intrau acolo.
  • Spălam vasele în bucătărie, când am auzit bătând la uşă. Am dat fuga să văd cine e şi am aprins lumina de pe verandă. Când am deschis uşa, am văzut un bărbat necunoscut în prag, ţinând-o pe Liz de după umeri. Liz plângea. Avea ochii umflaţi şi roşii, avea vânătăi pe obraz şi pe bărbie şi fusta sfâşiată.
  • — Tinsley, a zis el, aici Bill Corbin. 
    I-a explicat că eu şi Liz eram în biroul lui şi voiam să depunem plângere împotriva lui Jerry Maddox pentru presupusa tentativă de viol de noaptea trecută. S-a oprit să asculte, apoi a clătinat din cap.
  • Ne-a spus că poliţiştii au venit la ei acasă şi l-au arestat pe soţul ei, l-au dus la închisoare, i-au luat amprentele şi l-au aruncat într-o celulă. Avocatul aranja procedurile pentru cauţiune chiar în acest moment, şi Jerry avea să fie eliberat până la sfârşitul zilei.
  • Liz a hotărât să nu meargă nici a doua zi la şcoală. De fapt, a zis că nu voia să iasă din casă până nu-i dispăreau vânătăile de pe faţă. Era vineri, a doua zi după articolul din ziar, iar pe coridoarele de la şcoală situaţia se înrăutăţise. Copiii se strecurau pe la spatele meu, îmi aruncau în cap cocoloaşe de hârtie şi-mi puneau piedică.

Câteva opinii despre carte:

Steaua de argint este romanul unei scriitoare sigure de sine, mature, calculate […] un bildungsroman atmosferic depre copilărie și adolescență, vremuri în schimbare și legături de familie fragile, dar indestructibile.“ (Dallas Morning News)

„Captivantă…” (People)

„Un roman impresionant… O poveste incitantă despre copilărie, spusă fără sentimentalism.“ (The New York Times Book Review) 

„Jeannette Walls știe cum să dea viață personajelor sale și cum să-ți frângă inima.“ (Campus Circle Magazine)

Povestea copleșitoare a unei copil rămas orfan, care – prin puterea vindecătoare a prieteniei – învață că și el, asemenea fiecărui om, are dreptul la fericire și iubire necondiționată.

Acest titlu a apărut în colecția Lectura 16 ani + la Editura Youngart

„Oamenii se vindecă mult mai uşor dacă sunt împreună cu cineva care îi iubeşte.“

Ajuns sub tutela unui unchi violent și abuziv după ce părinții lui au murit într-un accident de mașină, Julian – un băiat timid, tăcut și anxios – trece printr-un adevărat coșmar. Dincolo de problemele de acasă, despre care nu știe nimeni nimic, nici liceul nu e tocmai un vis frumos. Abia a început clasa a noua, dar colegii îl iau peste picior pentru că citește cărți pentru copii mici, profesorii nu sunt conștienți de dislexia lui nediagnosticată și îl trag la răspundere pentru că nu participă la ore și are multe greșeli de scriere, iar ședințele de psihoterapie la care e nevoit să meargă nu fac decât să-i amplifice anxietatea și nefericirea. Singurul care ar putea să-i câștige încrederea este Adam, un coleg din ultimul an, care, deși suferă de ADHD și încearcă și el să-și pună ordine în viață, caută totodată, răbdător și plin de empatie, să dezlege misterul sensibilității excesive și anxietății copleșitoare ale lui Julian.

De ce să cumperi cartea

  • Pentru blândețea, candoarea și noblețea personajelor principale.
  • Pentru perspectiva realistă asupra abuzului, în toate formele lui, și asupra doliului.
  • Pentru că trage un semnal de alarmă și ne învață să fim mai atenți la nefericirea copiilor din jurul nostru. 
  • Pentru că, inclusiv printre rândurile unei povești copleșitoare despre traumă și frică, ne vorbește despre speranță și puterea vindecătoare a prieteniei și a iubirii necondiționate.

5 citate din „O listă a cuștilor” care te-ar putea interesa:

  • De moarte nu trebuie să-ţi fie frică. Înseamnă doar că te naşti în altă lume, unde cineva te aşteaptă.
  • Zâmbeşte cu toată gura, dar nu ştiu ce gândeşte cu adevărat, fiindcă nu poţi să crezi întotdeauna în zâmbete.
  • Supereroii nu sunt reali, şi chiar dacă sunt, sosesc prea târziu.
  • Sunt fericit. Și nu văd niciun motiv să mă prefac că n-aș fi.
  • De ce e timpul aşa? De ce încetineşte atunci când eşti în locuri în care n-ai vrea să fii şi accelerează când eşti fericit?

Câteva întrebări cheie din carte:

  • Ce te ține în cușcă?
  • Ce te oprește să trăiești viața pe care ți-o dorești?
  • Ce te oprește să fii liber?
  • Care sunt temerile tale?


Câteva opinii despre carte:
„O poveste remarcabil de captivantă și emoționantă despre o viață salvată – și nu doar dintr-un anumit punct de vedere – prin puterea prieteniei.“ (Emma Donoghue)
„Scrisă cu sinceritate și compasiune, această carte va rezona cu o categorie largă de cititori.“ (Publishers Weekly)
O listă a cuștilor este o poveste tulburătoare și plină de speranță despre neputință, durere, abuz și forța modelatoare a prieteniei.“ (Amber Smith)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *