Anul 2021 a însemnat, înainte de toate, o călătorie frumoasă alături de voi, cei peste un milion de cititori ai cărților Litera! A fost un an în care, prin intermediul site-ului litera.ro și al campaniilor pe care acesta le-a găzduit, am fost mai aproape de voi ca oricând! Un an în care au apărut 765 de titluri noi și 621 de reeditări, însumând peste 2 600 000 de volume tipărite, am realizat sute de evenimente editoriale, lansări de carte, interviuri cu autori români și străini, am dezvoltat colecții și proiecte noi.
LITERA ÎN CIFRE
765 de titluri noi • 2 627 420 de cărți tipărite • 140 de campanii tematice pe litera.ro • 50.000 de cadouri oferite cititorilor • 35 de lansări de carte online și offline • 90 de interviuri cu autori români și străini • 830 de articole pe blogul Litera • 11 episoade de podcast „Cu voce tare“ • 230 de booktrailere „O carte pe zi“ • 7 ani de Club de carte Litera, 85 de ediții • 100 de manuscrise primite la concursul de debut literar „Primul roman“ • 21 de manuale aprobate MEN • 2.960.820 de exemplare de manuale Litera în școli • 15.000 de profesori participanți la cele 13 conferințe organizate • 1.300 de profesori au finalizat cursurile online „Litera Educațional“
RETROSPECTIVA PE SCURT A ANULUI 2021 LA EDITURA LITERA
➤ Anul 2021 a însemnat intrarea în portofoliul Litera a operelor unor scriitori valoroși, laureați ai celor mai prestigioase premii literare internaționale: cărțile lui Abdulrazak Gurnah, câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2021, și „The Promise“, de Damon Galgut, romanul câștigător al Premiul Booker Prize 2021.
De asemenea, Marin Mălaicu-Hondrari a primit Premiul Galei „Observator Cultural“ și a fost sponsorizat de Institutul Cervantes din București pentru Cea mai bună traducere din limba spaniolă a volumului Patria, de Fernando Aramburu, apărut la Editura Litera. În același registru, Premiul „Nicolae Balotă“, al Revistei Apostrof, a fost acordat lui Radu Găvan, pentru Isus din întuneric, volum apărut anul acesta în colecția Biblioteca de Proză Contemporană.
➤ litera.ro a fost gazda a peste 140 de campanii cu promoții tematice, cărți pentru toate gusturile, reduceri generoase și mai bine de 50.000 de cadouri oferite cititorilor. Site-ul a găzduit, de asemenea, și proiectele de tradiție ale editurii:
→ Ajuns la a noua ediție, Noaptea Cărților Deschise, cel mai așteptat eveniment din România dedicat lecturii, a bucurat cititorii cu o serie de evenimente susținute de actori îndrăgiți și cu o premieră online: piesa de teatru Nu sunt eu, cu Maia Morgenstern, eveniment oferit în parteneriat cu Teatrul Dramaturgilor Români și Teatrul Evreiesc de Stat.
→ Festivalul Internațional de carte Litera a fost un regal de evenimente editoriale, dezbateri, întâlniri, lansări de carte și interviuri cu cei mai în vogă scriitori ai momentului. Din Melbourne, New York sau Roma, până la București, cititorii Litera au avut ocazia să se întâlnească în cadrul unor serii de evenimente online cu autori ai bestsellerurilor internaționale: Gina Wilkinson, Ottessa Moshfegh, Sandro Veronesi, David Nicholls, Jeanine Cummins, Rumaan Alam, Maylis de Kerangal, Thomas Erikson, Andri Snær Magnason, Samanta Schweblin, Ashley Audrain ș.a.
→ Zilele aniversare Litera a fost evenimentul care a marcat împlinirea a 32 de ani de la înființarea Editurii. Cititorii au fost invitați să sărbătorească prin evenimente speciale, reduceri la cărți și cadouri garantate.
→ Bookflix, târgul de carte Litera online, a fost o sărbătoare a ofertelor pentru cele mai așteptate cărți și a reprezentat punctul de întâlnire a cititorilor cu autorii favoriți, prin lansări și evenimente online. Interviul în exclusivitate cu Colum McCann, autorul bestsellerului Apeirogon, sau conversația despre viața în umbra Holocaustului a Reniei Spiegel sunt doar câteva dintre ele.
→ Festivalul de Proză Contemporană din această toamnă a marcat împlinirea unui an de la înființarea colecției Biblioteca de Proză Contemporană, moment marcat prin evenimente speciale, la care au participat autorii colecției și alte personalități ale culturii românești: Doina Ruști, Mihail Victus, Radu Găvan, Liviu G. Stan, Radu Aldulescu, Dan Stanca, Ligia Pârvulescu, Cristina Bogdan și alții.
➤ 2021 a fost și anul debutului unor proiecte noi la Litera:
→ Lansat în luna ianuarie 2021, Blogul Editurii Litera a ajuns să găzduiască în prezent peste 830 de articole cu subiecte culturale dintre cele mai diverse: recenzii, interviuri, noutăți, recomandări de carte, fragmente în avanpremieră și multe altele.
→ Tot în ianuarie s-a auzit pe undele sonore pentru prima dată și podcastul editurii, „Cu voce tare“. În cele 11 episoade publicate, moderatoarea Nadine Vlădescu a abordat teme dintre cele mai actuale alături de invitați deosebiți, oameni care au un cuvânt de spus în mediul cultural și în societate: Eduard Novak, Theodor Paleologu, Adrian Majuru, Irina Margareta Nistor, Vlad Eftenie, Paul Olteanu, Dragoș Pătraru, Stejărel Olaru, Ovidiu Raețchi sunt doar câțiva dintre ei.
→ Februarie 2021 a însemnat debutul proiectului „O carte pe zi“, care a constat în difuzarea a 230 de booktrailere video ale celor mai recente bestselleruri Litera, autori de top, cărți pe teme importante din toate domeniile. Volumele din cadrul acestui proiect au fost prezentate zilnic, de luni până vineri, la TV Digi24, fiind apoi preluate pentru cititori pe blogul și rețelele sociale ale editurii, în articole extinse.
➤ Concursul de debut literar „Primul roman“ este, de asemenea, un proiect nou al Editurii, care se va desfășura de acum cu frecvență anuală. Din cele peste 100 de manuscrise prezentate în prima ediție a concursului, juriul a ales drept câștigător romanul Translucid, de Ligia Pârvulescu. Premiul a constat în 10.000 lei oferiți de Idea::Bank România și în editarea romanului în colecția Biblioteca de Proză Contemporană.
➤ Colecția Biblioteca de Proză Contemporană s-a îmbogățit anul acesta cu 15 titluri noi. Toate s-au bucurat de evenimente de lansare online și offline, cu invitați și dezbateri interesante. Omulețul roșu de Doina Ruști, Isus din întuneric de Radu Găvan, romanele Sonată pentru acordeon și Drumu-i lung, căldura mare, de Radu Aldulescu, Treisprezece. Proză fantastică — volum colectiv de proză scurtă, Salamandre de Liviu G. Stan sunt doar o parte din aparițiile noi ale colecției.
➤ De-a lungul anului 2021, cititorii au avut ocazia să asiste la peste 90 de interviuri online cu scriitorii români și străini favoriți: de la Maia Morgenstern, Doina Ruști, Igor Bergler, Radu Aldulescu, Radu Găvan, până la Alex Michaelides, Colum McCann, Valerie Pérrin, Santa Montefiore, Lucinda Riley, Jojo Moyes, Jeanine Cummins, Ashley Audrain, David Nicholls. Interviurile au fost acordate atât în cadrul campaniilor Litera, cât și al festivalurilor și târgurilor online la care Editura a participat (ElefantFest, LibFest, Gaudeamus ș.a.).
➤ Ajuns în al șaptelea an de existență, la ediția cu numărul 85, Clubul de carte Litera a primit o nouă identitate vizuală și un nou prieten care să-i călăuzească lecturile. Jurnalistul cultural Marius Constantinescu este gazda Clubului și moderează întâlnirile online cu cititorii, lună de lună, pentru a vorbi despre cele mai noi și mai așteptate apariții ale Editurii Litera.
➤ 2021 a fost un an extrem de plin și pentru Litera Educațional, divizia școlară și didactică a Grupului Editorial Litera: 21 de manuale școlare aprobate la licitația organizată de Ministerul Educației Naționale, într-un tiraj de aproape trei milioane de exemplare, au ajuns pe băncile elevilor de clasele a III-a și a IV-a din toată țara.
În cele 13 conferințe, ateliere și webinarii pe teme educaționale și didactice, organizate sub cupola Litera Educațional de-a lungul acestui an, au participat peste 15.000 de cadre didactice. De asemenea, mai bine de 1.300 de dascăli au finalizat cursurile online cu acces gratuit, dezvoltate de Editura Litera Educațional în parteneriat cu Casa Corpului Didactic. Toate aceste cursuri sunt avizate de Ministerul Educației.
➤ Sub cupola „Citește“, anul 2021 a însemnat proiecte de încurajare a lecturii constând în evenimente online de lectură, acces gratuit la platforma citeste.ro, oferirea de cărți și jurnale de lectură pentru micii cititori, precum și activități educaționale pentru un număr de peste 10.000 de elevi și profesori din Lugoj, Buzău și Constanța.
➤ Ca întotdeauna, la Litera, finalul de an este dedicat copiilor. În cadrul ediției a doua a proiectului Litera, Editura lui Moș Crăciun, 320 de copii din toată țara l-au putut întâlni pe Moș Crăciun online, pe zoom, pe parcursul a patru seri. În spiritul bucuriei și al generozității, toate întâlnirile au fost gratuite, iar copiii s-au bucurat de discuții frumoase cu Moșul.
Vă mulțumim și vă așteptăm în 2022 cu și mai multe evenimente editoriale, cadouri și promoții!