Lecturi 141: Daniel Cole – Ragdoll. Ultima ta zi

30259893 

Daniel Cole – Ragdoll. Ultima ta zi (Detective William Fawkes/Fawkes and Baxter I: Ragdoll, 2017) 456p., TPB, 13×20, Trei, 2017, Colecția Fiction Connection, trad. Marin Zick, red. Mihaela Ionescu, 39 lei, ISBN 978-606-719-928-4

Nota Goodreads: 3.91 (5574 note)

Descrierea editurii: „William Fawkes, un detectiv controversat căruia i se spune Lupul, tocmai s-a întors la post să preia o anchetă incitantă, după ce fusese suspendat pentru agresarea unui suspect.  Când fosta sa parteneră, agenta Emily Baxter, îl cheamă la locul unei crime, Fawkes e sigur că acesta este cazul pe care îl aștepta: cadavrul este alcătuit din părți dezmembrate aparținând trupurilor a șase victime, cusute laolaltă ca o păpușă de cârpe – presa îl numește Ragdoll. Fawkes primește misiunea de a afla cine sunt victimele, dar ancheta ia o turnură neașteptată și riscantă când fosta sa soție primește o listă cu șase nume și datele la care Ucigașul Ragdoll plănuiește să atace. Iar ultimul nume de pe listă este Fawkes. Vor reuși Fawkes și Baxter să prindă criminalul și să salveze următoarele victime, când fiecare mișcare le este urmărită?”

Dacă nu aveam un fel de obligație față de Bookblog pentru a scrie despre superba trilogie… pardon, acum pentalogie (deși în mod sigur își va schimba din nou denumirea în anii următori) „Millennium”, începută de Stieg Larsson și continuată, foarte bine, în opinia mea, de David Lagercrantz, romanul despre care vreau să vorbesc în articolul de față ar fi fost primul pe lista cu cărțile nou apărute la editura Trei la Gaudeamus (bine, probabil că nu trebuie neapărat să precizez, dar, na!, mai sunt voci care vor ca orice literă și orice afirmație să fie însoțită și de note explicative, nu numai exacte, dar tot o fac: „Ragdoll” a apărut ceva mai înainte de Gaudeamus, nu chiar la târg, dar eu atunci am pus mâna pe ea, hulpav). De ce era foarte sus pe lista de lecturi (deși nu s-ar spune, având în vedere că o citesc abia la sfârșitul lui februarie)? Pentru că auzisem lucruri foarte bune despre ea. Și cum nu cred întotdeauna pe cuvânt, chiar și pe cei în care am de obicei încredere, am zis să văd cu ochii mei.

Firește, așteptările nu mi-au fost înșelate. „Ragdoll” beneficiază de o intrigă spectaculoasă, chiar dacă nu s-ar putea spune că este cea mai veridică din lume. Adică, na, nu este nici absurdă, precum cea din novelizările lui „Assassin’s Creed” (despre care voi scrie cât de curând), dar nici nu debordează de veridicitate. Să vedem, deci: povestea începe în 2010, cu procesul unui presupus incendiator musulman londonez, arestat pentru uciderea a 27 de adolescente cu vârste cuprinse între paisprezece și șaisprezece ani. Cel care l-a prins pe asasin este nimeni altul decât Lupul, care are un nume format din… patru nume, așa că am să-l numesc, simplu, Lupul, sau detectivul Fawkes (dești la noi nu există această titulatură, cea mai apropiată fiind cea de inspector – asta așa, în spiritul meseriei de traducător). Lupul este un tip genial, numai că are o mare problemă cu atitudinea, deși putem spune că nu e și singurul defect al său. În urma unor manevre suspecte, inclusiv maltratarea și intimidarea suspectului, asupra vinovăției presupusului asasin începe să plutească îndoiala. Așa că, surpriză, este achitat. Iar Lupul își iese din minți în sala de judecată și sare la el să-l omoare, pentru a face dreptate. Este atacat de poliție, rănit și închis într-o clinică psihiatrică pentru a se reface.

Patru ani mai târziu, refăcut și divorțat, dar la fel de aprig, ajunge, în pantaloni scurți și tricou, la locul unei crime macabre ce avusese loc chiar vizavi de blocul în care locuia: celebra Ragdoll, Păpușa de cârpe care dă numele romanului, un cadavru cusut din șase bucăți de cadavre, de la persoane de sex și culoare diferite. Fosta soție a Lupului, o ziaristă fără principii morale care lucrează pentru un post de televiziune pe lângă care tupeul celor două televiziuni românești care toarnă otravă în urechile telespectatorilor naivi despre conspirații mondiale susținute de Soroș și Statul Paralel și faptul că nu ne lasă UE să construim autostrăzi par mici copii, primește un bilet de la asasinul care cususe laolaltă Păpușa, pe care se află o listă cu șase nume și cu datele la care vor muri aceste persoane. Numai că, surpriză, ultimul pe listă este tocmai Lupul. Și… începe goana nebună, adică o cursă contra cronometru cinematografică și spectaculoasă, cu morți grețoase și detalii ce-ți ridică părul pe ceafă, care poate avea un singur deznodământ. Credeam eu la început. Pentru că ce-ar fi un thriller cinstit fără o întorsătură de situație care să te lase gura căscată? Doar un thriller cinstit, pe care-l uiți deja după o săptămână.

Dar nu degeaba a primit tânărul autor Daniel Cole un contract baban pentru trei romane, nu doar pentru unul singur. În fine, la ei se poartă astfel de lucruri, atunci când un editor crede într-un autor și-și permite să achite un avans consistent chiar și pentru cărți care încă nu au fost scrise. Și, respectând rețeta primului, sunt sigur că autorului englez îi va merge foarte bine de aici înainte. Imaginație are, talent are cu carul, personaje memorabile știe să creeze, un pic deranjat la minte trebuie să fie, altfel nu văd cum și-ar fi imaginat atrocitățile pe care le-am întâlnit în poveste, mai rămâne să vedem ce va mai face în continuare cu Lupul. Lupul nostru e un personaj absolut fascinant, un detectiv de modă veche pe care nu-l preocupă prea mult să fie corect din punct de vedere politic sau să urmeze procedurile de rutină. Și nici drepturile suspecților nu-l prea preocupă. Un alt personaj memorabil îl reprezintă fosta lui soție, Andrea, un personaj de joasă speță, alături de dezgustătorul personaj Elijah, șeful ei, care nu face de râs sintagma de tabloid (care, apropo, nu degeaba a fost inventată de englezi). Dar vă veți convinge cu proprii ochi că nu vorbesc prostii. Despre Emily Baxter, echivalentul feminin al lui Fawkes, numai de bine. Numai dacă ar reuși să-și dezlipească sticla cu vin de la buze. O panoplie fascinantă, care aproape că face să pălească crimele înfricoșătoare ale celui mai lipsit de scrupule ucigaș în serie pe care l-am întâlnit în ultima vreme într-o poveste.

Sar direct la concluzii, ca să nu mă lungesc iar până la jumătatea blogrollului: este o poveste care se citește cu sufletul la gură; am devorat-o în două seri, deși am început-o pe la zece seara; are personaje fascinante, inclusiv criminalul, care este el însuși un element demn de studiat și, în ciuda unor coincidențe remarcabile, a unor goluri ale intrigii (cum ar fi faptul că, deși are de-a face cu unul dintre cei mai periculoși criminali de la Jack Spintecătorul încoace, poliția nu se deranjează să-i asigure protecția soției Lupului, cea care primise scrisoarea cu numele celor șase persoane care urmează să fie ucise, sau că ucigașul n-avea de unde să știe niște chestii de genul ascunzătorilor unde sunt duși martorii/persoanele amenințate pentru a fi protejați/protejate) și-a unor situații… trase de păr (chestia dinspre final cu personajul Lupului transformat… chiar bate la ochi), ca să mă exprim elegant, este o poveste despre care se va vorbi ceva timp de-acum încolo; și sunt sigur că orice nouă poveste cu… personajele principale (ezit pentru că nu mi-e clar dacă vom avea parte doar de Emily Baxter, după cum reiese din descrierea volumului doi al seriei, iar seria are două denumiri diferite, depinde de surse, Goodreads sau FantasticFiction) va fi primită cu foarte mult entuziasm chiar și pe imprevizibila noastră piață de carte românească.

Posted by Liviu

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *