Fac un apel la cei care au citit seria de interviuri cu coordonatorii de colecție, sper să fie cât mai mulți: ce cărți ați vrea să apară în română și nu au apărut încă? Numiți 5-6-7 cărți, clasice sau de ultimă oră, pe care vi le-ați dori traduse, poate, cine știe, le vom trezi interesul coordonatorilor și se vor apleca asupra lor. Voi începe eu și vă invit și pe voi. Mulțumesc foarte mult!
1) Mark Charan Newton – Legends of the Red Sun: Nights in Villjamur (2009), City of Ruin (2010), The Book of Transformations (2011), The Broken Isles (2012)
2) Kameron Hurley – Bel Dame Apocrypha Series sau The Mirror Empire (2014)
3) Daniel Abraham – The Dagger and the Coin (2011-2015) sau Long Price Quartet (2006-2009)
4) K. J. Parker – Orice, dar mai ales Scavenger Trilogy (2001-2003) sau Engineer Trilogy (2005-2007)
5) Elizabeth Bear – Eternal Sky Trilogy (2012-2014)
6) Richard Kadrey – Sandman Slim (2009-2015)
7) Mark Hodder – Burton & Swinburne (2010-2015)
8) Chris Wooding – Tales of the Ketty Jay (2009-2013)
Alți autori? Destui: Robert Jackson Bennet, James S. A. Corey, Chris F. Holm, Jacqueline Koyanagi, Ben Aaronovitch, James Smythe, Wesley Chu, Joanna Russ, Michael Bishop, Michael Swanwick, Madeline Ashby, Ramez Naam, Guy Gavriel Kay, Tim Akers, Brian Staveley, Jay Lake, Jonathan Carroll, Jon Courtenay Grimwood, Francis Knight, Jonathan Maberry, Adam Baker, Adam Christopher, Brian McClellan, Django Wexler, Jack Womack, Rachel Bach, Will McIntosh, James Morrow, Christopher Fowler, Ian Tregillis, Becky Chambers (cu superba The Long Way to a Small, Angry Planet, publicată în regim propriu în 2014 și nominalizată în 2015 la The Kitschies pentru debut), Jonathan L. Howard (cu seria Johannes Cabal).
A, și aș vrea continuate câteva serii începute la noi și abandonate, din rațiuni neștiute, de marketing, de vânzări, de plictiseală, de valoare sau de mai știu eu ce: Kim Stanley Robinson – Sixty Days and Counting (a treia parte a trilogiei Science in the Capitol, din care la noi au apărut primele două), R. Scott Baker – The Thousandfold Thought (partea a treia a trilogiei The Prince of Nothing, din care la noi au apărut primele două volume), Richard K. Morgan – Broken Angels și Woken Furies (din seria Takesi Kovacs, la noi a apărut doar primul volum – cu toate că nu mă dau în vânt după cyberpunk, cred că este o serie ce merită citită integral), David Marusek – Mind Over Ship (din dipticul Counting Heads, din care la noi a apărut primul volum într-o traducere premiată și neplătită – Ștefan Ghidoveanu chiar se lăuda că David Marusek însuși îi permisese să traducă și cea de-a doua parte a seriei, dar n-a mai fost să fie; același lucru s-a întâmplat și cu promițătoarea serie a lui David Moody, Hater, din care la noi a apărut doar primul volum, culmea, tot în traducerea lui Ștefan Ghidoveanu), Stephen R. Donaldson – The Second Chronicles of Thomas Covenant (trei volume, în continuarea primei trilogii, deja apărută la noi) și The Last Chronicles of Thomas Covenant (patru volume), Jack McDevitt – Seria Alex Benedict (ce conține până acum șapte volume, din care la noi a apărut doar volumul trei). Să nu uităm și de seria The Way a lui Greg Bear, din care trebuie să mai apară volumul trei, Legacy.
Gata, mă opresc, am zis că cer și eu cu decență, șase-șapte volume și când colo… Da, am trișat, am spus că scriu câteva cărți și am ajuns să fac planurile editoriale ale tuturor editurilor românești care publică SF pe câțiva ani (așa îmi place mie să-mi imaginez cel puțin, că cineva va arunca un ochi și îl va lovi inspirația, nu că n-ar avea), căci mi-am adus aminte că încă nu au apărut la noi toate romanele premiate cu Hugo sau Nebula, că încă mai avem autori clasici, cu romane clasice, neapărute la noi, că tot apar autori noi și foarte interesanți, la care doar visăm…
Posted by Liviu