Bilanțuri, Socoteli, Lecturi 2

Dacă în 2013 am început cu Bilanțuri, Socoteli, Lecturi, iar în 2014 cu Apariții, observații, comentarii, anul acesta mi se pare normal să continui cu Bilanțuri, Socoteli, Lecturi 2, pentru că despre asta vreau să scriu în continuare.

A fost un an foarte bun pentru mine, mai ales că pe 24 august s-a produs cel mai fericit eveniment din viața mea: soția mea l-a născut pe Ștefan-Gabriel (eu aș fi vrut să aibă numele fără cratimă, dar doamna de la Primăria Sectorului 5, parcă, a decis să-l scrie așa pe certificat), un năzdrăvan de 3,35 kilograme, care a fost și este în continuare sănătos tun și care ne luminează viețile în fiecare zi. N-am reușit însă să mă bucur pe deplin, pentru că la doar o lună după am aflat că tatăl meu are o boală gravă netratabilă și că e de așteptat să ne despărțim de el în curând. Însă el și-a pus ambiția să nu ne părăsească așa de curând și să mai petreacă o vreme alături de noi.

Dar nu despre astfel de evenimente vreau să scriu în continuare pe acest blog, ci despre ce am citit în anul ce-a trecut. Și am citit destul, zic eu, mai ales că am fost la muncă în Anglia până la începutul lui august, timp în care am citit doar 26 de cărți (totuși destul de multe, comparativ cu alți ani petrecuți acolo).

Așadar, anul trecut am citit 67 de cărți, conform Goodreads și credincioasei mele agende în care îmi notez cu conștiinciozitate de mulți ani ce cărți citesc. O performanță remarcabilă, din punctul meu de vedere, pentru că la începutul anului îmi propusesem să citesc măcar 40 de cărți. Dar timpul a trecut, am ajuns acasă, și în fiecare seară, după ce îmi adormea băiatul și casa era liniștită, petreceam cam 3-4 ore citind, mai ales la beculețul dragului meu Kindle. Și așa am reușit să citesc, din august și până pe 31 decembrie, 41 de cărți. Probabil că numărul de cărți citite anul acesta ar fi fost și mai mare dacă aș fi citit mai mult în limba română. Dar așa mi-am pus ambiția să mai ajung și eu la zi cu lecturile și să citesc și ce apare anul acesta, nu numai cărți de acum 2-3-30 de ani, așa încât am reușit să citesc nu mai puțin de 33 de cărți în engleză, în timp ce în limba nativă am citit 34.

RecuperatoriiNo Harm Can Come to a Good ManDark Tales of Sorrow and DespairFarlanderBroken People (Broken People, #1)The Weird: A Compendium of Strange and Dark Stories
Almanah Anticipaţia 2015FletcherJack din sticlaTalion: RevenantulPrinţul Spinilor (Imperiul Fărâmițat, #1)Mr Mercedes (Bill Hodges Trilogy, #1)Omul pictat (Demon Cycle, #1)
Anihilare (Southern Reach, #1)Secțiune printr-un oraș bolnavMagicieniiThe Girl With All the GiftsThe MartianRunner (A Sam Dryden Novel)
World of Trouble (The Last Policeman Book, #3)City of StairsInferno. Despre teroare si supranaturalDefendersA Man Lies DreamingArgos Science Fiction&Fantasy No. 5
Mr. ShiversArgos Science Fiction&Fantasy No. 4The Broken Isles (Legends of the Red Sun, #4)The Book of Transformations (Legends of the Red Sun, #3)City of Ruin (Legends of the Red Sun, #2)Un blestem cu domiciliul stabil
Barrayar (Vorkosigan Saga, #7)Carrion ComfortVânturile de la Marble Arch vol.2Mister la -179ºCZorba GreculHotul de trupuri
Sandman SlimVânturile de la Marble ArchEvadare Imposibila (Jack Reacher, #2)Countdown City (Last Policeman, #2)Lasa-ma sa intruThe Company Man
Exit Kingdom (Reapers, #2)The FarmThe Gingerbread HouseThe Mirror Empire (Worldbreaker Saga, #1)GalvestonThrone of the Crescent Moon (The Crescent Moon Kingdoms, #1)
Trage-mă în PozăThe Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own MakingUnicul supravietuitorThe TroupeZone OneThe Year’s Best Science Fiction (vol. 3)
Argos Science Fiction&Fantasy No. 3Argos Science Fiction&Fantasy No. 2Argos Science Fiction&Fantasy No. 1Dr. IdentityNo ReturnCârtițe
Flori pentru AlgernonThe Last PageThe Penitent Damned (The Shadow Campaigns #0)Man PlusPelerinii ÎntunericuluiCapcana Margrave (Jack Reacher, #1)
Performanțe?

1) Am dat gata cel mai masiv volum cu care m-am luptat vreodată: Antologia The Weird a soților Vandermeer, un mamut de doar 1153 de pagini, spune descrierea, deși e scris pe două coloane, precum Biblia – după calculele mele, așa cum arată Kindle în felul său mai ciudat, are aproape 2400 de pagini. Dar am citit în ea niște capodopere și niște autori pe care probabil nu-i voi citi niciodată în română.

2) Am reușit să-i citesc toate romanele lui Robert Jackson Bennett, după ce la sfârșitul lui 2013 îi citisem capodopera American Elsewhere. Adică încă 4 romane: două superbe (City of Stairs și The Troupe) și două bune (The Company Man și Mr. Shivers, romanul său de debut). Dacă vreo editură se va încumeta să-l publice pe Bennett, îi voi cumpăra și citi cărțile și în traducere, iar editura va avea toată recunoștința mea.

3) Am reușit să duc la bun sfârșit tetralogia Legends of the Red Sun (Nights in Villjamur (2009), City of Ruin (2010), The Book of Transformations (2011), The Broken Isles (2012) a lui Mark Charan Newton, din care citisem doar primul volum, în 2013.

4) Am terminat trilogia The Last Policeman a lui Ben H. Winters, din care citisem primul volum acum doi ani. Primul volum este în curs de apariție la Paladin și sper să se bucure de succesul pe care îl merită.

5) Am citit un alt mamut, de data aceasta prima mea întâlnire cu Dan Simmons (shame on me, promit să corectez această greșeală): Carrion Comfort, un roman terifiant, care duce noțiunea de rău la nivelul următor.

6) Am citit trei din aparițiile colecției Fantasy de la Editura Trei și încă trei apariții din colecția Epsilon Science Fiction de la aceeași editură. Despre o parte din ele am scris aici și aici. Despre celelalte două urmează să scriu în perioada următoare.

7) Am citit două romane de Lee Child și capodopera lui Nikos Kazantzakis, Zorba Grecul.

A, și să nu uit:

8) Am reluat activitatea susținută pe Blog: am postat trei articole cu o parte din lecturi și am realizat două articole de care sunt foarte mândru: interviurile cu Michael Haulică și Mihai-Dan Pavelescu. Voi continua aceste articole în prima parte a acestui an, în zilele următoare.

Ce mi-a plăcut foarte mult? Păi au fost destule, doar am avut de unde alege:

Man Plus a lui Frederik Pohl, Flori pentru Algernon a lui Daniel Keyes, No Return a lui Zachary Jernigan (continuare în 2015), Throne of the Crescent Moon a lui Saladin Ahmed (anul acesta îi apare continuarea), Sandman Slim de Richard Kadrey, City of Stairs a lui Robert Jackson Bennett, The Martian a lui Andy Weir (în curs de apariție la Paladin), Omul Pictat a lui Peter V. Brett, Prințul Spinilor de Mark Lawrence și o surpriză foarte plăcută chiar la sfârșit de an: Recuperatorii, de Eric Garcia.

Lecturi dezamăgitoare: Pelerinii Întunericului a lui Serge Brussolo (chiar n-am știut ce vrea autorul, cred că nici el n-a știut), Dr. Identity a lui D. Harlan Wilson (începe bine, dar apoi o ia razna prea rău), Zone One a lui Colson Whitehead (o lălăială pe care am terminat-o doar din ambiția de a nu lăsa neterminat un lucru deja început), The Farm a lui Tom Rob Smith (autorul extraordinarului Copilul 44, aici aberează 300 de pagini către un final inexistent) și cele două volume Best of ale lui Connie Willis de la Nemira, care m-au făcut deseori să mă îndoiesc de integritatea mintală a celor care le-au dat atâtea premii acelor povestiri.

Ce nu mi-a ieșit?

Păi n-am citit mai mult, căci întotdeauna se poate și mai mult, n-am reușit să-mi iau mai multe cărți de la Gaudeamus (lacom ca-ntotdeauna), n-am reușit să termin de văzut Fringe, nici How I Met Your Mother (mai am însă doar un episod din Fringe și vreo două sau trei din sitcom). Și n-am reușit să vizionez mai multe filme, deși am pentru vreo douăzeci de ani de-acum încolo. Am reușit însă să duc la bun sfârșit Boston Legal, un serial cu avocați în care au jucat James Spader și William Shatner. Și m-am chinuit să termin sezonul 11 din Two And a Half Men. Din fericire sezonul 12 va fi și ultimul, fie-i țărâna ușoară.

Chestii nașpa de tot? Tatăl meu s-a îmbolnăvit de cancer și l-am pierdut și pe Moșul SF Ștefan Ghidoveanu.

În fine, pe plan local, anul 2015 se anunță, cel puțin din spusele lui Michael, Horia și MDP, un an bogat în apariții care de care mai interesante. Citiți cele două articole legate de viitoarele apariții și vă veți convinge. În engleză vor apărea zeci și zeci de bunătăți, care mai de care mai interesante, din care abia aștept să mă înfrupt (mărturie stau și cele aproape 400 de cărți puse la To Read pe Goodreads).

Încă o chestie, o văzusem la un moment dat pe Goodreads dar uitasem de ea: în 2014 am citit 24836 de pagini, în timp ce în 2013 am citit 25940. Cu alte cuvinte, deși m-am lăudat cu The Weird, se pare că-n 2013 am citit cărți mai groase. Deci 68 de pagini pe zi în 2014 și 71 de pagini pe zi în 2013 (când am citit 64 de cărți, cu trei mai puține ca-n 2014).

Mi-am propus să citesc 60 de cărți anul acesta, sper să-mi iasă, mai ales că voi mai petrece ceva timp în țară. Și sper ca Ștefan al meu și toată familia să fie sănătoși și voinici în continuare și să ne bucurăm cu toții de viață!

Un an nou fericit și plin de împliniri vă urez tuturor!

Posted by Liviu

You might also like

5 Comments

 1. avatar
  giorgianaturcu says:

  Imu pare rau pentru tatal tau..niciodata nu esti pregatit pentru un asa diagnostic…sa .ti traiasca flacaul sa mosteneasca pasiunea tatalui..si fie ca anul acesta sa fie cel mai bun de pana acum

 2. avatar
  IB says:

  La multi ani, sanatate si timp pentru citit + articole pe blog!
  P.S.1. Astept si celelalte articole despre viitoare aparitii.
  P.S.2. Tocmai am vazut ca citesti JFK 11/22/63. Eu am citit-o in perioada 20.11 / 30.11.14 si am plasat-o in topul cartilor citite in 2014.

 3. avatar
  popa ion says:

  am crezut ca sunt singurul care crede acelasi lucru despre connie willis dar vad ca m-ai sunt si altii.cele editate de trei sunt ff bune.eu am citit cam tot ce a aparut in limba romana iar unicul supravietuitor cand a fost editat de rao.buna carte.mie cel mai mult mi-a placut in 2014 abercrombie,steve erikson si rothfus.iar sf peter hamilton cu trilogia zorii noptii si alastayr reynolds. in 2015 astept orice apare paladin trei si nemira.astept si celelante articole despre viitoarele aparitii.sunt curios daca va edita cineva in romania pe mark charan newton si vol the weird de vadermeer.legat de seriale tv recomand ascension iar fringe nu a mai meritat dupa sez 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: