SF

Fata nevazuta a tirgului de carte: part two

Printr-o ironie a sortii am avut sansa de-a participa de luni pina duminica la tirgul de carte Gaudeamus. Am fost destul de nesigur ca voi fi prezent la tirg din motive obiective si care nu tineau neaparat de vointa mea, dar destinul a orinduit asa de bine lucrurile incit am fost prezent chiar daca nu full time, macar atunci cind a fost important.{ dupa atita timp pot spune ca destinul este un domn crud, cum numai Oliviu in scrierile lui poate fi!, cititi povestirile lui si va veti convinge, iar la acest capitol va recomand: Ellen Lee din antologia; Alerta de gradul zero in proza romaneasca }.

Luni am fost prezent  in Romexpo si am vazut cum febra pregatirilor era in toi, dar fara carti fara nimic , numai amenajat standurile si constructii la greu, se stabileau perimetrele, arhitectura era omniprezenta si pe baza supozitiilor reale se stabilea centrul de “greutate” al standului. Electrice , amenajari si alte cele ,peste tot in jur o forfota cum numai in furnicare si-n stupurile de albine  mai vezi; carucioare, mashinute si oameni toate inchinate zeului tirgului ca niste ofrande lumesti, totul pentru carti.

Marti seara febra ajunsa la apogeu, cu greu face-ai fata harniciei si devotamentului impus de editori si lucratori, ti-era mai mare dragul sa vezi cum standurile prindeau lumina si culoare si erau incalzite la focul cald al cartilor expuse in raft, mi-era asa de bine incit am fost pentru mai mult timp transpus in raiul cartilor ,in raiul oricarui cititor, este inegalabila senzatia pe care o ai cind rasfoiesti o carte , cind o pipai ,cind o vezi sau ii simti mirosul, e ca si cum l-ai apuca pe Dumnezeu de picior si nu ai mai vrea sa-i dai drumul. Nu sunt scriitor dar nici ca om simplu nu va pot descrie acea senzatie de bine si de placere la vazul cartilor, frumoase , lucioase , mai sumbre sau mai colorate, indiferent de ce gen erau, aratau bestial si chiar imi face o placere deosebita sa ma mindresc ca am participat la aranjarea a o parte din carti.Retusuri , rearanjari, mici schimbari pe ici colea si gata iata un stand aratos si frumos gata sa isi primeasca clientii, cam asa aratau toate marti seara inainte de marea inaugurare.

Miercuri am ajuns pe la ora ora 12 sau 13 s-am nimerit chiar atunci cind un individ cuvinta despre deschiderea tirgului, nu m- a interesat acest lucru dar in schimb am luat de sus de la intrare pulsul tirgului si mi s-a parut unul bun, mi-am facut crucea mare(ca dracul este batrin :D ), m-am rugat in gind ca totul sa fie bine, si am intrat cu inima larg deschisa spre neprevazut si orizonturi luminoase( nu va ginditi la luminita de la capatul tunelului :D) , la sfirsit am avut dreptate lucrurile au iesit bine, dar sa nu anticipam.

Dupe un tur atit de real si obiectiv al editurilor in prima parte a postarii despre tirg, sa ne concentram pe editura care este cea mai importanta in privinta participarii si a inimii= MILLENNIUM BOOKS care a avut curajul sa iasa cu cea mai tare aparitie a deceniului- ABATIA-cartea romaneasca care bate de departe DUNE-le lui Frank HERBERT in varianta omnibus dar si in premiera pentru editura omnibus -hardcover, da dar un hardcover usor in toate variantele la care va ginditi. Beneficiind de prezenta autorului-Dan Dobos- la stand care a dat pe rupte (pe bune va spun lucrul acesta) autografe si a venit si cu ultima carte a lui DEMNET =o carte care cred ca va fi cartea anilor urmatori si la care imi permit sa va suflu din culise ca va avea si o continuare(ptiu ,m-a luat limba pe dinainte 😉 ) editura Millennium a avut curajul sa mai vina cu inca trei carti din care enumar 1999: Premiile Hugo, Mircea Oprita=Argonautica: o reeditare mai mult decit necesara, o restituire a unui mare roman al sefeului romanesc pentru toti cititorii de literatura romaneasca, reamintesc pentru cei care nu stiu ca la aparitia primei variante a romanului Argonautica prin anii 1970 , prima varianta a fost ciuntita in mod dramatic de cenzura comunista iar la aparitia celei de a doua variante sa spunem ca cenzura a fost nitel mai blinda dar cu aceleasi rezultate; si reeditarea intr-o noua colectie a nuvelei Adrenergic de Sebastian Corn, nuvela care este deschizatoare de drumuri si orizonturi noi intr-o colectie care anunta multe surprize bune pentru noi-  fanii si cititorii sf&f.

Cu Liviu aproape fulltime la stand , eu si Bebe fiind retinuti cu joburile noastre , dar recuperind pe ultimele sute de metri handicapul, am facut fata cu brio vinzarilor iar simbata la lansarea cartilor Millennium Books ne-am descurcat excelent, mai ales ca lansarea a fost un prilej bun de a revedea prieteni dragi dar si de-a ne intilni cu oameni pe care ii cunosteam doar de pe net. Asa ca in concluzie , traiasca netul care ne a unit!, slogan absolut democratic desi are iz de comunism cu dedicatie pentru aia care sufera de snobism.

Dupa cinci zile de tirg, cu un nou look la prezentare acord nota 9,99 cea mai mare nota acordata vreunei edituri, in general se spune ca numai cei virtuosi primesc medaliile, dar in cazul editurilor cei merituosi primesc cele mai mari note asa este si cazul editurii Millennium Books.

Cu multe lansari dar nici una pe placul inimii mele de sefist ,mai mentionez editura Humanitas careia ii acord nota 9 cu indulgenta si asta deoarece bunul meu prieten Adrian Buzdugan si a lansat in 2010 o carte la ei.

Editura Rao a indulcit amarul cu doua carti interesante din care remarc cu placere si v-o recomand din inima Minciunile lui Locke Lamora, un fantasy altfel decit stiti voi , din punctul meu de vedere m-am saturat de epigonii lui Tolkien pina peste cap si vreau ceva altfel, asa cum este Joe Abercrombie sau Robin Hobb. Impreuna cu Focurile Cerului partea a cincea din seria Roata Timpului editura Rao primeste nota 9,80 si un plus de 0,08 puncte pentru Tornadele Timpului, carte aparuta in primavara anului 2011.

Editura Trei a venit cu doua surprize dealtfel placute, Evanghelia dupa Iuda si Simetria ei Infricosatoare carte scrisa de celebra Audrey Niffenegger, cea care a scris Sotia Calatorului in Timp ecranizata recent de americani, pentru prezentare si carti unele foarte faine editura Trei primeste nota 9,93.

Poliromul doar pentru doua aparitii si cu niste reduceri slabe fata de site primeste nota 8 cu o mare indulgenta.

Pentru neprezentare din motive obiective editura Alexandria primeste nota 7 , nota de trecere, avem promisiuni ca anul acesta(2012) va veni cu doua carti mult asteptate.

Tritonic primeste nota 4 pentru inselarea asteptarilor cu King Rat, restul las la aprecierea voastra.

Iar cu magna cum laude adica nota 9.90 editura Amaltea primeste aceasta nota ca o recunoastere a cartilor misto publicate pina acum de inimosul editor George Stanca, sa nu uitam nicicand celebra serie Star Wars.

Cam asa o fost tirgul de carte Gaudeamus 2011, sper sa ne intilnim in curind in luna martie 2012 la a doua editie a tirgului de carte FINAL FRONTIER sau la lansarea marelui ANATHEM

 Carte ce va fi lansata de editura LEDA in traducerea celebrilor ,deja,traducatori Cristina si Stefan Ghidoveanu.

Fiti pe faza urmeaza o postare surpriza.See you!

posted by voicunike

You might also like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: