Veronica Roth-Divergent (Insurgent Trilogy I: Divergent, 2011) 446p., Hardcover, Leda, 2011, Colecția Fantasy, Traducător Adrian Deliu, Redactor Antonia Kacso

 Beatrice Prior este o tânără locuitoare a orașului Chicago care în curând va împlini 16 ani. Societatea din acest oraș distopic se împarte în cinci facțiuni: Candoarea-Candor (cei Sinceri), Abnegația-Abnegation (cei Altruiști), Prietenia-Amity (cei Pașnici), Erudiția-Erudite (cei Inteligenți) și Neînfricarea-Dauntless (cei Curajoși). Familia lui Beatrice face parte din Facțiunea Abnegația, cea care conduce orașul.

Există regula ca la împlinirea vârstei de 16 ani toți adolescenții trebuie să-și aleagă facțiunea din care vor face parte, iar de obicei majoritatea își aleg facțiunea din care face parte familia lor, pentru a duce tradiția mai departe și pentru a nu-si dezamăgi părinții. Toți copiii sunt educați în spiritul facțiunii din care fac parte până la vârsta de 16 ani, urmând ca apoi să fie testați și lăsați să-si aleagă facțiunea din care vor să facă parte. Testarea lui Beatrice va avea însă un rezultat surprinzător-este Divergentă, adică are însușiri comune mai multor facțiuni, ceea ce reprezintă un pericol de moarte pentru ea și un secret care nu trebuie divulgat nimănui.

A doua zi după testare Beatrice și fratele ei, Caleb, fac alegeri surprinzătoare și care își dezamăgesc profund părinții: Beatrice alege Neînfricarea, iar Caleb Erudiția. Din acest moment pentru Beatrice începe aventura inițiatică-Curajoșii sunt paznicii orașului, de aceea trebuie să fie foarte bine antrenați: în lupta corp la corp, cu diferite arme (cuțite, pistoale, etc.), să-și dovedească neînfricarea sărind din tren pe o clădire și de pe clădire de la 20 de metri înălțime, fără a ști că dedesubt este o plasă. Cei mai buni 11 nou-primiți în rândul Curajoșilor vor fi acceptați, cei respinși urmând a deveni paria orașului, nemaiputând face parte din nicio facțiune, fiind lăsați să trăiască din mila Abnegației sau a Prieteniei (din acest motiv, faptul că se alocă fonduri importante pentru susținerea și întreținerea celor fără de Facțiune, există o tensiune foarte mare între Abnegație și Erudiție, conducătoarea acesteia din urmă urmărind să preia puterea de la cei Altruiști, deoarece, susține ea, Altruiștii folosesc fondurile destinate întreținerii nevoiașilor pentru uzul propriu).

Beatrice își transformă numele în Tris și aici povestirea devine destul de previzibilă până la un anumit punct-bineînțeles că se va dovedi a fi cea mai bună candidată, ajutată fiind de instructorul Four care se îndrăgostește de ea și pe care ea nu-l poate suferi în cele mai multe situații (aici povestea parcă împrunută din subiectul unor filme ca S.W.A.T., unde bobocul din rolul principal se dovedește a fi cel mai valoros, ajungând să-i dea lecții și antrenorului, dar are și o turnură destul de violentă, ceva în genul Batoru Rowaiaru/Battle Royale, unde concurenții, ca să se mențină în cursă trebuie eventual să se și omoare între ei).

Urmează antrenamente deosebit de dificile, lupte în ring între băieți și fete, între fete, lupte cu cuțite, porbe de tir, un fel de cursă asemănătoare cu paint-ball-ul, legări de prietenii și trădări între prieteni, revelații și secrete la care nimeni nu se gândea, conspirații, totul culminând cu…CITIȚI DIVERGENT.

Mi-a plăcut stilul cursiv de a scrie al Vernicăi Roth (lectura este ușurată mult și de traducerea excelentă și de redactarea exemplară-n-am găsit decât 4 greșeli în toată cartea și m-am străduit destul de mult), precum și ritmul deosebit de alert al acțiunii, care te prinde de nu mai poți lăsa cartea din mână (am citit-o în vreo 6 ore, marți seara și miercuri dimineață). De menționat și prezentarea grafică de excepție a cărții, nu degeaba am așezat-o între Vedetele Gaudeamus.

Nu mi-a plăcut faptul că,de la un anumit punct, cartea devine destul de previzibilă, apar numeroase clișee specifice Young Adult Fantasy Novel (tânărul/tânăra erou care se dovedește cel mai bun din tot grupul, inevitabila poveste de dragoste care pare imposibilă la început, frământările tipice adolescenților-mă iubește-nu mă iubește, salvarea lumii stă doar în mâna tânărului erou), precum și faptul că autoarea nu oferă o explicație satisfăcătoare referitoare la cum a ajuns Chicago  o ruină și de ce a fost nevoie ca societatea să se împartă în facțiuni (autoarea spune că societatea umană și-a dat seama că oamenii sunt foarte răi și omenirea se îndreaptă spre colaps și că este nevoie de reorganizare toatală).

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Posted by Liviu

One thought on “Ce mai citește Liviu-Partea I

  1. Fain ai scris! M-am lămurit exact cum e cu cartea. Eu una m-am cam plictisit deocamdată de cărțile YA, că seamănă cam mult între ele, dar le vine lor vremea iarăși 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *