World Fantasy Award-Part II

De acum încolo voi adăuga și câteva comentarii despre premiați și nominalizați și, de asemenea, voi scurta postările la cinci ani.Acestea fiind zise, să începem:

1991

Winners  James Morrow-Only Begotten Daughter

Ellen Kushner-Thomas the Rhymer

Terry Pratchett & Neil Gaiman-Good Omens (Semne Bune) Tritonic (2008)

Valerie Martin-Mary Reilly

Guy Gavriel Kay-Tigana

1992

Winner  Robert R. McCammon-Boy’s Life

Emma Bull-Bone Dance

A.A. Attanasio-Hunting the Ghost Dancer

Charles de Lint-The Little Country

Jonathan Carroll-Outside the Dog Museum

James P. Blaylock-The Paper Grail

1993

Winner  Tim Powers-Last Call I: Last Call

Kim Newman-Anno Dracula I: Anno Dracula

Jane Yolen-Briar Rose

Steve Szilagyi-Photographing Fairies

Geoff Ryman-Was

1994

Winner  Lewis Shiner-Glimpses

Poppy Z. Brite-Drawing Blood

Peter S. Beagle-The Inkeeper’s Song

Michael Swanwick-The Iron Dragon’s Daughter

Judith Tarr-Lord of the Two Lands

Kathe Koja-Skin

Peter Straub-Blue Rose III: The Throat

1995

Winner  James Morrow-Godhead I: Towing Jehovah

Michael Bishop-Brittle Innings

Brooke Stevens-The Circus of the Earth and the Air

Jonathan Carroll-From the Teeth of Angels

John Crowley-Aegypt II: Love and Sleep

Elizabeth Hand-Waking the Moon

 

1991

În acest an au fost 2 învingători: Americana Ellen Kushner cu Thomas the Rhymer (un fel de carte vedetă a anului 1991, câștigătoare a Mythopoeic Award în același an, nominalizată Locus pentru roman Fantasy în același an) și James Morrow cu Only Begotten Daughter (altă vedetă a anului 1991, cu 4 nominalizări importante: Nebula, John W. Campbell Memorial Award, Mythopoeic Fantasy for Adult Literature și Locus Fantasy Award).

Dintre nominalizați se remarcă Good Omens, scrisă în colaborare de Terry Pratchett și Neil Gaiman, apărută și la noi în format hardcover la editura Tritonic.

1992

Învingător în acest an este americanul Robert R. McCammon, complet necunoscut la noi, deși un guru al genului horror prin alte părți, cu Boy’s Life, un roman considerat o capodoperă a acestui gen (printre alte premii este de menționat Bram Stoker și nominalizarea la Locus Horror/Dark Fantasy Award).

Dintre nominalizați se remarcă romanul SF Bone Dance al Emmei Bull, care a avut 5 nominalizări: Hugo, Nebula, Philip K. Dick Award, World Fantasy Award și Locus SF Award.

1993

Câștigătorul din acest an, Tim Powers, nu mai are nevoie de nicio prezentare: pot doar menționa că a câștigat de două ori Philip K. Dick Award (cu The Anubis Gates si Dinner at Deviant’s Palace-Palatul Mutantului, Editura Baricada, 1994) și de două ori World Fantasy Award (cu Last Call și Declare, în 2001).Romanul câștigător, Last Call, face parte din trilogia cu același nume, alături de Expiration Date-nominalizare Nebula și World Fantasy și câștigător al Locus Horror/Dark Fantasy Award în 1996 și de Earthquake Weather-câștigător al Locus Fantasy Award, nominalizat la Bram Stoker Award și la British Science Fiction Association Award, toate în 1998).

Dintre nominalizați l-aș remarca pe britanicul Kim Newman (despre care a scris mai pe larg Aron Biro pe blogul său) cu Anno Dracula, prima parte din trilogia cu același nume-alături de The Bloody Red Baron și de Judgment of Tears. Romanul a câștigat Lord Ruthven Award în 1993 și International Horror Guild Award în 1995 și a fost nominalizat la Bram Stoker Award și Locus Horror Award în 1994.

1994

Lewis Shiner, câștigătorul acestui an nu este un autor foarte cunoscut, deși are la activ 2 nominalizări la Nebula (pentru Frontera-nominalizat și la Philip K. Dick Award și la Locus pentru debut și pentru Deserted Cities of the Heart-nominalizat și la Locus SF Award și la Crawford Award în 1989).Romanul câștigător, Glimpses, este despre Ray Shackleford, care este teleportat în timp pentru a se întâlni cu Hendrix, Beatles și cu el însuși.

Dintre nominzalizați i-aș remarca pe veteranul Peter S. Beagle (cu The Inkeeper’s Song) și pe monstrul sacru al genului Horror, Peter Straub, cu partea a treia din seria Blue Rose, denumită The Throat (romanul a câștigat Bram Stoker Award în același an).

1995

James Morrow reintră în posesia premiului World Fantasy în acest an cu Towing Jehovah, prima parte a trilogiei Godhead (din care mai fac parte Blameless in Abaddon și The Eternal Footman). Romanul a mai câștigat Grand Prix de L’imaginaire pentru roman tradus și a mai fost nominalizat la: Hugo, Nebula, Arthur C. Clarke Award și Locus Fantasy Award.

Dintre nominalizați se remarcă Michael Bishop cu Brittle Innings (câștigător al Locus Fantasy Award și SF Chronicle Award, nominalizat la Hugo și John W. Campbell Memorial Award în 1995 și la Mythopoeic Award în 1996) și Elizabeth Hand cu Waking the Moon (câștigătoare a James Tiptree Jr. Award și Mythopoeic Award for Adult Fantasy, nominalizată Locus Fantasy Award, toate în 1996); Hand este cunoscută cititorilor români datorită editurii Fahrenheit cu 2 novelizări: The Frenchman (Francezul, din seria Millennium) și Fight the Future (Înfruntă Viitorul, din seria X-Files).

 Posted by Liviu

You might also like

7 Comments

  1. avatar
   Liviu2all says:

   Mersi! Insa una e sa faci putina critica si alta e sa spui ca postarile sunt inutile pt 99 % din cititori.Daca citeai cu mai multa atentie ai fi vazut ca erau premiatii si nominalizatii + semnalarile tuturor aparitiilor in romana!

   1. avatar
    crocodilu says:

    Or fi fost, dar incomparabile cu cat de frumos e acum :). Acum chiar am citit tot ce-ai scris, fata de inainte, cand am scrolat repede prin lista aia extrem de impersonala. Si pun pariu ca toata lumea a facut ca mine.

 1. avatar
  Liviu2all says:

  OK! Ideea e ca noi trei, Nicu, Bebe si cu mine ne-am impartit sarcinile: ei doi cu amintiri, nostalgii gratare etc., iar eu cu relatii internationale. Nu m-am gandit sa adaug si altceva in afara listelor, am vrut sa stau asa, mai in umbra, fara sa intervin, dar daca poporul vrea asta, sa fie comentarii!!!
  Din pacate voi mai aduaga peste vreo 3 saptamani pt c-am ramas fara net, asa ca c u next time!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: