Back in past again! A trecut vinzoleala tirgului,a venit si iarna dar si sarbatorile,editurile stau si numara banii cistigati cu atita sudoare la tirg iar cititorii se uita cu mindrie la teancul de carti achizitionate in perioada tirgului, teanc in care la loc de cinste sta cartile NEMIRA,o editura care a atins coarda sensibila a corazonului nostru cu bunatatile publicate, iar eu ma intorc la serialul nostru despre cartile aparute in perioada de glorie a sefeului pina la revitalizarea lui din 2005.

In anul 1998 dupa o „cursa lunga”  adica munca ca la balamuc reusesc sa termin de aranjat casa si in vara sa ma mut in casa MEA noua.Marturisesc cu mina pe inima ca atunci cind m-am mutat aveam doar un pat,o masuta si un taburel,iar ce era mai important -patru saci mari plini de carti,bineinteles numai sefeuri- dar sa stiti ca eram fericit ,atit de fericit incit nici o greutate nu mi-se parea de netrecut,eram in casa mea si aveam o  „tona” de carti cu mine!

In acel an am luat putine carti iar cele luate au fost numai de la Nemira si Pygmalion,la cele doua edituri avind abonament si fiind client fidel,toti banii investindu-i in casa si-n lucrurile care imi erau necesare.Timp pentru lectura a fost si mai putin dar printre „picaturi” am reusit sa citesc citeva carti care m-au si impresionat.

Despre acel an nu pot spune decit ca Rao isi incepea marsul triumfal prin sf cu titluri si autori unul si unul iar Teora coordonata de vestitul Mihai Dan Pavelescu venea si ea cu niste   carti  „beton”. O aparitie efemera a fost editura Image, pe care mi-as fi dorit-o cit mai longeviva, care intra furtunos pe piata dar din motive necunoscute mie a sucombat desi aducea un suflu nou si carti extraordinare,regret enorm de mult la fel cum regret si editura Multistar.

Nemira slabise ritmul dar tot apareau carti excelente si cu priza la public,sarbatorirea numarului 150 aducea cu sine o continuare a celebrului Vinator de Recompense a lui K .Dick,o celebrare postuma a marelui autor scrisa de un alt autor foarte cunoscut in cercurile sefiste K.W.Jetter.Tot in acel an aveam sa fac cunostinta cu steampunkul lui Sterling+Gibson iar King ma delecta cu Talismanul in timp ce Robinson inverzea planeta Marte.Abisul lui Abraham Merrit m-a determinatmai tirziu sa caut tot ce era carte fantasy!

Ca noutati erau Lumea lui Mahdi scrisa de sotia lui Spinrad,si Quaglia cu un sf greu de incadrat in canoane Dio S.R.L.Si fiindca se apropia sfirsitul de mileniu Nemira publica o carte supermisto Vesti Bune Din Spatiul Extraterestru,pe care v-o recomand cu caldura s-o cititi!

Pygmalion scotea o carte mirobolanta scrisa de o autoare formidabila STATIA ORBITALA  A LUMII DE JOS de C.J.CHERRYH -o autoare pe care mi-as dori-o sa fie cit mai mult tiparita in limba romana,scrie nemaipomenit iar lumile imaginate de ea sunt superbe,credeti-ma ca sunt putini autori de sf  atit de buni ca ea! Convingeti-va! Va jur ca merita toata atentia iar lectura cartilor ei este mai mult decit placere!

Teora  ne delecta cu Egan=Axiomatic si in afara de marele Asimov(merita apreciat efortul lor de a ne darui aproape toata opera marelui maestru) il aducea si pe Larry Niven.

Sa nu uitam ca editura VREMEA isi continua neabatuta marsul tacut si publicaVan Vogt.

Tot in ’98 debuta pe piata  si editura Lucman despre care vom vorbi in episodul urmator!

Asa cum v-am obisnuit Bebe va va pune la dispozitie lista cu cartile anului ’98.

va urma

posted by voicunike

12 comentarii la „Serial Sf:Episodul 9 Rao versus Teora

  1. se mai intampla sa gresesti pe net. atat timp cat nu este ceva major si oamenii inteleg despre ce e vorba dupa mine ar fi in regula.

    buba este cand cumpar ceva cu asemenea greseli nu cind citesc undeva pe net.

    nu ma deranjeaza tare 😀 cand mi se atrage atentia de erori la tastat mai ales ca se poate sa fie vorba de ceva despre care chiar nu stiu sau am uitat 😀
    daca e o simpla eroare de ortografie nu e bai

  2. Bineinteles, Nicusor. Stii care este partea proasta: Aia pe care ti-o spuneam la telefon. Sunt unii care se baga in seama si vorbesc atunci cand ar trebui sa taca. Ma intrebam: ai nevoie de avocat? Ne-am certat noi doi? Asa ca….cam asta este motivul pentru ceea ce-ti explicam acum o saptamana.

    O seara placuta.

  3. Din primul rand al articolului postat lipseste un „the”, de pe al doilea, o virgula. Cei care doresc o ultracorectitudine, pot sa nu mai citeasca de la randul trei si sa infiinteze un blog al Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”!
    Domnu’ Nicu, scrie cum vrea muschiu’ tau si posteaza fotografii cum poti mata! Vizitatori vei avea oricum!
    Apropo, in comentariul de mai sus (din care am dedus ca pot scrie tacand, fara sa ma bag in seama) semnul intrebarii apare de doua ori, cel al exclamarii lipseste de cinci ori.

    O seara placuta!

  4. ;)))))))))))))))))
    Mai, mai mai… ce se mai platesc politele pe spezele tertilor ;))))) nice! continuati baieti, continuati cum ar zice Lovinescu ;))))

  5. cum era aia cu barna si cu paiul?

    in comentariul de mai sus al lui bujold „:” ar trebui sa fie „?”, iar „ca cam” este o cacofonie cat casa. asta ca sa nu comentez de majoritatea insemnarilor de pe blogul cultural sf, in care spatiul de dupa semnele de punctuatie e doar o iluzie, iar gramatica zburda fericita in toate directiile.

  6. Buna ziua!

    Ma numesc Chitu Oana si sunt masterand la Facultate de Litere de la Universitatea din Bucuresti. In prezent imi scriu disertatia pe tema pietei editoriale de science-fiction din Romania (dupa 1989). Am gasit in acest blog o sursa incredibila de informatii si as dori, daca se poate, sa imi spuneti daca stiti cate volume au aparut in colecia de la Teora, incluzand reeditarile. Ma intereseaza pentru a face un scurt istoric al fiecarei colectii de acest gen, aparute pe piata din ’90 pana azi. De asemenea, mi-ar fi util, in vederea completarii ulterioarelor date, un email de contact.

    In speranta ca cererea mea nu deranjeaza, va doresc mult spor pe mai departe!

    Oana Chitu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *