Serial Sf:Episodul 4 Supernova MDP part.one

Publicat pe De Liviu Szoke

Asa cum va promiteam intr-un post anterior azi va voi dezvalui cine este traducatorul care a reusit sa ma dea pe spate cu textele traduse de el,pot spune despre el ca este foarte bun,al dracului de bun!
Iata-ne la inceput de ’93,societatea romaneasca intra-se in nesfirsita tranzitie si mergea inainte dupa ce cu un an in urma avusesem alegeri,Michael daduse un spectacol grandios in Bucuresti iar formatia Generic mosise maneaua- doar suntem un popor balcanic, ce naiba!-si sf-ul isi primise binemeritatul big bang.
Asezasem lucrurile chiar foarte bine pe plan profesional si personal si nu imi raminea decit sa „vinez” carti, ohoho si cite erau si ce de surprize am avut in ’93! Ideea era ca umblam foarte mult prin oras cautind pe la tarabe noutatile dar si carti de alt gen decit sf,vreau sa va spun ca pe vremea aceea comertul stradal era cea mai infloritoare afacere! Aveam si librarii care cu timpul si-au redus numarul, raminind doar doua ,tranzitia si criza bate-le vina! Dar sa revenim,mergind intr-o zi la plimbarea obisnuita pe la tarabe am avut surpriza sa gasesc Zeii Insisi de Isaac Asimov o carte de care auzisem ca este foarte buna,la o editura de care nu stiam nimic-Teora-dar cu un traducator care m-a facut fara ezitare sa scot banii din buzunar si sa-o cumpar,acel traducator era nimeni altul decit Mihai Dan Pavelescu,acest traducator atit de prolific si neobosit! un an mai tirziu urma sa ia friiele colectiei de Sf la Teora ducind aceasta colectie ca traducator si coordonator pina in anul 2004.
Tot in 1993 aparea sub bagheta magica a MDP inca doua titluri care facusera furori pe afara-Lumii ii spuneau padure=Ursula K.LeGuin si Bug Jack Barron=Norman Spinrad.
Anul 1993 a fost unul imbelsugat din punct de vedere sefistic, aparea la editura Cristian carti una si una numai premii Hugo si Nebula =Masina eternitatii , Infanteria stelara, Undeva,cindva , si cea mai tare serie NON-A a lui Voght.
Cea mai tare si cea mai buna editura din Romania NEMIRA venea cu oferte din ce in ce mai irezistibile si mai tari – Mintuitorul Dunei,Sceptrul hazardului,Poarta timpului,Masinaria rock and roll, Picnic la marginea drumului, Scarabeul in musuroi, vestita serie Fundatia,Paradoxul pierdut,Asediul Aristei, Linistea universului,si surpriza buna Asteptind in Ghermana – nu aveai cum sa ratezi asemenea bunataturi!
Pe scena editurilor avea sa apara un nume nou care urma sa publice ani buni sf -editura Vemea,o editura care debuta cu cel mai cunoscut autor=A.E.Van Voght am fost abonat ani intregi la aceasta editura pina cind a incetat sa mai publice sf ,masiv ,pacat era de perspectiva!
Tot in ’93 se publica pentru prima data cel mai tare autor de sf David Brin cu binecunoscutul Postasul vine dupa apocalips la editura Baricada, editura care mai venea si cu Experimentul Dosadi a lui Frank Herbert,-putin da bun!
La „Pietricica” editura Multistar navalea cu Odiseea spatiala 2001 si Fintinile paradisului a lui Clarke iar ca bonus Ritual de trecere al lui Panshin,ehehe ce vremuri dom’le!
Merita de amintit aparitia pe piata a lui Crichton cu Jurasic park, Ende cu Momo,Franke H.W. cu Capcana de sticla,Stoltze cu Magicianul cosmosului, Barbet cu Cruciada stelara+Imperiul Baphomet, Benoit cu Atlantida,Lem cu Solaris si Kernbach cu Luntrea sublima(ultimele doua reeditari).
Tenace si de admirat efortul, a fost editura Valdo+Savas care ne-a adus iar Brussolo cu Doctorul schelet+Febra(mai da’ ce misto este asta!), Brown cu Meridian(traducere Mdp),Sheckley cu Imortality Inc. , carti bune si care au fost un deliciu la vremea lor.
Desigur ca mai sunt dar am incercat sa rememorez cele mai importante titluri,asa cum v-am obisnuit Bebe va pune lista cu aparitii , simbata.De remarcat si almanahul Anticipatia care venea cu una din cele mai frumoase povestiri sf despre conditia umana-Cersetori in Spania a lui Nancy Kress,dar de almanahuri si reviste +Jsf ne vom ocupa intr-o postare separata in care vom dezbate pe larg cele mai bune povestiri.
Posted by Nicu

4 comentarii la „Serial Sf:Episodul 4 Supernova MDP part.one

  1. va invidiez pe ambii pentru memoria de „elefant” pe care o detineti…

    eu am descoperit cu stupoare ca nu mai stau asa bine cu amintitul detaliilor importante…si sunt(inca) tanar…

    probabil de la regimul alimentar sau de la radiatiile monitorului (mai probabil)… 😀

  2. Sunt carti care pur si simplu nu se pot uita! Traiasca netul care ne-a unit! si care ne radiaza! 😀 😉

  3. Simbata viitoare apare noua lista! Parol da onoare! Simbata asta mi-am luat si io concediu de o{una} zi{nu ca altzi care se pling de la cinci zile in sus} si m-am cocotat pe ceva muntzi! Poate tot simbata fac si o dare de seama dexpre excursiu{sau racursiu} ! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *