Lansarea romanului „Castelul din orașul meu” de Ioana Bâldea Constantinescu la Teatrul Național București (Sala Media)

Publicat pe De Liviu Szoke

Miercuri, 17 aprilie, ora 19.00

Editura Litera vă invită miercuri, 17 aprilie, ora 19.00, la lansarea romanului Castelul din orașul meu de Ioana Bâldea Constantinescu ce va avea loc în Sala Media a Teatrului Național București (TNB – Bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 2). Participă, alături de autoare, scriitorii Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu și Bogdan Alexandru Stănescu. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.

Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări pe linkul următor: https://forms.gle/aGp6jttVkMqKyjuFA

Despre roman:

În cartierul evreiesc al Bucureştiului, pe lângă un imobil galben, scorojit în eleganţa lui interbelică, se plimbă în fiecare zi un domn vârstnic şi cockerul său spaniel auriu. 

De peste drum, din spatele unei ferestre, drumurile lor sunt urmărite de micul Sebastian şi de părinţii lui. În jurul casei galbene, Castelul, cum e numită în cartier, anotimpurile, hortensiile, chipurile şi lumea se schimbă, iar promenada lui Hanno şi Spatzi rămâne singura ancoră de firesc într-un timp care nu mai este la fel. 

Una dintre legendele care explică prezenţa saşilor în Transilvania este Flautistul din Hamelin, culeasă şi transformată în basm de Fraţii Grimm. În Strasbourgul anului 1518, în mod inexplicabil, mai mulţi oameni dansează până mor de epuizare, într-o fervoare fatală, cunoscută drept „epidemia dansului“. Castelul galben din cartierul evreiesc le adună pe toate şi le leagă istoriile precum notele pe liniile unui portativ. Iar Hanno, Martha, Clara, Liese, Hanne, Sebastian şi chiar  Spatzi se pun fiecare la locul lor, într-un „Bruder Jakob“ care curge neîncetat. Chiar şi când cartea s-a terminat de mult.

Ioana Bâldea Constantinescu despre romanul Castelul din orașul meu:

Cartea aceasta este pentru toți cei cărora li se cutremură lumea. Care se ascund în vizuinile din capul lor. Care pierd bucăți din cine sunt. Și care se agață de cioburile de frumusețe ireală în care au iubit și au fost iubiți. Poate că asta înseamnă, de fapt, să fii salvat.“

„Frau Troffea dansează pe străzile Strasbourgului și în mișcarea ei necontrolată se naște cea mai mare epidemie a dansului din Europa secolului al XVI–lea. Cred că asta e și literatura pentru mine – un dans cu uitarea, cu moartea, cu pierderea, cu omenescul de fiecare zi, în muzica din care se nasc vulpi, castele și câini desenați cu creta pe asfalt. 

IOANA BÂLDEA CONSTANTINESCU este scriitoare și jurnalist cultural, autoare a unor interviuri cu Anthony Doerr, Jhumpa Lahiri, Amitav Ghosh, David Grossman, Bernardine Evaristo, David Lodge, Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss, Alain de Botton, Richard Flanagan, Ludmila Ulițkaia, Jón Kalman Stefánsson, Elizabeth Gilbert, Isabel Allende și mulți alții. Scrie pentru ELLE, Forbes Life, blogul Editurii Litera și blogul Cărturești. Este autoarea volumelor Dincolo de portocali (Humanitas, 2015), Nautilus (Humanitas, 2017), Poveste pentru Maria (Nemira, 2019). A publicat, de asemenea, proză scurtă și eseu în antologiile Selfie (Arthur, 2018), Dragă Virginia (Black Button Books, 2019), Literatura la feminin. O antologie (Seneca, 2021), Jocuri și jucării (Arthur, 2023). În 2020 a lansat ioanabaldea.com, iar din 2023 moderează #CuVoceTare, un podcast al Editurii Litera.

Colecția Folio. O colecție cosmopolită, locul de întâlnire a celor mai noi opere de ficțiune literară contemporană – romane aflate în topurile internaționale, ecranizate sau în curs de ecranizare, traduse în zeci de limbi – cărți provocatoare, pe care abia aștepți să le citești.

___
Editura Litera are o tradiție de 35 de ani în editarea de carte. Ani în care, cu tenacitate, cu pasiune, cu profesionalism, cu reușite majore, a editat peste 9 000 de titluri, într-un tiraj total de peste 70 de milioane de exemplare. Acoperind practic toate domeniile de ficțiune și nonficțiune, Litera a reușit să se impună prin calitatea catalogului editorial, devenind unul dintre cei mai importanți actori de pe piața de carte din România.

One thought on “Lansarea romanului „Castelul din orașul meu” de Ioana Bâldea Constantinescu la Teatrul Național București (Sala Media)

  1. Mi se pare o initiativa minunata sa poti participa la lansarea romanului „Castelul din orasul meu” de Ioana Baldea Constantinescu. Evenimentul promite sa fie unul special, avand alaturi de autoare cativa scriitori renumiti, precum Ioana Parvulescu, Radu Paraschivescu si Bogdan Alexandru Stanescu. Ma astept sa descopar o poveste captivanta despre iubire si pierdere, despre trecut si prezent, despre fire si neintelegeri. Sper sa apuc sa rezerv un loc la eveniment pentru a putea sa iau parte si la sesiunea de autografe si sa pot sa-mi achizitionez si cartea semnata de autoare. O seara culturala si plina de emotie, organizata de Editura Litera si sustinuta de Colectia Folio – o colectie cosmopolita, plina de opere literare de succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *