Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack nu mai acceptă CSS personalizat. Citește documentația pe WordPress.org pentru a învăța cum să aplici stilurile personalizate pe site-ul tău: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css. in /home/bibliotecaluiliv/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
Lansarea volumului România de totdeauna - Biblioteca lui Liviu

Editura Corint vă invită, miercuri, 16 noiembrie, de la ora 18.30, în foaierul Teatrului Odeon, să luați parte la o discuție-dialog pornind de la poveștile despre oamenii de altădată și ideea de elite. Construit sub forma unui dialog între Simona Preda, istoric, și Georgeta Filitti, membră de onoare a Academiei Române, volumul România de totdeauna este o pledoarie pentru deschidere, educație, exercițiul mult uitat al admirației, virtuțile tradiționale și, în același timp, refuzul oricăror tentații utopice. 

Invitații acestui eveniment sunt: Georgeta Filitti, istoric, membră de onoare a Academiei Române, Simona Preda, istoric, Sandra Ecobescu, preşedintele Fundaţiei Calea Victoriei, și Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia. Moderator va fi Florin-Răzvan Mihai, coordonatorul colecției Istorie autori români.

„Boierimea română cuprinde unele familii care își au obârșia în secolul al XIV-lea, ele au evoluat în societatea noastră ocupând funcții până în epoca modernă, au importat principii liberale, s-au școlit, și-au făcut un profil social întemeiat pe o proprietate care le-a conferit putere. Unii dintre ei au mers mai departe, în pas cu vremea, și și-au adecvat modul de viață burghez – în sensul că au intrat în afaceri, în viața reală, încetând să mai fie simpli rentieri, de pildă Știrbei ori Bibescu. Familiile au rămas foarte apropiate de Occident, iar relațiile de rudenie sau de prietenie cu vesticii au fost remarcabile. Și, din acest punct de vedere, eu stărui să spun că nu am intrat în Europa în 2007, că nu un act juridic ne conferă acest statut european. Boierimea a avut precumpănitor mentalitate europeană prin contactul de mai bine de o sută de ani cu Europa.” GEORGETA FILITTI

 „Printre temele de discuție se regăsesc formarea și rolul elitelor intelectuale românești în cursul unor proiecte succesive de modernizare a societății, dar și recuperarea lor – sau a ceea ce a mai rămas din ele – după «tăvălugul» comunist. Dialogul se construiește în jurul personalităților – bărbați și femei – care fac parte din aristocrația românească sau care descind din vechi familii de domnitori. Sunt atinse tangențial și teme referitoare la procesele modernizatoare prin care a trecut România pe parcursul secolelor trecute – perioada fanariotă, Unirea de la 1859, crearea statului național, monarhia, liberalismul, dictatura carlistă, stalinismul, democrația imperfectă postcomunistă –, precum și detalii legate de cochetăria personajelor care au populat epocile trecute, de capriciile și pasiunile lor.” SIMONA PREDA

Accesul la eveniment este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza unei înscrieri la următorul link: https://l.oveit.com/events/embed?id=6f7b5e735a.

Despre autor:

Georgeta Filitti este istoric român, autoare și editoare a numeroase volume de istorie, traducătoare. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București (1961). Doctor în Istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1971). Editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române (1961–1998), consilier la Fundația Ion Ghica (1997–2004), bibliotecar și șef de serviciu la Biblioteca Metropolitană București (2004–2007) și cercetător la Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (2007–2010), lector la Fundația Calea Victoriei (din 2009). A publicat numeroase cărți, ediții critice, peste 400 de articole în reviste de specialitate din țară și străinătate. A susținut conferințe anuale la Universitatea „Nicolae Iorga” de la Vălenii de Munte (din 1985) și în străinătate (Grecia, Franţa, Germania). A obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu (1983). Decorată de regele Mihai I cu Crucea Casei Regale (2012) și de președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2019). Membru de onoare al Academiei Române (2022).

***

Grupul Editorial Corint (GEC) are 28 de ani de experiență pe piața românească de carte, fiind unul dintre primele trei grupuri editoriale din România. În ceea ce privește cărțile de nonficțiune, a acordat o atenție deosebită domeniului istorie, care are nu mai puțin de patru colecții distincte: Corint Istorie (coordonator Ion M. Ioniță), Corint Istorie cu blazon (coordonator Filip-Lucian Iorga), Corint Istorie Autori Români (coordonator Florin-Răzvan Mihai) și Corint Istorii urbane (coordonator Adrian Majuru), cu zeci de apariții editoriale anual. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *