Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack nu mai acceptă CSS personalizat. Citește documentația pe WordPress.org pentru a învăța cum să aplici stilurile personalizate pe site-ul tău: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css. in /home/bibliotecaluiliv/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078

Warning: error_log() has been disabled for security reasons in /home/bibliotecaluiliv/public_html/wp-content/themes/jumla/functions.php on line 332
Titlurile lunii ianuarie în colecția Corint Istorie - Biblioteca lui Liviu

Titlurile lunii ianuarie în colecția Corint Istorie

Publicat pe De Liviu Szoke
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi carte

Luna aceasta, Grupul Editorial Corint își completează prestigioasa colecție de cărți din domeniul istoriei cu două titluri noi, urmând ca până la jumătatea anului să publice peste 20 de cărți. 

În colecția Corint Istorie, a apărut romanul autobiografic Matilda. Prim-balerina Teatrului Imperial Rus și amanta țarului Nicolae al II-lea de Matilda Kșesinskaia. Pornind de la fascinanta poveste a Matildei, în 2017, regizorul rus Aleksei Efimovici Ucitel a realizat un film care poartă numele inegalabilei balerine, film care a rulat și în România, la TVR.

Născută în Rusia țaristă, într-o familie de mari artiști, Matilda Kșesinskaia a studiat baletul de la o vârstă fragedă, dovedind un talent ieșit din comun. În cadrul spectacolului de debut s-a făcut remarcată nu doar de către țar și de către țarină, profund impresionați de măiestria sa, ci și de către țareviciul Nicolae, care a fost de-a dreptul vrăjit de frumusețea ei. Între cei doi tineri s-a înfiripat o poveste de dragoste romantică și tragică, deopotrivă, care a durat mai bine de trei ani, până când Marele Duce s-a logodit cu viitoarea împărăteasă Alexandra.

Autoarea își descrie într-un mod plin de culoare cariera, prieteniile și dușmăniile, dar și amorurile, căci, în afară de viitorul țar Nicolae al II-lea, a fost iubita a doi Mari Duci, dintre care unul, Andrei Vladimirovici, vărul ultimului țar, i-a devenit soț.

Tot în colecția Corint Istorie a fost publicat romanul Madame Claude. O lume secretă a plăcerii, privilegiilor și puterii de William Stadiem. Cartea se numără printre sursele de inspirație folosite la realizarea filmului Madame Claude, în regia lui Sylvie Verheyde.

După al Doilea Război Mondial, cea cunoscută drept Madame Claude a condus, la Paris, în apropiere de Champs-Élysées, una dintre casele de toleranță exclusiviste de la acea vreme, ajungând să aibă la un moment dat o rețea alcătuită din peste 500 de femei și câțiva bărbați, precum și o agendă care, susținea ea, cuprindea nume celebre precum cel al președintelui SUA, John F. Kennedy, cel al șahului Iranului și cel al patronului concernului Fiat, Giovanni Agnelli. În anii 1960, era cea mai bogată și celebră femeie realizată prin forțe proprii din Europa – o adevărată legendă de talia lui Coco Chanel. 

Dintre titlurile aflate în pregătire menționăm volumul Însemnările unui aiurit de Gabriel-Dumitru Culcer, colecția Istorie cu blazon.

Amintirile sale inedite, păstrate cu grijă de familie, ne descoperă viața copilului crescut la conac, cu guvernantă, plimbat la Paris, care are odaia lui, face conversație în limbile franceză și germană și ascultă cântecul la pian al bunicii, dar care dansează și hora cu țăranii din sat, se amorezează și pune la cale tot felul de pozne. 

Textul, scris cu vervă și umor, ne oferă detalii fermecătoare din viața de zi cu zi a unui copil și adolescent din elita socială românească, în timp ce ne introduce și în culisele unui eveniment istoric de talie planetară: Primul Război Mondial. 

Gabriel-Dumitru Culcer îi vede pe Ecaterina Teodoroiu și pe generalul Dragalina și chiar pe unchiul lui, generalul Culcer, prinși în vâltoarea evenimentelor. După război, Gabriel-Dumitru Culcer își trăiește intens viața de liceu, după care se pregătește pentru a deveni ofițer. Însemnările unui aiurit sunt una dintre cele mai valoroase și agreabile mărturii încă inedite care ies la lumină din arhivele urmașilor boierimii române.

***

La început de an, în urma evaluării organizate de Comisia de Științe Umaniste a Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS), Editura Corint a fost încadrată în categoria A în domeniul „Istorie și studii culturale”, ceea ce o plasează printre cele mai importante edituri din România și certifică standardele științifice editoriale competitive. 

În prezent, Editura Corint propune publicului larg patru colecții de istorie: Corint Istorie (coordonator Ion M. Ioniță), Corint Istorie cu blazon (coordonator Filip-Lucian Iorga), Corint Istorie Autori Români (coordonator Florin-Răzvan Mihai) și Corint Istorii urbane (coordonator Adrian Majuru), cu zeci de apariții editoriale anual.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *