Premiile FanSF – Ediția 2013

Iată și rezultatele:

1) CEL MAI BUN ROMAN ROMÂNESC

Locul I: A. R. Deleanu-Îmblânzitorul Apelor, 25 de puncte (8 voturi pentru locul I și 1 vot pentru locul III)

Locul II: Florin Pîtea-Anul Terminal, 15 puncte (3 voturi pentru locul I, 3 voturi pentru locul II)

Locul III: Narcisa Stoica-Taxidermie, 14 puncte (4 voturi pentru locul I, 1 vot pentru locul II)

Un loc IV pentru Armata Moliilor, de Liviu Radu, cu 11 puncte (2 voturi pentru locul I, 2 voturi pentru locul II și 1 vot pentru locul III)

2) CEL MAI BUN ROMAN STRĂIN ÎN TRADUCERE

Locul I: Dan Simmons-Drood (Nemira), 14 puncte (4 voturi pentru locul I, 1 vot pentru locul II)

Locul II: John Scalzi-Povestea lui Zoe (Millennium Books), 13 puncte (4 voturi pentru locul I, 1 vot pentru locul III)

Locul III: Stephen King-JFK 11.22.63 (Nemira), 8 puncte (2 voturi pentru locul I, 1 vot pentru locul II)

Și un onorabil loc IV pentru Max Brooks și al său Război Z (Trei), cu 7 puncte (2 voturi pentru locul I și 1 vot pentru locul III)

3) CEL MAI BUN ROMAN ÎN ORIGINAL

Locul I: Joe Abercrombie-Red Country, cu 9 puncte (3 voturi pentru locul I)

Locul II: Alastair Reynolds-Blue Remembered Earth, cu 8 puncte (2 voturi pentru locul I și 1 vot pentru locul II)

Locul III: Terry Pratchett & Stephen Baxter-The Long Earth, cu 7 puncte (2 voturi pentru locul I și 1 vot pentru locul III)

Un loc IV pentru James S. A. Corey-Caliban’s War, cu 5 puncte (1 vot pentru locul I și 1 vot pentru locul II)

De menționat aici că Red Country a câștigat datorită unui vot mai special: votantului nu i-a plăcut cartea, dar a fost singura citită în original.

4) CEA MAI BUNĂ POVESTIRE A UNUI AUTOR ROMÂN NEPUBLICAT ÎN VOLUM

Locul I: Florentin Haidamac-Agnus Dei, cu 20 de puncte (6 voturi pentru locul I și 1 vot pentru locul II)

Locul II: Paul D. Adrian-Fantasma Eternnității, cu 9 puncte (3 voturi pentru locul I)

Locul III, la egalitate: Laura Sorin-Copiii Diavolului, cu 3 puncte (1 vot pentru locul I)

Alexandra Niculae-Pielea ta ca Păcatul, cu 3 puncte (1 vot pentru locul I)

5) PREMIUL SPECIAL AL FANULUI SF 2012 SE ACORDĂ SCRIITORULUI LIVIU RADU

MICHAEL HAULICĂ a hotărât să se retragă de la aceste premii!  „din cauza felului in care am fost tratat – si ati permis sa se intimple – pe acest blog, nu pot accepta nici un fel de premiu  acordat de fansf.
Poate, daca toti adminii site-urilor si blogurilor vor fi hotariti sa faca asta, in scurta vreme va fi blocata exprimarea tuturor acelora care, la adapostul pseudonimelor, nu vin decit cu insulte si injurii in loc de argumente. Poate, cu acceptul tuturor, vom reveni la stadiul de acum 3-4 ani cind, nu zic ca nu ne mai certam intre noi, dar era o lupta a argumentelor. Si ceea ce ne spuneam in mediul virtual ne spuneam si fata in fata. Cind vom ajunge din nou in acel stadiu vom mai putea vorbi despre fandom, despre comunitate sf si alte lucruri pe care le-am distrus in ultimii ani. „

Mulțumim foarte mult pe această cale tuturor participanților cu bune intenții la acest concurs și felicitări tuturor câștigătorilor.

Premiile vor fi decernate în cadrul Târgului Final Frontier, ediția a III-a, care se va desfășura între 23-24 martie la București.

Posted by Liviu

You might also like

85 Comments

 1. avatar
  Mario says:

  Sa inteleg ca Joe Abercrombie o sa fie prezent la Final Frontier ca sa isi ridice premiul ? Sau il trimiteti prin FedEx ?

 2. avatar
  Mario says:

  Joe Abercrombie este invitat luni seara la CBS, la David Letterman.

  Gazda il va intreba cum se simte, acum ca a primit si premiul FanSf in Romania cu 3 voturi (din care unuia, nu i-a plăcut cartea, dar a fost singura citită în original).

 3. avatar
  Георге Саучук says:

  Tovarăşe Mario, decât să aruncaţi ironii ieftine în spatele unui nick-name, de ce nu v-aţi implicat în acest proces… E ca şi la scrutin, nu votez dar comentez şi înjur, pe principiul ce tare sunt şi cum soarele răsare doar pentru mine…

 4. avatar
  Mario says:

  Tovarase Sauciuc, sa inteleg ca si pt dvs rasare soarele ?
  Ironia mea nu este ieftina, doar ca nu ii prindeti dvs sensul.

   1. avatar
    Liviu Szoke says:

    Nu vreau să intru în polemică, pentru că nu are rost, dar poți să explici de ce ești de acord cu Mario? Deși nu v-ați deranjat să votați, intrați cu bocancii și contestați categorii de premii sau câștigători? De ce? V-au afectat în vreun aceste premii? Nu puteți dormi noaptea din cauza lor?

 5. avatar
  Георге Саучук says:

  Puteţi fi de acord sau nu cu Isus Hristos la a doua venire sau cu Satan, total insignifiant din punctul meu de vedere.

  Dar, oricât de liber ar fi internetul, comentarii din partea unor entităţi care se ascund în spatele unui nick name, şi vin cu soluția salvatoare, critici de academicieni şa. sunt bine venite pe un forum al „celor care nu au făcut nimic decât să bată tastatura”.

  Sic cogito!

  Așadar, deși nu este blogul meu, eu v-aş recomanda să schimbați canalul.. OTV nu are blog?

 6. avatar
  Mario says:

  Unii dintre noi, entitatile, cum le spune tov. Sauciuc, nu au timpul necesar sa intretina bloguri sau conturi pe feisbuc si atunci rubrica „Pagina web” ramane necompletata.

  Si atunci, ca sa nu fim entitati anonime, ar trebui sa postam comentarii cu cnp-ul mentionat langa nume ? Sau sa completam cu cnp numai cand comentariile sunt negative ?
  (Cand sunt pozitive este clar, „sunt ai nostrii”)

  1. avatar
   Георге Саучук says:

   Nu mă interesează dacă sunt de bine sau de rău comentariile, ci doar că nu îşi au rostul… Am ajuns acuma a faza de agasare, după ce am trecut de amuzament şi așa mai departe.
   Nu înţeleg ce cîştigi dacă bagi un comentariu inteligent..
   Uite o întrebare la care poţi să răspunzi la obiect sau nu mai răspunde deloc:

   Ce ai făcut tu pentru SF?

 7. avatar
  Valmon says:

  Mi se pare totusi exagerate stergerile astea, internetul ar trebui sa fie un mediu liber. Nu am apucat sa citesc postarile lui Mario (cu care cred ca m-am certat si eu pe acest blog, dar avea alt nume), dar daca nu erau injuraturi, cred ca trebuiau pastrate. Altfel, ramanem cu impresia ca stergi tot ce nu-ti convine. Nu sunt de acord nici cu expresia, ce ai facut tu pentru SF, mi se pare o formula menita sa intimideze si sa puna pumnul in gura. Ce raspuns se poate da? Poate, acesta, am citit SF, v-am citit pe voi care ati scris SF si pe unii chiar v-am cumparat. Cred ca-i suficient!

  1. avatar
   Liviu Szoke says:

   Dar miștourile și ironiile ieftine la adresa premiilor FanSF sau a membrilor acestuia, de genul vai ce premii importante, or s-ajungă discutate la David Letterman în studio, iar cei de la FanSF să se ducă la Românii au Talent trebuie aprobate la nesfârșit? Ăsta nu e un blog înfrățit cu OTV sau cu ziarul Click, să discutăm ce au Horia Ursu sau Liviu Radu în chiloți, ci e despre SF și cu discuții despre SF. Că nu e toată lumea de acord, e adevărat, dar dezaprobarea trebuie făcută cu argumente, nu cu injurii și cu miștouri. Știi, nu votez, că n-am timp sau voință, dar după ce se anunță rezultatele ironizez și batjocoresc niște premii care nici măcar nu sunt în bani sau în cărți, n-au sponsori nu știu ce editură sau patroni cărora le fac reclamă, ci răspătesc simbolic munca unor oameni care chiar fac ceva pentru SF.
   Uite, Valmon, tu mi-ai permite să intru pe blogul tău, dacă ți-ai face unul, și să te fac cu ou și cu oțet în 10 comentarii, iar tu să-mi lași comentariile în pace pentru că internetul e un mediu liber?

   1. avatar
    Valmon says:

    Exagerezi Liviu! Aici este vorba de o singura persoana, care isi schimba pseudonimul, restul inclusiv eu, va apreciaza, mai mult sau mai putin, si pastreaza decenta. Pe blog este ca in politica, trebuie sa fii pregatit sa inghiti si o broasca raioasa. Este evident ca cel ce injura aici avea ceva personal cu Horia Ursu, cu Michael Haulica. Eu nu am vorbit niciodata cu vreunul din ei, dar am simtit nevoia sa le iau apararea, cu siguranta asa gandesc si imensa majoritate a cititorilor de pe blog.

  2. avatar
   Георге Саучук says:

   Păi ai făcut ceva, şi mi se pare corect să poţi spune ceva, dar asta nu dă nimănui dreptul să emită judecăți absolute de valoare.
   ” ce ai facut tu pentru SF, mi se pare o formula menita sa intimideze si sa puna pumnul in gura” nu este menită să intimideze şi să îngrădească dreptul la liberă exprimare, ci chiar din contră… dacă cineva precum tu „Valmon” spui că ai cumpărat/citit etc ai putea discuta constructiv, nu doar de a bate din tastatură….

   1. avatar
    Valmon says:

    Mie expresia ce-ai facut, mi-a adus aminte de chestii de genul, ‘ce-ai facut tu pentru tara’ si de aia am ripostat. Continui sa cred ca toata lumea poate vorbi pe un blog, cu conditia sa nu ofenseze.

 8. avatar
  Varul lui Mario says:

  Unu.
  Valmon, inca nu am avut onoarea sa incrucisam sabiile.

  Doi.
  Nu l-am atacat pe Mike Haulica asa cum nu l-am atacat nici pe Horia Nicola Ursu, editura Millenium, revista Galileo, credinta penticostala sau … sa nu uit, pe tovarasul Sauciuc. Nu i-am atacat sau ironizat nici pe Florin Pitea, A.R. Deleanu, Florentin Haidamac sau Narcisa Stoica.

  Sunt de parere ca daca au publicat, e un lucru misto. Daca au fost cumparati si cititi de fanii sefe, e si mai misto. Iar daca au fost votati, da, jos palaria pentru acesti scriitori.

  Trei.
  Cat priveste categoria de „cel mai bun roman in original”, nu am auzit ceva mai stupid. Iar modul in care s-a primit acest premiu cu numai 3 voturi din care unuia nici macar nu i-a placut cartea, dar alta nu mai citise, frizeaza ridicolul.

  Si pentru compotul asta cu trei prune voi organizati eveniment la Final Frontier ?

  Imparatul este gol, stimate Liviu Szoke. Ironia asta o pricepi ?

  Nu te-a injurat nimeni si nimeni nu v-a ridiculizat. O faceti voi, cu asupra de masura.

  Patru.
  In comentariile mele nu m-am legat de ce au in chiloti Horia Nicola Ursu sau Liviu Radu. O sa iti las tie placerea sa faci o recenzie.

  1. avatar
   Valmon says:

   Nu tin sa incrucisez sabia, mi se pare doar ca esti prea inversunat si rautacios, consumi energie degeaba. Sa zicem ca proprietarii blogului sunt mai …inocenti si nu stapanesc bine regulile unui concurs, dar cu ce ne deranjeaza? Te-au silit pe tine sa-i votezi, ti s-au bagat pe gat? Au facut un lucru cu bune intentii, cred.

   1. avatar
    Varul lui Mario says:

    Valmon, poate ne vom vedea la targul Final Frontier si vom incrucisa niste beri.

    Sambata vreau sa fiu de fata la introducerea lui Pitea in creative writting si apoi o sa ii ascult pe Stefan Ghidoveanu si Mircea Pricajan. Pe ei ii vezi mai rar la astfel de sindrofii si atunci e bine sa nu scapi prilejul.

 9. avatar
  Varul lui Mario says:

  Si, observ, stimate Liviu Szoke, ca singurul tau argument este cenzura. Nu stii sa raspunzi la ceva ? Pac, dai un delete. Trist, nu-i asa ?

  De ce nu argumentezi tu, ca pentru prosti, ca deh, poate nu ma duce capul, ce este si ce vrea premiul „cel mai bun roman in original” ?

  1. avatar
   Liviu Szoke says:

   Nu vreau să răspund unei ironii care nu-și are sensul, nu că nu pot. Am altele pe cap, spre exemplu să citesc cărți despre care să scriu, nu să aduc argumente pro și contra pentru chestii lipsite de importanță. Ce te face să crezi că trebuie să ne justificăm în fața ta sau a altora de ce am dat premiul ăsta și cui? E o țară liberă, vrei să intri pe un blog și să citești ce e acolo, bine, nu vrei, nu te-am somat noi să stai cu ochii pe acest blog. Premiile de ce nu le-ai votat, dacă îți pasă de SF-ul românesc? Nu ți s-au părut suficient de importante? Nicio problemă, noi nu ne supărăm, n-am forțat pe nimeni și nici n-avem nevoie de aprobarea nimănui să dăm niște premii, repet, simbolice.
   Anul trecut a obținut premiul Kameron Hurley, pe care am avut apoi onoarea de a o intervieva pentru blog.
   Cam atât, n-are rost să lungim o discuție inutilă, de care n-o să-i pese lui Abercrombie.

   1. avatar
    Varul lui Mario says:

    Ce are „cel mai bun roman in original” cu sefeul romanesc, nu stiu si nici tu nu ai timp sa raspunzi avand altele pe cap.

    Nici nu mai conteaza, asa cum nu a contat nici inainte.

 10. avatar
  Varul lui Mario says:

  o sa folosim un sistem cu parole, ca in James Bond.

  Tu o sa spui „red county”
  Eu o sa raspund „cel mai bun roman strain in original”.

  Sau, cu permisiunea lui Liviu Szoke, o sa ne trimitem comentarii pe blogul fansf cu texte de genul „unde esti?”.

  Vedem noi, gasim o solutie.

  P.S. Liviule, daca te superi si la comentariul asta, inseamna ca esti lipsit de umor.

   1. avatar
    Varul lui Mario says:

    Valmon, eu cred ca si primul comentariu, cel de la care a pornit totul, era o gluma.

    Uneori suntem atat de patrunsi de cea ce facem incat putem cadea in ridicol si poate ca e bine daca un altul glumeste …

    Mi se pare extraordinar ca scriitori romani au fost pusi in discutie si votati si mi se pare ridicol, in continuare ca Joe Abercrombie a fost votat asa cum a fost votat.

  1. avatar
   Varul lui Mario says:

   Intre primul meu comentariu (scuipat seminte) si ultimul (zis cu frumosul) nu e nici o diferenta.

   Pana la urma, in tara chiorilor, orbul e imparat.

   1. avatar
    of says:

    Primele tale comentarii mergeau pe principiul falsului plictisit. Vai, nu suport postul ăla teve, vai, ce mizerie, ce impostură, ia să dăm niște raite pe-acolo ca să avem ce comenta negativ. Sînt multe de spus despre premiile care se dau oriunde, cu atît mai mult aici. Dar știm prea bine că tonul dă muzica. Și-apoi, dacă începi cu manele, nu te aștepta să te mai creadă cineva că tu de fapt asculți preclasici. Cînd vii în blogul cuiva și nu zici nimic la temă, ci începi să arunci batjocuri groase (nu ironii subțiri, să fim serioși, n-a fost cazul), pe bune e o problemă cu proprietarul dacă-ți șterge comentariile? Pe bune? Io aș zice că nu, dar, na, uite că și eu sînt pe-alături de temă. Da, știu, o să zici că nu mă șterge fiindcă-i iau apărarea. Și? Nu-i normal? 🙂

 11. avatar
  Valmon says:

  Mario, nu am apucat sa iti citesc comentariile sterse, dar din ce a mai ramas, nu imi pari un bandit asa de periculos.
  Vezi Liviu de ce nu trebuia sa le stergi?

  1. avatar
   Valmon says:

   Si uite cum se rezolva totul. Nimeni nu este atat de rau! Vinovatul si-a recunoscut vina si poate fi iertat. Putem merge la culcare. Noapte buna si sa ne vedem sanatosi la targ! Red county, zici?.

   1. avatar
    Varul lui Mario says:

    Ca sa fiu sigur ca veniti. Ca daca va invit la vinoase incepeti unul cate unul sa va fofilati „eu am examen marti, am uitat ciorba pe foc, ma duc la gara sa iau pe cineva”…

  2. avatar
   Varul lui Mario says:

   Nu e treaba mea daca te sterge sau nu sau daca tu esti pe alaturi cu tema.
   Si nu e treaba mea daca el decide sa imi stearga, sau nu, comentariile.
   E blogul lui, jucaria lui, cine ce treaba are ? Eu nu i-am impus norme de conduita pe blogul lui.

   Cat despre ironiile pe care tu le vezi „batjocuri groase”, ce sa zic ? Am lucrat cu ce-am avut, cu materialul clientului.

   Dar in loc sa ne certam aici pe ceva ce nu exista, nu ar fi mai bine sa bem o bere la Final Frontier ?

   Cum spuneau si sefistii din antichitate „in vino veritas”.

 12. avatar
  of says:

  Și mai e la mijloc și faptul că toate aceste nickname-uri multiple sub care de-a lungul vremii s-au ascuns cîteva nume mai importante sau mai obscure, lămurite pînă la urmă, nu fac decît să accentueze ridicolul și lipsa de substanță a comentariilor înselor. Adică nu poți s-o dai anonimă la nesfîrșit, sub zeci de pseudonime, crezîndu-te astfel liber să faci orice porcărie, și în tot acest timp s-o dai cu valoarea și morala și iar valoarea și după aia morala. E stupid. (Vezi că persoana a doua aici e generică.) Așa că, după niște ani de astfel de porcărioare, mi se pare normal să se pună pe șters. Și-n fond e blogul lui. Al lor. Al cui o fi administrator aici. Și-l gestionează cum cred ei de cuviință.

 13. avatar
  of says:

  păi, avînd în vedere că io nu beau bere, fin’că silueta (sau mai bine zis lipsa ei) nu mă lasă… 😀

  1. avatar
   Varul lui Mario says:

   Ok, atunci sa le spui tu la baietii de mai sus ca la Final Frontier vom sta pe ciuci si vom participa la ceremonia ceaiului.

   1. avatar
    of says:

    iuf, iuf, pe ciuci nu bun, mai bine pe jos, turcește.
    lor nu le spun, să se bucure la fața locului.

   2. avatar
    Varul lui Mario says:

    Intrebare serioasa pentru cineva care cunoaste Bucurestiul.
    Exista vreun local, bar, cafenea unde se poate bea cafea turceasca ? Pregatita dupa tipic, nu la dozator ?

 14. avatar
  of says:

  la Manuc (mag. Unirii – incredibil, n-au avut cardamom); la Divan, pe Franceză; la Ceas Cafe, pe Dacia. Mai sînt trei milioane, dar cred că o căutare pe net te scoate mai simplu.

 15. avatar
  ValyVasilescu says:

  cea mai buna cafea turceasca se bea pe gura. iar gura poate fi oriunde in centrul vechi, cam 9 din zece localuri au asa ceva sau ceva ce contine urme de cafea si se numeste oricum vrei, important e sa comanzi si sa platesti. Iar cel mai bun roman strain original este Johanna Sinisalo: Lintu Aivod. Traducerile risipesc valoarea, trebuie citita in original, adica finlandeza.

 16. avatar
  Varul lui Mario says:

  ValyVasilescu@ cea mai buna cafea se bea acolo unde spun alti bautori de cafea ca au baut cafea buna. Eu nu ma iau dupa promo-urile gasite pe google.

  Am avut o experienta cu „irish coffee” unde mi s-a spus „nu mai avem uischi, dar putem baga niste coniac Unirea, e bine asa ?”

 17. avatar
  uglybadbear says:

  te inseli, stiu parola. iar la FF voi avea si citeva ferestre, cu itemuri din program pe care pot sa le „sar” linistit. ergo: first beer on you, next on me, daca vrei.

 18. avatar
  Varul lui Mario says:

  Ati pierdut parola la blog ? De cateva zile e pustiu pe aici.

  Mai devreme imi trecuse peste monitor un rotocol de ciulini, ca in filmele western.

  Daca, la anul, o sa mai aveti premiile astea, la categoria cel mai bun roman strain (nu in traducere, nu in original, nu mimat, nici in Braille si nici in morse) eu o sa votez cu Pasarea Domnului de Mary Doria Russell.

  1. avatar
   Nicu says:

   Scuze. Acum am vazut ca ai pus in paranteza ‘nu in original’.

   Cum e seria Mieville de la Tritonic ? Poti sa citesti cartile sau sunt la fel ca alte multe carti pline de greseli ? Sa stiu daca astept o luna (cam asa merge posta romana cand cumpar dupa Amazon) sau 2 zile.

   1. avatar
    Varul lui Mario says:

    Daca le cumperi de la Tritonic este posibil sa primesti niste carti ingalbenite, cu coperti prafuite.

    Sunt ceva ani de cand au aparut. 10 ani ? Sau 8 ani ?… Pe vremea aia unii aveau mai mult par pe cap, altii aveau mai putine kilograme, unele erau fete mari … aaa ce vroiam sa zic ?

    Cumpara-le de pe amazon. Ca o sa primesti carti noi, chiar daca iti vin dupa o luna.

 19. avatar
  Nicu says:

  Apare la Milennium Efectul de nautil si antologia Zombii. La Trei a aparut Eon. La Nemira apare Pistolarul in format paperback. Stie cineva ce urmeaza sa apara la Trei si la Paladin ?
  Nemira mai scoate vreun King nou ?

 20. avatar
  mihaela says:

  Tocmai am terminat de citit „imblanzitorul apelor” de a.r.deleanu.
  Nu am intes prea bine ideea nuvelei . Cine e fetita, cum a ajuns acolo. De ce fratii lui aveau urme de sange pe maini cand acesta i.a privit din barca? Ce semnifica trecerea cu barca „de pe un taram pe altul”? Dc pe foi apareau mazgalituri cand au privit fratii? Ce treaba avea Dumnezeu pe insula aia? Ce reprezinta musafirul nepoftit, iar daca el e moartea atunci de ce au grija de ei? Ce s.a intamplat cu gemenele si cu fratii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *