Robert James Sawyer este noul Crichton combinat cu Asimov si care cred ca i-ar face nitel invidiosi pe acesti doi mari scriitori. Flasforward este o carte care ridica la fileu intrebari care framinta omul de-a lungul timpului dar si o lectura care te tine cu sufletul la gura si cu atentia treaza. Am facut lobby pentru aparitia acestei carti in romana si pot spune cu mina pe inima ca este o carte foarte misto si speciala care merita neaparat citita. Impreuna cu editura LEDA , blogul Fansf organizeaza un concurs care este foarte generos, pe linga faptul ca este pus la bataie un exemplar din FLASHFORWARD acesta este insotit si de o alta carte foarte misto a aceluiasi autor- PROGRAMATORUL DIVIN .
Premisa de la care pleaca autorul este una simpla la prima vedere dar pe fond este una al naibii de complexa si care ridica multe intrebari la care poti sau nu sa raspunzi, imaginaţi-vă că aţi putea „trage cu ochiul” în viitor, pentru a vedea ce se va întâmpla peste 21 de ani. Ce-aţi face dacă nu v-ar plăcea deloc ce vedeţi? Iar dacă v-ar plăcea, v-aţi gândi că e posibil ca până atunci lucrurile să se schimbe în vreun fel? Şi dacă nu vedeţi nimic? Ar însemna că atunci nu veţi mai exista? Şi, în cele din urmă, aţi considera viitorul imuabil, deja stabilit – sau v-aţi gândi că l-aţi putea influenţa între timp?
In FLASHFORWARD, o echipa de fizicieni care rivnesc la premiul Nobel pun in practica un experiment stiintfic in cautarea particulei[ „Fata Morgana a fizicii]bosonul lui Higgs, particula cautata de fizicieni de o jumatate de secol. In urma acestui experiment care a generat o energie colosala comparabila cu cea de dupa nasterea universului, omenirea este proiectata in viitor cu douazeci si unu de ani, in felul acesta putindu-se arunca o privire clara in viitor. Dar consecintele experimentului sunt cutremuratoare iar omenirea se vede pusa in fata unui dezastru mai mare decit un razboi mondial.
In urma experimentului initiat de cei trei eroi principali, unul dintre ei descopera cu surprindere ca existenta lui este “stearsa” in viitor si lupta ca un disperat pentru a schimba acest lucru, va las pe voi sa descoperiti daca viitorul poate fi sau nu poate fi schimbat.
O carte sclipitoare care poate cuceri pe oricine, o perspectiva provocatoare asupra religiei,stiintei si dezastrului cosmic.
Spre marea surprindere a curatorului Tom Jericho, când extratereştrii aterizează în incinta Muzeului Regal Ontario din Toronto, aceştia vor să vadă un paleontolog. Mai mult decât atât, sunt adepţi ai creaţionismului şi consideră că la originea Universului se află o inteligenţă exterioară. Se pare că extincţia în masă de pe alte planete coincide cu cea care s-a petrecut odinioară pe Terra, şi aceasta ar fi mult aşteptata dovadă a existenţei lui Dumnezeu. Iar când o supernovă explodează în galaxie, întrebarea esenţială este dacă Dumnezeu va interveni sau se va produce un nou cataclism?
„Acestea sunt câteva dintre lucrurile care ne plac la proza Sawyer: romanele lui sunt alerte şi bine construite; personajele sunt foarte bine conturate, încât ajung să ne pese de ce li se întâmplă; nu trebuie să fim fizicieni ca să-i înţelegem cărţile.” Rocky Mountain News
Si acum intrebarea concursului:
Prin ce „metoda” ajunge Lloyd Simcoe sa vada a doua oara viitorul?
Nu ezitati si cititi sau cistigati aceste doua minunate carti.Concursul incepe azi si se termina marti 21.06.2011, ora 20.
posted by voicunike
Se reface experimentul initial, pentru a treia oara. Prima data are loc primul flash-forward, la a doua incercare nu are loc un flash-forward (dar scopul experimentului se atinge), iar a treia oara reuseste un al doilea flash-forward.
Nope! esti departe! 🙂
Nu particip, deoarece am cartea. Vreau doar sa va felicit pentru metoda aceasta generoasa de a darui carti. Se vede ca iubiti SF – ul!
Multumesc din inima Valmon!
Nicule, pune şi tu întrebări din altă carte, nu din cea scoasala concurs pentru că aşa sunt două variante: ştiu răspunsul pentru că am deja cartea, ori nu ştiu răspunsul pentru că n-am cartea şi astfel nici şanse s-o câstig n-am. Altfel spus cartea poate fi câştigată doar de cineva cine deja o are. Vrei să aibe cineva dublură?
Raspunsul este simplu, Feri! Trebuie doar sa cauti nitel, ahh! sa nu uit, vezi concursul anterior!
It turns out that the neutrino pulse arrives on the exact day which everyone flashed forward to, at the exact time. The world stops and rests at the appointed hour, and exactly as predicted, everyone blacks out. However, this time around the blackout is for approximately one hour, and it is reported that no one experienced any vision at all. Simcoe — now retired, divorced and re-married — is confused, as he experienced a vision of himself moving through time for billions of years via a succession of neutrino bursts. He observes his consciousness persisting in different artificial bodies. He is aware of another person being with him in some of these situations.
When the event is over, there is general puzzlement over why nothing happened. Simcoe comes to realize that the effect connects two periods of quantum disturbance occurring within the lifetimes of the individuals involved. Since there will be no more neutrino bursts in the lifetimes of any living people, nobody experiences a flashforward, except for those who are secretly associated with an immortality project controlled by the same person whom Lloyd sees in his second flashforward.
–Pt. cine doreste sa participe la concurs ,un posibil raspuns in randurile de mai sus.
Se pare ca pentru a experimenta un flashforward nu este necesar numai echipament tehnic, ci si un element natural – o explozie neutronica. Douazeci si unu de ani mai tarziu, exact la momentul vazut in primul flashforward, acea explozie are loc. Theo reuseste sa porneasca echipamentul LHC pentru a treia oara, toata lumea ramane blocata in flashforward timp de o ora, dar numai cativa oameni chiar au si viziuni. Printre ei se numara si Lloyd Simcoe, care isi vede constiinta trecand prin mai multe corpuri electronice. Deoarece acest gen de conditii naturale nu se intalnesc foarte usor si nu se vor mai intampla in timpul vietii celor ce traiesc acum, numai cativa oameni au aceste viziuni deoarece se pare ca ei vor face parte dintr-un proiect de imortalitate.
nah, am zis sa nu descriu toata povestea de pe wiki (thx radu :D), ca sa nu fie spoiler pentru altii…
daca prin „metoda” intelegi toata polologhia cu explozia de neutrino si proiectul de imortalitate, cum il prezinta si Corina… atunci intr-adevar raspunsul meu era departe…
Doamne este asa de simplu raspunsul! 🙂
ei, na…
prin metoda „flash forward” 😛
nope 😀
glumeam 😀
(worth a try…)
O poveste distopică de science fiction. Ce crezi că poți să faci într-o situație limită?
http://despredemnitate.wordpress.com/2011/05/14/manifesto2/
hai ca ma omori…
„calatoria in timp”
Prin faptul ca decide sa traiasca alaturi de Doreen indiferent de ce le va rezerva viitorul?
Nope! Mai ai dreptul la o singura incercare!
Lloyd Simcoe isi vede viitorul calatorind in timp. Cum face acest lucru ramane sa aflam citind cartea.
Lesinul.
Prin lesin, pierderea cunostintei, vede un viitor foarte foarte indepartat in care el este doar propria constiinta intr-un „trup” artificial.
Prin faptul ca el este „legat” de alte persoane prin proiectul Immortality, care se presupune ca ar strange la un loc toate mintile luminate ale planetei, urmand ca acestea sa devina nemuritoare.
raspunsul corect e lingura :))