Jane Eyre a venit in Romania!

Despre Jasper Fforde am mai vorbit  pe blog propunindu-l ca autor de perspectiva si cu certe veleitati literare ,iata ca cei de la Humanitas au scos proaspat de sub tipar CAZUL JANE EYRE ,o carte excelenta si care a devenit imediat bestseller imediat dupa publicare si a fost tradusa in peste 20 de limbi,  o carte care deschide o serie de sase romane, hibrid fascinant de genuri si de conventii, în care lumi imaginare şi personaje populare ce ţin de istoria literaturii primesc o nouă viaţă.

Jasper Fforde s-a născut în 1961 în Londra. Şi-a început cariera la 18 ani, ocupând mai multe posturi în producţia de filme. Deşi cărţile lui au fost respinse de 76 de ori de mai multe edituri, romanul lui de debut, Cazul Jane Eyre, a devenit un bestseller imediat după publicare, fiind lăudat şi de public şi de critici.

Jasper Fforde a fost comparat cu Lewis Carroll, Monty Python, Douglas Adams sau Ian Flaming. Altă serie de romane care-i poartă semnătura, „Nursery Crimes”, dintre care două au fost deja publicate, „The Big Over Easy” (2005) și „The Fourth Bear” (2006), satirizează romanele poliţiste. Cel de-al treilea volum al seriei, „The Last Great Tortoise Race”, urmează să fie publicat în 2012.

Jasper Fforde e cunoscut și pentru alte două serii ficționale, „Shades of Grey” (din ea a apărut primul roman, „Shades of Grey 1: The Road to High Saffron”, în 2010)-Aparut la editura LITERA cu titlul NUANTE DE CENUSIU- și „Dragonslayer” (o trilogie din care a fost lansat, tot în 2010, primul volum, „The Last Dragonslayer”).

Pentru cel de-al treilea roman din seria Thursday Next, autorul a primit Premiul Wodehouse (pentru literatură comică). Seria Thursday Next conţine, până în prezent cinci romane: Cazul Jane Eyre (The Eyre Affair)(2001), Lost in a Good Book(2002), The Well of Lost Plots(2003), Something Rotten(2004) şi First Among Sequels(2007), iar cel de-al şaselea, One of Our Thursdays is Missing, va apărea în martie 2011.

Premii și nominalizări pentru seria Thursday Next:
The Eyre Affair: Nominalizare Locus First Novel și Locus SF Novel (2002)
Câștigător Crawford Award (2002)
Nominalizare Deutscher Phantastik Preis-Best International Novel (2005)
Lost in a Good Book: Nominalizare Locus Fantasy Novel (2003)
The Well of Lost Plots: Câștigător Bollinger Everyman Wodehouse Prize for Comic Writing (2004)
Something Rotten: Nominalizare British Fantasy Award Long List (2005)

Imbinare intre fantasy si romantism,science fiction si satira,mister si suspans iata citeva dintre ingredientele unei carti de succes dar și datorită personajului principal, Thursday Next, care a devenit imediat idolul cititorilor

Eroina care are talentul de a trece graniţa dintre realitate şi ficţiune primeşte tot felul de misiuni periculoase: fugăreşte criminali în serie, care ucid personaje literare, investighează furtul de brânză şi dispariţia lui Godot, face psihoterapie de grup cu personajele din La răscruce de vânturi, îl convinge pe Hamlet să participe la un curs de negocieri diplomatice şi răspunde revendicărilor lui Peter Pan, Humpty-Dumpty şi ale celorlalte personaje din literatura pentru copii, care au intrat în grevă.

Thursday este o eroină sensibilă, deşteaptă şi cultă, care poate să pătrundă în lumea ficţiunii literare şi să-şi pună în valoare talentul detectivistic. Într-o lume fantastică din 1985, unde păsările dodo au fost reînviate prin secvenţiere genetică şi sunt animale de companie, războiul din Crimeea nu s-a terminat, Anglia este un stat aproape militarizat, unde suprarealiştii duc lupte de stradă cu renascentiştii, iar beletristica este o obsesie planetară, detectivul literar Thursday Next e nevoită să plece în urmărirea unuia dintre cei mai căutaţi criminali, Acheron Hades, care răpeşte personaje din cărţi.

Joi, 3 martie 2011, ora 18:00, la Librăria Cărtureşti (Ceainărie, str. Arthur Verona nr. 13-15, Bucureşti), se lansează trei romane cu personaje feminine fascinante: “Cazul Jane Eyre” de Jasper Fforde,“Femeia din amiază” de Julia Frank, “Tânără în comă” de Douglas Coupland, toate apărute la Humanitas Fiction, în colecţia “Raftul Denisei”. La eveniment vor vorbi Simona Kessler, Florin Iaru, Cristian Teodorescu şi Denisa Comănescu, iar invitatul special al evenimentului este Maia Morgenstern.

posted by nicu

You might also like

5 Comments

 1. avatar
  Liviu2all says:

  Premii si nominalizari pentru seria Thursday Next:
  The Eyre Affair: Nominalizare Locus First Novel si Locus SF Novel (2002)
  Casitgator Crawford Award (2002)
  Nominalizare Deutscher Phantastik Preis-Best International Novel (2005)
  Lost in a Good Book: Nominalizare Locus Fantasy Novel (2003)
  The Well of Lost Plots: Castigator Bollinger Everyman Wodehouse Prize for Comic Writing (2004)
  Something Rotten: Nominalizare British Fantasy Award Long List (2005)

 2. avatar
  I.Cosmin says:

  Din cate am inteles ,pare chiar o carte foarte interesanta! Ah ,Nicule ,iar m-ai facut curios.O sa am grija sa ma uit de ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *