Dan Popescu este inginer (electroenergetică), este un neconformist în raport cu „obiceiurile” unei intreprinderi de stat si drept urmare nu are o funcţie de conducere, lucrează într-un serviciu care îi solicită continuu şi stresssssssssant neuronii şi timpul din afara programului (investiţii) dar îi place ceea ce face. Cînd poate, este un agent de asigurări modest şi continuă să colaboreze la realizarea anuală a Cărţii Galbene a judeţului Neamţ. Locuieşte în Piatra Neamţ, într-un apartament cu două camere, amplasat la etajul 4 al unui bloc cu 4 etaje. Are doi copii; o studentă în anul 4 la automatică şi un „student la litere” într-a treia primară. Soţia este inginer electronist şi îl solicită anual să-şi mai strîngă din cărţi şi din ziare, să mai lase spaţiu vital şi celorlalţi membri ai familiei. Traduce din franceză şi engleză (două volume apărute la Nemira). A participat la viaţa editurii Multistar de la înfiinţare (1991) pînă în ianuarie 1994. Realizează fanzinul Sigma (3 + 26 apariţii începînd cu 1991).
În 1982 a înfiinţat cenaclul Sigma din Piatra Neamţ, care pînă în 1989 a şonticăit conform cu vremile, în 1990 a căpătat tichia de mărgăritar a personalităţii juridice (asta zic abia acum, că la vremea respectivă tare am mai fost mîndru de această realizare!), a avut cîteva reuşite pînă în 1995 (două convenţii model, un concurs de texte literare cu juriu mainstream, primul fanzin în engleză etc.) iar în 1996 şi-a primit obştescul sfîrşit pentru că Dan Popescu, rămas doar cu sine şi cu el însuşi, a ajuns la concluzia că este cazul să-şi consume puţinul timp disponibil pe chestii mai utile decît menţinerea artificială în viaţă a unui cenaclu.
Dar iata ce spune despre legatura lui cu sefeul!
Legătura cu sefeul a fost, pînă să-l cunosc pe Dan Merişca, de simplu cititor (Colectia de povestiri SF, Verne, Borges, Poe, Efremov, Wells etc.). Cred că primul volum de Jules Verne l-am citit printr-a patra sau a cincea, nu mai ţin minte precis. Pe Dan Merişca l-am cunoscut în 1979, în cadrul consiliului Asociaţiei Studenţilor Comunişti din Facultatea de Electronergetică a Politehnicii din Iaşi apoi la cenaclul Quasar, proaspăt înfiinţat. În 1981 am văzut în revista Ştiinţă şi Tehnică un anunţ referitor la convenţia SF din acel an, mi-a venit ideea să înfiinţez şi eu un cenaclu şi i-am dat un telefon lui Dan Merişca. Drept urmare, am participat la convenţia de la Sibiu din 1982 unde i-am cunoscut printre alţii pe Ovidiu Bufnilă, Mihai Grămescu, Alexandru Ungureanu, Adrian Rogoz, Ion Mînzatu, Iustin Capră, Marioara Glodeanu iar în octombrie 1983 am reuşit prima şedinţă „cu invitaţi” a cenaclului Sigma. E bine să se ştie că acest cenaclu a fost înfiinţat de un Dan Popescu utecist sincer nemulţumit de bălteala de la serviciu – locul unde nu se putea întîmpla nimic în afara rutinei zilnice.
Am creionat in citeva cuvinte dintr-un interviu luat de Catalin Ionescu, o parte din personalitatea carismatica a sarbatoritului.
La multi ani Dane! Sa ne traiesti ca ne trebuiesti! Fara tine sefeul romanesc ar fi mai sarac! Sa-ti dea domnul fericire si sanatate plus casa de piatra!
In continuare va voi prezenta cartile de la Multistar la care a contribuit si cu inima si cu sufletul!
Cea mai renumita carte a lui Clarke.
Fantastica si draguta aceasta carte.
O privire in viitor, nu m-as mira ca viitorul descris de Clarke sa fie intocmai ca-n carte.
Britania cucerita (in sfirsit) de germani.
Cum este sa cuceresti spatiul?!
Fulminanta carte si un roman memorabil!Fara doar si poate merita citita!
Prima intilnire cu un scriitor bestial de bun.
Genial! Superb! Colosal! Nu cred ca se va mai naste un scriitor atit de extraordinar. Cine nu a citit Smith Cordwainer nu a citit SF dar nici literatura!
Exista viata pe alte planete? Daca da cine ne va raspunde?
Rama nu vrea cu nici un chip sa-si dezvaluie secretele.
Cu mult entuziasm si inima Dan Popescu a infiintat revista SIGMA dar si cenaclul omonim dar din cauza vicisitudinilor au disparut asa cum au aparut.
Inca o data LA MULTI ANI! din partea fanilor sf.
posted by voicunike
Ca fan vechi de SF, desigur ca il stiu pe inginerul sefist Dan Popescu…dpdv literar-cenaclist, fiind din aceeasi generatie iar Piatra Neamt este un oras frumos si ospitalier, unde intotdeauna revin cu placere.
De altfel, toate cartile prezentate nu lipsesc din biblioteca mea, incepand cu primele fanzine din anii ’50 si terminand cu noile aparitii Nemira, pe care am avut ocazia sa le achizitionez de la standul prezent la Campulung Muscel(orasul meu) cu ocazia Salonului de carte.
Revenind la Dan, nu cunosteam amanunte legate de viata sa privata si ma bucur pentru familia sa bine organizata.
Un singur element m-a intristat, fiindca si eu ma confrunt cu aceeasi problema-spatiul vital ocupat de carti, ziare, dosare…faptul ca inca mai locuieste intr-un apartament cu doar 2 camere, banuind ca a fost adesea exilat sa lucreze in bucatarie sau pe balcon !
Cu aceasta ocazie, tin neaparat sa va aduc la cunostinta o teorie (concluzie) proprie: Nu cred ca extraterestrii, ce ne tot observa dar nu vor sa-si faca (inca) aparitia oficial…sunt agresivi si razboinici, pusi pe cucerit planete si sisteme.
Aceasta daca „binele” si „raul” nu sunt niste ET ce se razboiesc pentru suprematie (si) pe Terra, iar omenirea este doar o victima…de conjunctura ?!
Aproape tot SFul se raporteaza la nivelul pamantesc de civilizatie agresiva, intelegand total eronat ca legea junglei este aplicata si in spatiul cosmic…ori civilizatiile adevarate care ajung la un nivel ridicat de evolutie, incat sa calatoreasca in timp si spatiu, au depasit de mult tarele omenirii: crima, razboiul, lacomia si autodistrugerea !!!
Nu doresc sa comentez, deocamdata, despre religie si politica…strans legate de misterul OZN.
Poate mai vorbim…
LA MULTI ANI DANE !
Multa sanatate si iti multumesc din suflet pentru contributia majora la aparitia cartilor care mi-au desteptat constiinta…
La toate aceste volume traducerea este buna-foarte buna? De Intalnire cu Rama stiu ca este f. buna ,dar de restul? Am o retinere in a le cumpara cand mai dau peste ele la anticariat.
Nu mai ezita! cumpara cartile ,traducerile sunt bune asisderea si cartile!
La multi ani Dane! Or fi numai 2 camere, dar pot depune marturie ca ospitalitatea gazdelor au multumit vreo 10 sefisti intr-o anumita imprejurare in anii ’90 ;)))
Multumesc ! M-ati topit. Voi reveni cu fel de fel de amintiri dar mai inainte citeva precizari. Ideea editurii Multistar si grosul muncii au apartinut lui Adrian Serban DOBRIN, un prieten bun chiar daca vremile ne-au despartit. Sint recasatorit. Actuala sotie ne-a vazut la conventia Quasar de anul trecut si a zis ca sintem ok (ea e medic neuropsihiatru!). Fata m-a facut bunic de pe 26 mai 2010. Baiatul e intr-a 10-a la Informatica, trage de chitara pe bune si citeste carti de la editura Trei. Nu mai am treaba cu Cartea Galbena din 2003. Am mai reusit o traducere: Lumina de M J HARRISON in 2008 la ed. Tritonic. Toamna trecuta, din „cauza” lui m-am apucat sa fac ordine in amintiri si sa scanez fel de fel. Pe 30 septembrie 2010 am aflat din revista-galileo.ro ca Ovidiu PETCU e nascut in aceeasi noapte cu mine, la diferenta de citeva ore. L-am sunat si ne-am bucurat impreuna ca aflam noutatzi dupa 25 de ani de cind ne cunoastem. Toate cele bune!
Hai, Dane, treci la treabă, actualizează blogul. Cu Ziua LPR şi întîlnirea cu Mironov ai o ocazie faină să ieşi din hibernare…
The next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me just as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, however I truly thought you would probably have something useful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you could possibly fix if you weren’t too busy seeking attention.