Serial Sf:Episodul 3 Revelatia

Si astfel veni anul 1992, anul in care sf-eul a explodat ca o supernova si care pentru mine a insemnat un moment de rascruce in viata. Prin februarie fata pe care o iubeam s-a mutat cu mine , ulterior ne-am casatorit in vara -uite d’aia imi place atit de mult acest anotimp- iar la munca lucrurile mergeau pe fagasul obisnuit si nimic nu anunta vremuri interesante! Uite asa veni si primavara , si intr-o zi insorita -o zi din aia in care nu ai chef de nimic si desi este frumos si bine te apuca deprimarea ; stiti si voi cum este o asemenea zi! :)-venind de la munca am zis „hai sa trec si pe la tarabe ,poate gasesc ceva nou!” si in fata ochilor mi-a sarit cartea care avea sa schimbe fata sefeului romanesc,a fost dragoste la prima vedere,dar si prima dragoste!   Editura Nemira  Philip K. Dick -Vinatorul De Recompense(Viseaza androizii oi electrice?) ,am trecut la starea de extaz si fericire in fata unei asemenea bijuterii,nu-mi venea sa-mi cred ochilor! eram in al noulea cer de fericire! citisem despre aceasta carte iar filmul il vazusem de trei ori , atit de mult imi placuse! Fara sa mai stau pe ginduri am scos 200 de lei din buzunar si am cumparat-o! nu mai aveam rabdare si mergind citeam cu nesat cuvintele lui Stefan Ghidoveanu despre infiintarea colectiei Nautilus si despre aparitia altor corifei ai genului:Poul Anderson,Frank Herbert,Robert Silverberg,Norman Spinrad-era ceva de vis ,visele deveneau realitate ,nu va mai povestesc ca in maxim o ora cartea era deja citita si apoi iarasi recitita! A fost o zi de vis si de neuitat iar apoteoza a fost cind am citit  ultima fila!

Prin anii ’80 umbla pe neveu vreo citeva file traduse dintr-o carte care se spunea pe vremea aia ca daca cineva ar fi  introdus-o in tara era imediat arestat si bagat la inchisoare de securitate.Pe vremea aceea aveam destule legaturi cu cenaclul sf dar indirecte,tin minte ca prin ’91 sau ’92 a fost o mare tabara sf la Amara la care am refuzat sa ma duc, preferam sa fiu un lup singuratic si sa-mi vad de ale mele.Dar sa revin ,acele file traduse erau dintr-o carte numita DUNE,nu stiu de cine erau traduse ,dar cert este faptul ca acea carte mi-o doream din tot sufletul doar citind citeva rinduri traduse din ea.Vreau sa va spun ca nici in filmele cu spionaj nu era atita conspirativitate si secret cit timp a durat sa citesc acele file care erau atit de pretioase!

Ultima fila a cartii lui P.K.Dick  mi-a adus revelatia vietii,DUNE urma sa apara la NEMIRA!!! .Era fericirea fericirilor! Dau un citat -„O sa cunosti Cimpiile Funebre ,deserturile pirjolite,intinderile aride pe cuprinsul carora nimic nu vietuieste,decit mirodenia si viermii nisipurilor.”- „Considerat cel mai bun roman science-fiction al secolului,tradus pe toate meridianele lumii,ecranizat cu succes,Duna lui Frank Herbert se va afla si in bibliotecile dumneavoastra! ” .

Ce mai puteam cere de la viata?! Fata iubita era linga mine iar  DUNE urma sa apara ! Eram fericit dar urma sa fiu si mai fericit! Asteptarea urma sa fie scurta iar fericirea completa! Vara imi aducea atita bucurie si fericire cu ea!

Revelatia vietii am avut-o dupa ce am luat si citit Dune; era atit de superba incit am ramas fan pe viata! a fost si este dragoste loiala si pe timp nedeterminat adica forever! asa va ramine si Nemira editura care mi-a adus atita fericire si satisfactii cu duiumul!

Pentru ca tot suntem  la capitolul Nemira , tot in acel an a venit Norman Spinrad =Solarienii,Gerard Klein=Seniorii razboiului , A.E.Van Vogt= Fauritorii de arme si Arsenalele din Isher , Poul Anderson=Ziua reintoarcerii lor , Anania+Barbulescu=Doando , iar ca bonus cel mai bun dintre cei buni autori romani, Vladimir Colin=Babel.

A fost poate cel mai bun si mai frumos an al sefelui romanesc! Intr-o camaruta mica se punea bazele celui mai tare saptaminal de sf din lume -Jurnalul SF un ziar care avea sa schimbe si sa lanseze nume si autori care apoi au devenit de referinta in lumea sefeului romanesc,la Craiova se lansa la apa editura Cristian care avea sa editeze numai carti premiate Hugo si Nebula ,la Bucuresti editura Valdo ne arunca in tenebrele si scriitura absolut fabuloasa a lui Serge Brussolo, la Piatra Neamt editura Multistar continua seria cartilor bune,la citiva pasi in urma Editura Univers venea cu Orwell si Asimov, iar editura Brincusi isi incepea ascensiunea meteorica cu Oul lui Zeltar , si cu ultimele zvicniri editura Albatros edita ultimele doua carti , si ultima dar nu ultima iesita pe baricade, editura Baricada.

Venise , in sfirsit ERA SF&F! Lumea era minunata si raiul debarcase pe pamint pentru sefisti!

„92 a fost un an plin de realizari dar si fast pentru sf, pentru mine a reprezentat anul de referinta,anul in care DUNE era in sfirsit pipaita ,citita si strinsa la piept-de fapt pot spune ca am avut doua luni de miere ,cu ocazia casatoriei  mele cu fata iubita,una cu sotia si una (desi cam prelungita! 🙂 ) cu Sf-ul.

Voi scrie cu ocazia altei postari  despre revistele si cartile aparute in acel an.Sunt multe si foarte bune dar ca intotdeauna diamantele lucesc si ies la vedere.Iata o lista cu titluri:

Frank Herbert=DUNE        editura Nemira

P.K.Dick=Vinatorul de Recompense    editura Nemira

Serge Brussolo=Carnavalul de fier , Ira Melanox     ed.Valdo

A.C.Clarke=Orasul si stelele      ed.Multistar

R.A. Heinlein=Stea Dubla     ed.Cristian

G. Klein=Seniorii Razboiului    ed.Nemira

R.Sheckley=Omega    ed.Valdo

si lista poate continua ! BB va va pune la dispozitie o lista completa asa cum v-am obisnuit.

va urma!
Later edit:din cauza volumului mare de munca Bebe va pune lista numai simbata.
Posted by Nicu

You might also like

8 Comments

 1. avatar
  adinab says:

  Ce chestie. Inseamna ca eu aveam 10 anisori cand am citit prima oara „Dune” (tin minte si acum ca atunci cand a aparut „Mantuitorul Dunei” am facut un circ pe cinste sa mi-o cumpere ai mei cat mai iute – eram deja dependenta, nu conta cand iau ei salariul 😀 ).

  Ceea ce inseamna ca H.G. Wells si antologii de SF romanesc am citit cand eram si mai mica. Ce copilarie fericita 🙂

 2. avatar
  voicunike says:

  @adinab-am dat pe carte 1000 de lei ,era o suma -nu chiar mare, dar cartea merita! Tine aproape urmeaza si alte surprize!

 3. avatar
  stefan ghidoveanu says:

  Auzi, mosule, daca veneai in tabara de la Amara aveai ocazia sa ma cunosti inca din 1991! Si sa nu dai vina pe mine… Dar totul se poate recupera, nu-i asa? Dick e gata, predat frumos impachetat la Nemira, luati-i pe ei la raspa (sic!). Cat despre „Cruciada”, o veti avea 1000% la Gaudeanus. E bine asa? Ca prea ne injurati pe noi, traducatorii…

 4. avatar
  stefan ghidoveanu says:

  Gaudeanus, Gaudeamus, ce mai conteaza, nu? Ca doar suntem traducatori, ce %%^&*&(*( mea! Cu scuze pentru pudibonzi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *