Stilou. Cameră. Acțiune! Book to Screen la Bookfest București

Publicat pe De Liviu Szoke

Via George Cornilă:

„Bun de filmat“ este primul eveniment de tipul Book-to-Screen organizat în România și urmărește să aducă la aceeași masă autorii, editorii de carte și producătorii de film și televiziune pentru a discuta drepturile de proprietate intelectuală și posibilitatea dezvoltării de ecranizări bazate pe opere literare contemporane.

Bookfest București nu este astfel doar locul de întâlnire al oamenilor de litere, ci și locul ideal pentru a iniția un astfel de demers. Pe 29 mai 2024, în cadrul târgului de carte, în spațiul Book to Screen, vor avea loc prezentări ale atelierelor de scriere și de scenaristică, iar pe 30 și pe 31 mai, se vor desfășura întâlniri de tip matchmaking între profesioniști din industria filmului și coordonatorii colecțiilor de literatură română ale principalelor edituri autohtone, dar și discuții cu autori independenți.

E un pas spre împlinirea unui vis pe care mulți îl avem, dar pe care nu știu câți îl consideram realizabil.

Voi ce cărți scrise de autori români ați dori să vedeți ecranizate?

13.05.24

Start înscrieri

22.05.24

Încheiere înscrieri

29.05.24

Deschidere Bookfest București 2024

29.05.24

Ateliere de scriere
& scenaristică

30.05.24 – 31.05.24

Întâlniri editori-producători

02.06.24

Închidere Bookfest București 2024

Misiune

Book to Screen este primul eveniment de tipul acesta organizat în România și urmărește să aducă la aceeași masă autorii, editorii de carte și producătorii de film și televiziune pentru a discuta drepturile de proprietate intelectuală și posibilitatea dezvoltării de ecranizări bazate pe opere literare contemporane.

Context și oportunitate

La nivel global, ecranizările se numără printre cele mai profitabile producții. Două treimi dintre câștigătoarele Oscarului pentru cel mai bun film au fost ecranizări. Anual, peste 150 de cărți devin filme, seriale sau miniserii. Întrucât platformele de streaming domină micul ecran, există o cerere uriașă de conținut nou și atractiv, care să devină noul blockbuster, noua serie binge-worthy sau chiar o franciză.

O parte din acest conținut vine direct de la scenariști, însă adeseori cel mai mare interes este stârnit de producțiile care au în spate o carte. Ideea este acolo, acțiunea este deja dezvoltată, personajele sunt amplu construite, nu e nevoie decât ca proza să fie șlefuită într-un scenariu.

Ca o carte să devină film, sunt organizate numeroase evenimente de profil în întreaga lume, inclusiv la cele mai mari târguri internaționale de carte. Devine evidentă necesitatea unui astfel de proiect în România, în special în contextul accentului tot mai mare pus pe specificul local și importanța acestuia într-un cadru global. Aducând împreună editori, agenți literari și autori, Bookfest București este locul ideal pentru a-l demara.

Tipuri de evenimente

Întâlniri editori-producători

Întâlniri de tip matchmaking între producători de film și televiziune și coordonatorii de colecții de literatură română, în care producătorii vor prezenta ariile de interes, iar editorii vor propune titlurile cu potențial de ecranizare din portofoliu. Urmăm astfel traseul cel mai scurt de la hârtie la ecran.

Ateliere

Întrucât fără autori nu am avea opere care să fie ecranizate, organizăm ateliere de scriere susținute de profesioniști din domeniu, astfel încât viitoarea lor carte să aibă o șansă mai bună în a ajunge pe lista scurtă a unui producător.

Agenda

Ziua 1

miercuri, 29 mai 2024

12:00-13:00

Procesul de producție al unei ecranizări — Ada Solomon

Standul Book to Screen

13:00-14:00

Prezentare și atelier de scenaristică și adaptare — Cecilia Ștefănescu

Standul Book to Screen

14:00-14:30

Adaptare pentru cinema: deconstrucție și reconstrucție. Studiu de caz: „Domnișoara Christina” de Mircea Eliade — Alexandru Maftei

Standul Book to Screen

14:30-15:00

Prezentare atelier de scriere creativă — Florin Iaru & Marius Chivu

Standul Book to Screen

15:00-15:30

Prezentare Creative Writing Sundays. Studiu de caz: „În numele tatălui” de Andrei Panțu (regia Vladimir Dembinski) — Veronica Stănică & Andrei Panțu.

Standul Book to Screen

15:30-16:00

Prezentare curs de literatură „Cum scriem” — Cristian Fulaș

Standul Book to Screen

Ziua 2

joi, 30 mai 2024

12:00-16:00

Prezentări edituri

Standul Book to Screen

Ziua 3

vineri, 31 mai 2024

12:00-14:00

Prezentări autori

Standul Book to Screen

14:00-16:00

Întâlniri 1 on 1 editori-producători

Standul Book to Screen

Speakeri

Ada Solomon, Alexandru Maftei, Cecilia Ștefănescu, Cristian Fulaș, Florin Iaru, Marius Chivu, Veronica Stănică, Andrei Panțu

Formular de Înscriere pentru autori

Autorii care dețin drepturile de ecranizare asupra propriilor texte sunt invitați să se înscrie pentru un pitch de 15 minute în fața producătorilor prezenți în spațiul Book to Screen. Autorii pot prezenta unul sau mai multe titluri (roman și/ sau proză scurtă). Prezentările sunt libere, însă autorii sunt încurajați să pregătească un pitchdeck sau un logline (povestea pe scurt), precum și alte informații pe care le consideră relevante.

Termenul limită este 22 mai 2024. Pentru ocuparea celor 6 intervale disponibile, titlurile propuse de autori vor fi evaluate din perspectiva atractivității și relevanței temei tratate, a potențialului de ecranizare și a fezabilității unei ecranizări în spațiul autohton.

Vă rugăm apăsați aici pentru a completa formularul de înscriere.

Selecția va fi făcută de „Matca literară”, în urma unei consultări cu producători, regizori și scenariști. Autorii selectați vor fi anunțați pe 28 mai 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *