Nota Goodreads: 4,37 (866 note)
Descrierea editurii: „Într-o acțiune spectaculoasă, aflată permanent „pe muchie de cuțit”, care pornește din Marsilia, continuă în SUA, la Washington sau pe țărmul Floridei, și se termină în jungla misterioasă din Honduras, îl regăsim pe Dan Raglan, supranumit „Englezul” – fost luptător de comando în Legiunea Franceză, devenit un prețios agent-fantomă pentru binecunoscute servicii de informații occidentale. De data aceasta, Raglan se confruntă cu lumea înfricoșătoare a traficanților de droguri, căreia îi dezvăluie și încearcă să-i anihileze conexiunile neașteptate cu cele mai înalte cercuri guvernamentale americane. Purtat de imaginația debordantă a lui David Gilman, scriitor deja consacrat în literatura de aventuri, cititorul descoperă cu fiecare pagină noi și noi momente de suspans ce alternează, alert și tensionat, cu episoadele unor înfruntări dure, mereu la limita supraviețuirii.”
Blog tour nr. 49 (sau 6/2024): Un thriller old-school excelent scris, alert și cu o acțiune închegată, cu un erou à la Jason Bourne care știe perfect ce trebuie să facă – să învingă forțele răului, să deconspire oameni corupți de la cel mai înalt nivel, să-i ajute pe cei aflați la ananghie și, atunci când situația o impune și busola lui morală îl îndeamnă insistent să o facă, să se răzbune pe cine merită.
Dacă în Englezul, despre care am scris la un moment tot în cadrul unui blog tour, Dan Raglan, eroul din seria Englezul a lui David Gilman, a trebuit să pornească pe urmele unui fost soldat din Legiunea străină și răpitor și criminal cu sânge rece, ajungând tocmai în stepa rusă ca să-și ducă la îndeplinire misiunea, aici îl vedem pe Raglan umblând pe coasta estică a SUA și apoi ajungând tocmai până în jungla din Honduras ca să facă ceea ce știe: să omoare, să deconspire, să facă dreptate. Și, de asemenea, dacă în Englezul am avut de-a face cu o acțiune liniară și destul de ușor de înțeles, aici acțiunea, de asemenea liniară, fără incursiuni în trecut și episoade de aducere aminte, dar extraordinar de încâlcită, scoate la iveală faptul că Gilman știe să și imagineze conspirații la cel mai înalt în care să angreneze nu doar persoane extrem de puternice și de influente, dar și să deconspire amestecul acestora cu traficanții de droguri și de arme, plus implicarea unor foști agenți ai serviciilor secrete israeliene sau iraniene.
Și, ca un bonus, o rememorare a faptului că CIA-ul nu a fost deloc străină (și nici nu credem c-ar fi rămas vreo clipă) de traficul de droguri și de arme care a pompat și continuă să pompeze miliarde de dolari în economia americană și-n buzunarele cui trebuie. Pe scurt… nu, nu se poate pe scurt. Pe lung, Raglan pornește din Marsilia, unde tocmai a fost ucis un fost agent și soldat, și ajunge în Florida, alături de soția și de copiii agentului/prietenului ucis în volumul precedent, cu așa-zisul scop de a-i conduce pe aceștia la o prietenă de-a soției agentului decedat. Numai că are și Raglan un plan de care trebuie să se țină, însă când un alt agent de legătură este omorât și el, iar Raglan își dă seama că pe urmele sale a pornit FBI-ul, acesta înțelege că trebuie să-și piardă urma.
Mărturisesc că primele 60-70 de pagini mi s-au părut de umplutură și cam statice și nu prea am văzut legătura dintr ele și ce se întâmplă mai departe. Poate au avut scopul de a ne ajuta să ni-l aducem aminte pe Raglan și ce-a făcut el înainte, cert este că nu prea am văzut legătura cu ce se întâmplă prima oară și ce se întâmplă mai departe, când Raglan ia legătura cu soția unui individ răpit/dispărut care, se pare, a aflat de conspirația mai sus-pomenită. Iar de aici începe cu adevărat acțiunea.
De aici aventurile și crimele se țin lanț, căci Raglan pornește o goană nebună ca să rezolve ceea ce pare de nerezolvat, întrucât sunt implicați congresmeni, agenți FBI (inclusiv o foarte dârză agentă pe nume Jenna Voss, fostă membră a Echipei de Eliberare a Ostaticilor, care vrea să se reabiliteze prinzându-l pe cel responsabil de un fiasco ce s-a soldat cu moartea a doi agenți și din pricina căruia cariera ei s-a năruit), membri CIA, șefi de la Pentagon, o ucigașă iraniană cu sânge rece, un fost soldat brav și cu inimă bună, doi detectivi de la Poliția Metropolitană din Washington, D.C., un șef de cartel dement îmbogățit de americani și mulți, mulți alții. De ce? Păi se clocește un război, un conflict susținut de puteri americane din umbră cu bani obținuți din droguri și din vânzarea ilegală de arme. Scopul? Îl veți afla citind cartea. Motivul? De asemenea? Modalitatea prin care Raglan încearcă să rezolve situația, idem.
Dan Raglan este un antierou al zilelor noastre extrem de bine pregătit și cu o morală îndoielnică (doar răzbunarea nu e aprobată de nimeni, nu?), dar care are totuși sclipiri de bunătate și e condus de impulsuri care-l transformă într-o mașinărie de ucis atunci când simte că trebuie să o facă. Nici măcar cel mai bine antrenat agent din lume, nici măcar cei mai buni dintre cei mai buni nu-i pot sta în cale atunci când e pornit să facă dreptate, să afle adevărul. Un thriller solid, alert, excelent scris, un pic cam lung, după părerea mea, dar paginile pur și simplu zboară (ieri am citit 300), iar scenele de acțiune se succed cu explicații ce stau în picioare chiar și la cea mai atentă analiză. Recomandat!
Bonus: două înfruntări pe viață și pe moarte care mi-au adus aminte de unul dintre cele mai grozave thrillere citite vreodată, Frăția pietrei, de David Morrell.
„- Le-am zis eu că ești prea bun, zise bărbatul.
Era o voce pe care o mai auzise cândva, și care îi ceruse ajutorul. Aceasta era persoana care așteptase cu răbdare, în vreme ce Raglan îl căutase pe Zeller și documentele secrete.”
NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a volumului Trădarea de David Gilman. Dacă sunteți curioși să aflați alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, unde au apărut sau vor apărea recenzii în zilele următoare: