ȊN CURS DE APARIȚIE – LUNA AUGUST
Un thriller în care granița dintre realitate și reflexia propriilor noastre spaime e aproape invizibilă.
Un necunoscut pare s-o pândească de pe trotuarul de vizavi, din apartamentul de alături, care ar trebui să fie gol, se aud discuții aprinse, iar electricianul se comportă suspect. I se spune că soțul ei, mort de mult, a aranjat să fie dusă la un azil de lux. Ajunsă acolo, la reședința din mijlocul unei păduri, totul devine și mai straniu. Cât din ce se întâmplă este real și cât e rodul spaimelor unei bătrâne care a trăit zeci de ani singură?
Inspirat din experiența de viață a bunicii lui Iain Reid și narat la persoana întâi, romanul Ne răspândim ne introduce în mintea unui personaj fragil, bântuit de amintiri și coșmaruri, spunându-ne o poveste care ne dă fiori și totodată ne trezește o profundă compasiune față de cei care se află la capăt de drum.
„Ne răspândim e infinit mai mult decât o simplă poveste de groază. Stilul său înșelător de simplu și de impasibil e ca un ecran în spatele căruia se ascund cu ingeniozitate multiple interpretări și posibilități, deopotrivă firești și înspăimântătoare.”
„Autorul are o tehnică extraordinară de a pătrunde în psihicul personajelor sale și al cititorilor, în același timp. Ce dar minunat!”
„Reid îmbină cu măiestrie personaje magnetice într-o proză sacadată și misterioasă, care se constituie într-un thriller psihologic menit să te țină în suspans până la ultimul cuvânt din carte.”
„Hipnotic! Reid ne oferă o perspectivă emoționantă asupra îmbătrânirii și a năucitoarei experiențe de a fi om.”
„O carte care îi face pe cititori să-și contemple viața și moartea și să vadă sinistrul adevăr din spatele lucrurilor banale. Această scufundare în frica de bătrânețe și de pierdere a controlului este imposibil de uitat.”
„Un superb roman de tensiune psihologică.”
„Plin de suspans, filozofic și extrem de curajos atât ca temă, cât și ca voce narativă, Ne răspândim este un thriller care captivează printr-o proză lucidă și explozivă.”
Iain Reid este un scriitor de origine canadiană. A început prin a scrie articole şi rubrici pentru diverse publicaţii naţionale. Lucrările de nonficțiune i-au adus aprecierea criticilor, precum şi premiul RBC Taylor Emerging Writer Award, în 2015. Mă gândesc să-i pun capăt este romanul său de debut. În 2020 a avut parte de o ecranizare pentru NETFLIX în regia lui Charlie Kaufman. Subiectele pe care le abordează nu sunt dintre cele mai confortabile, însă tocmai aceasta este intenția lui Reid. Singurătatea, întunericul, teama, atmosfera claustrofobică din scrierile lui, toate au drept sursă de inspiraţie copilăria petrecută la ferma familiei sale, într-o regiune rurală a Canadei.
Nr. pagini: 192
Format: 13 × 20 cm
Categorii: Cărți, Autori străini, În curs de apariție, Carti Fictiune, Literatură contemporană, Literatură anglo-saxonă, Beletristică
Imprint: Byblos
Descriptoare: captivantă, cu suspans, personaj principal feminin, psihologică, thriller
ȊN CURS DE APARIȚIE – LUNA AUGUST
Ce au în comun un scriitor de origine rusă emigrat în America, soţia lui, psihiatru, un copil precoce, obsedat de K-pop, un imigrant indian care a învins cancerul, o coreeancă faimoasă pentru dezvoltarea unei aplicaţii, un dandy coreean, o sudistă cu veleităţi de eseistă și un actor de film celebru? Cu toţii se întâlnesc sub acoperișul generos al lui Sasha Senderovsky pentru a se pune la adăpost de pandemia ce capătă proporţii din ce în ce mai ameninţătoare.
Aici, în suita de bungalow-uri individuale și pe terasa casei celei mari, unde se întâlnesc toţi cu religiozitate la cină, au prilejul să dezgroape amintiri vechi și dragi, dar și invidii, gelozii și pasiuni crezute stinse. Marcat de vinovății, eșecuri sau regrete, fiecare duce o luptă cu sine, răsfrântă inevitabil și asupra celor din jur. Adăpostul fizic al așa-zisului sanctuar nu îi poate proteja nici de trecut, nici de viitor, iar pacea promisă e spulberată.
„Marele roman american din timpul pandemiei, pe care numai Shteyngart l-ar fi putut scrie, abundă de identităţi complexe, de o scriitură plină de pasiune și de o vitalitate nebună.”
„Cel mai emoţionant roman al lui Shteyngart, o fabulă intensă despre vremurile grele pe care le trăim.”
„Gary Shteyngart este o comoară naţională. Mereu a scris cu mult umor și talent, dar niciodată mai bine decât aici.”
„Pe fundalul pandemiei, Gary Shteyngart își adăpostește personajele memorabile laolaltă într-o casă, unde gătesc, seduc și chibzuiesc la înţelesul vieţii. Aducând cu Decameronul, romanul Prietenii noștri de la țară ne reamintește că până și în bezna cea mai adâncă lumina promite să revină, dacă nu renunţăm la dragoste și la artă.”
„Umorul și absurdul cu care ne-a obișnuit Shteyngart se împletesc în acest roman cu o profundă empatie.”
„Un tur de forţă tragicomic despre sex, îndrăgostire, pandemie, kimchi, rasism, imigraţie, adopţie, scriitori ruși, K-pop, emisiuni japoneze, scris, dar, mai presus de toate, despre crearea, ruperea și repararea unor prietenii lungi de-o viaţă, despre cum îi rănim și îi vindecăm pe cei pe care îi iubim cel mai mult.”
„O capodoperă… Nu există roman mai relevant pentru timpurile noastre.”
Andrew Sean Greer
GARY SHTEYNGART, scriitor american, s-a născut în 1972 în Uniunea Sovietică, într-o familie de evrei. Deși a emigrat în Statele Unite în 1979, nu a scăpat de accentul rusesc puternic până la vârsta de 14 ani. Romanele lui, aproape toate satire, au fost traduse în peste 25 de limbi și s-au bucurat de aprecierea criticilor, fiind recompensate cu numeroase premii, printre care Stephen Crane Award for First Fiction, National Jewish Book Award for Fiction și Bollinger Everyman Wodehouse Prize.
Nr. pagini: 416
Format: 13 × 20 cm
Categorii: Cărți, Autori străini, În curs de apariție, Carti Fictiune, Literatură contemporană, Literatură anglo-saxonă, Beletristică
Imprint: Byblos
Descriptoare: actuală, despre prietenie, funny