
Nominalizări: CWA Steel Dagger 2021
Nota Goodreads: 4,07 (2 484 note)
Descrierea editurii: „O organizație care nu există. Un spion care nu poate fi prins.1989. Războiul Rece se va încheia în curând, însă pentru BOX 88, o agenție de spionaj top-secretă, jocul abia începe să se înfierbânte. După ce e recrutat de la un colegiu de top, tânărul Lachlan Kite e trimis în Franța. Misiunea lui – să afle tot ce se poate despre un enigmatic afacerist iranian implicat în atentatul de la Lockerbie. Însă Kite descoperă ceva mai cumplit decât și-ar fi imaginat oricine, iar acum e pus în fața celei mai periculoase decizii din viața lui… 2020. MI5 află zvonuri despre existența BOX 88 și pleacă pe urmele lui Kite – dar serviciile iraniene ajung înaintea lor. Capturat și supus torturii, Kite trebuie să aleagă dacă să dezvăluie adevărul despre Franța sau să-și vadă familia ucisă. Angrenat într-o luptă cum n-a mai văzut, Kite trebuie să-și folosească toate abilitățile ca să rămână în viață.”
Un roman cu spioni. Aproape de modă veche. Adică așa cum scriau Robert Ludlum sau John Le Carre, ca să-i numesc pe primii doi care îmi vin în minte. Numai că autorul scoțian ales de Crime Scene Press spre publicare scrie în 2020, prin urmare și metodele spionilor s-au schimbat. Războiul Rece s-a terminat de mult, Cortina de Fier a căzut de câteva decenii, nu mai avem amenințarea cu bomba nucleară și jocul de-a șoarecele și pisica dintre spionii britanici (sau americani) și sovietici, dar asta nu înseamnă că teroriștii din alte părți stau cu mâinile în sân și nu-și fabrică arme chimice sau nu doboară avioane cu civili nevinovați pentru cine știe ce ofense sau atentate mai mult sau mai puțin închipuite.
Povestea pendulează între trecut și prezent, între 1989, anul în care s-a încheiat Războiul Rece, și 2020, când serviciile de informații britanice pare că au prins toți teroriștii din lume și acum stau cu ochii pe Lachlan Kite, eroul noii serii a lui Charles Cumming, căci tocmai au prins de veste de existența unei agenții ultrasecrete și cred cu tărie că Lachlan este un agent de-al lor.
Totul începe pe 21 decembrie 1988 cu un oribil atentat în care pier 270 de persoane, când un avion cu destinația New York explodează deasupra orășelului scoțian Lockerbie din pricina unei bombe plasate într-o valiză de la bordul avionului, se zice, la ordinele dictatorului libian Muammar Gaddafi. Sărim în 2020, când Lachlan Kite primește un telefon de la o fostă iubită americană prin care este informat că prietenul său Xavier Bonnard s-a sinucis (sau a fost sinucis) și că înmormântarea lui va avea loc în curând. Lachlan își lasă soți însărcinată acasă și merge la înmormântare unde, deși era păzit de o agentă MI5 sub acoperire, este răpit de niște iranieni și dus pe un vas de pe malul Tamisei, unde este torturat pentru a le dezvălui acestora în detaliu ce s-a întâmplat într-o vacanță petrecută de acesta în urmă cu treizeci de ani la casa de vacanță a bogatei familii a prietenului său Xavier, cu care fusese coleg la Eton.
Mergem apoi înapoi pe firul istoriei și facem cunoștință cu începuturile de agent secret ale lui Lachlan Kite. Crescut în Scoția doar de mama sa începând de la vârsta de doisprezece ani, după ce tatăl său s-a prăpădit din cauza iubirii prea mari față de alcool, Lachlan ajunge, printr-un capriciu al sorții și al unui concurs de împrejurări mai mult decât fericite, nu doar le Eton, printre elite, fiind elev de top acolo, ci și să fie recrutat, datorită inteligenței și abilităților deosebite, de către unul dintre profesorii săi pentru a deveni agent secret pentru o agenție denumite BOX 88. O agenție de care nu știe nimeni nimic, fondată de americani și de britanici și susținută financiar de americani, pentru a duce la îndeplinire operațiuni strict secrete.
Misiunea tânărului Lachlan, proaspăt absolvent de Eton, va fi, dacă tot a fost invitat de prietenul Xavier să-și petreacă vacanța pe litoralul francez, să strângă cât mai multe informații despre un invitat al bogatei familii Bonnard, Ali Eskandarian, un iranian aflat în vizorul BOX 88 atât pentru relația sa cu capul familiei Bonnard, Luc, cât și pentru că era bănuit că ar fi avut legătură cu doborârea avionului deasupra orașului Lockerbie. Bineînțeles că Lachlan, ambițios până peste poate, dar și înzestrat cu abilități ieșite din comun pentru un spion fără aproape nicio pregătire prealabilă, se descurcă mai mult decât onorabil. Până aproape de final însă.
Facem un salt în prezent, când mult mai experimentatul Lachlan este torturat atât fizic, cât și psihic (iranienii merg la el acasă pentru a-i face o vizită soției sale însărcinate și amenință că îi omoară și pe ea, și pe copil dacă Lachlan nu le dezvăluie ce vor să afle) pentru a le povesti răpitorilor în detaliu ce s-a făcut și s-a zis, mai exact, la celebra lui vacanță din Franța. Scopul dezvăluirii informațiilor? Detalii despre ce s-a întâmplat atunci cu Ali Eskandarian.
Povestea are ba ritm de thriller, căci MI5 nu stau nici ei cu mâinile în sân și încearcă din răsputeri atât să-l găsească pe Lachlan Kite cel răpit de la înmormântare, iar pentru asta colaborează fără să vrea cu agenții BOX 88, cât și pe soția acestuia, sechestrată la ea acasă până ce soțul ei va dezvălui informațiile vitale, ba de poveste cu spioni clasică, însă ritmul este unul foarte alert și-ți trebuie nu doar o atenție deosebită la detalii, ci și o memorie fantastică pentru a reține pleiada de personaje imaginate de Cumming (de mare ajutor este însă lista de personaje de la începutul cărții).
Este bună povestea? Categoric, căci este o poveste despre alegeri dureroase (de exemplu, atât alegerea pe care trebuie să o facă tânărul Kite, proaspăt absolvent și cu toată viața în față, de a se dedica unei agenții despre care nu știa nimic și a-și risca permanent viața, cât și cea de după răpire, când în balanță sunt puse viața sa, a soției și a copilului nenăscut sau trădarea țării), imposibile, prietenii trădate, dezamăgiri și drame personale. Stă în picioare chiar și în fața celor mai atente analize? Cu siguranță.
Este Lachlan Kite un personaj credibil? Fără îndoială. Un mare plus și pentru personajul Xavier, o adevărată beizadea răsfățată și mare amator de droguri și alcool, pentru care răceala cu care a fost tratat mai ales de tată s-a răsfrânt din plin în caracterul său reprobabil și în alegerile proaste pe care le-a făcut de-a lungul vremii. În pofida lungimii (eu aș mai fi scurtat, de exemplu, atât mulțimea de detalii despre recrutarea lui Kite, cât și vacanța din Franța), BOX 88 este un roman solid, alert și bine scris, o binevenită reîntoarcere la vechile povești cu spioni, dar ajutată din plin de tehnologia modernă, ceea ce le dă un suflu proaspăt, aducându-le practic în secolul XXI, și un adevărat răsfăț pentru cine s-a săturat de romanele cu criminali în serie și detectivi acriți de drame personale și grozăvenii întâlnite la serviciu, dar mai ales de thrillerele domestice care au epuizat de mult miza întorsăturii din finalul poveștii.
NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a volumului BOX 88. Dacă sunteți curioși să aflați alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:
Literatura pe tocuri: https://literaturapetocuri.ro/box-88-de-charles-cumming-crime-scene-press-recenzie.html
Citește-mi-l: https://citestemil.ro/box-88-charles-cumming/
Cărțile mele și alți demoni: http://www.cartilemele.ro/2022/03/recenziile-lui-gica-66-box-88-de.html
Anca și cărțile: https://ancasicartile.ro/box-88-charles-cumming-recenzie/
Ciobanul de Azi: https://ciobanuldeazi.home.blog/2022/03/20/recenzie-box-88-de-charles-cumming/
Carti Recenzii Analogii Antologii: https://analogiiantologii.com/