Harlan Coben – Șase ani (Six Years, 2013) 352p., TPB, 14.5×20.5, Paralela 45, 2019, Colecția Bestseller/Thriller, Trad. Dan Bălănescu, Red. Dașa Suciu, 34 (40) lei, ISBN 978-973-47-2963-0

Nominalizări: Goodreads Choice Award Nominee for Mystery & Thriller 2013

Nota Goodreads: 3,83 (70 258 note)

Descrierea editurii: „Neputincios, Jake asistă la nunta lui Natalie, femeia pe care o iubește. Idila lor s-a încheiat, iar ea l-a făcut să promită că n-are s-o mai caute vreo­dată. Jack se ține de cuvânt timp de șase ani, până în momentul în care dă peste necrologul lui Todd Sanderson, soțul femeii iubite. Cel puțin așa pare că ar sta lucrurile. Dar la înmormântare văduva se dovedește a fi o necu­noscută. Atunci, unde e Natalie? De ce l-ar fi mințit? Hotărât să o găsească, Jake cade pradă unei intrigi ucigașe. Și descoperă că în dragoste există uneori  adevăruri  care  ucid.

Harlan Coben le oferă și de această dată cititorilor o capodoperă a thrillerului modern, explorând ingenios adâncimile și pasiunea iubirii pierdute, dar și secretele și minciunile din adâncul acesteia.”

Nefiind un scriitor chiar necunoscut la noi, apărut însă la edituri/în colecții care l-au cam lăsat să treacă pe sub radarul marii mase de cititori care cumpără și citește în mod constant cărți din acest gen literar, părea că Harlan Coben va primi o șansă adevărată să fie urcat acolo unde trebuie, pe piedestalul marilor scriitori de thriller populari la noi, atunci când și-a făcut loc la editura Paralela 45 odată cu revitalizarea colecției Bestseller (care s-a împărțit în câteva subgenuri, cum ar fi Thriller, Crime sau Romance). Nu prea s-a întâmplat însă așa, din ce-am observat eu, însă poate că editura are de gând ca pe viitor să-i mai traducă din romane.

Începe cam anevoios această poveste, se continuă cu un mister care mi-a pus creierii pe bigudiuri încercând să-i dau de capăt, și apoi o ia vertiginos la vale, transformându-se într-un adevărat thriller american cu urmăriri, împușcături, conspirații nemaivăzute și eroi de ocazie, în fapt oameni normali, fără însușiri și abilități extraordinare, care n-au nici în clin, nici în mânecă cu serviciile secrete, armele ultramoderne, tehnicile de spionaj, sateliți, dispozitive de urmărire și ucigaș plătiți de mafie sau cine știe ce altă organizație cu tone de bani la dispoziție ca să-și facă mendrele.

Jake Fisher, profesor de colegiu remarcabil doar prin statura-i impresionantă, a trăit o scurtă, dar intensă idilă cu o misterioasă femeie pe nume Natalie. Intensă, intensă, dar asta n-a împiedicat-o pe Natalie să dispară în ceață și să se mărite, pe nepusă masă, cu un tip care, aparent, fusese iubirea vieții ei de dinainte, lăsându-l pe Jake cu buzele umflate, ba mai turnând și sare pe rănile sângerânde ale acestuia și chemându-l la fastuoasa lor nuntă, unde iubirea vieții lui îi cere, nici mai mult, nici mai puțin, să uite cu totul de ea și să-și vadă de viața lui ca și cum pe ea nici n-ar fi cunoscut-o.

Trec șase ani (cei din titlu) și într-o zi, Jake citește necrologul lui Todd, fost profesor la colegiul unde predă el acum, care este nimeni altul decât alesul inimii lui Natalie, iubirea pierdută, dar deloc uitată, a lui Jake Fisher. Aparent, acesta fusese torturat și ucis în propria casă. Și cum curiozitatea nesăbuită este exact punctul forte al lui Jake, dar și caracteristica ce-l va băga într-un nesfârșit șir de belele, Jake merge, curios nevoie-mare, la înmormântare. Numai că acolo nu dă peste văduva Natalie pe care spera, probabil, să o consoleze și să încerce s-o ajute să treacă peste durerea pricinuită de pierderea aceasta îngrozitoare, ci peste o persoană complet necunoscută, văduva lui Todd Sanderson și adevărata lui soție, cu care mai avea și copii și care nu auzise în viața ei de vreo tipă pe nume Natalie, darămite să știe că soțul ei dusese, pesemne, o viață dublă, de bigam.

Așadar, cu cine și de ce s-a căsătorit Natalie? Unde a dispărut Natalie? De ce, când începe să facă săpături, să pună întrebări în dreapta și-n stânga, să meargă la tabăra unde a cunoscut-o pe Natalie, la locul unde a avut loc nunta ei cu Todd, toată lumea îi spune că nu cunoaște nicio Natalie? Că n-a existat nicio Natalie, nicio nuntă, nimica-nimicuța, cum plastic se exprima Salvo Montalbano? Și de ce începe să aibă parte de întâmplări tot mai misterioase și primejdioase, culminând cu o tentativă de asasinat, de ce nici chiar o fostă expertă CIA, NSA, FBI, am uitat de care, la câte agenții sunt implicate, nici măcar ea nu poate da de urma lui Natalie, care parcă nici n-ar fi existat? Și, mai ales, cine e Natalie?

Toate astea le veți afla, la fel cum le-am aflat și eu, citind cartea, firește. O poveste care te ține cu sufletul la gură de la a șaisprezecea până la ultima pagină (sar peste siropoșenia de la început). Pur și simplu nu am putut-o lăsa din mână, și-n ciuda traducerii alcătuite dintr-un amestec de perfect simplu și perfect compus (la persoana I) care se potrivesc precum nuca în perete, povestea imaginată de Harlan Coben stă în picioare chiar și la cea mai minuțioasă analiză. Deși pare extrem de trasă de păr. Deși misterul părea de neexplicat. Deși pe Jake (care nu e deloc Jake al lui Lee Child) nu ți l-ai imagina capabil să deslușească ițele unei tărășenii atât de încurcate și să rezolve o afacere atât de tenebroasă, când miza e atât de mare, iar personajele negative n-au scrupule și au la dispoziție resurse practic nelimitate. Recomandată! Mai multe romane de Harlan Coben, please!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *