Si-a venit si anul nou iar cel vechi fuse si se duse.Dar sa vedem cu ce ne putem lauda pe anul 2012 in materie de carti si noi aparitii in domeniul nostru drag inimii SF&F. Incepem cu Millennium Books care ca de obicei poarta stindardul romanesc cu autori noi sau consacrati, editura care a facut ca visele multor scriitori sa devina realitate si pe noi cititorii sa ne rasfete cu carti minunate si superbe. Observam ca ponderea majora in publicatiile acestei edituri sunt autorii romani si mai putin cei straini pe principiul putini da’ buni!

Aici veti gasi tot ce va intereseaza iar aici titlurile care va intereseaza dar si pe care vi-le recomand cu caldura sa le comandati si cititi! Nu pot sa nu remarc doi autori de clasa Oliviu Craznic si Narcisa Stoica, autori de care vom mai auzi si care au o scriitura excelenta, nu pot sa nu ii remarc pe cei trei „grei” ai sefeului romanesc Liviu Radu, Sebastian Corn si Michael Haulica si ei cu aparitii la Millennium Books plus noii autori debutanti care au rupt gura tirgului- Laura Sorin,Catalina Fometici,Raluca Baceanu dar si autorii care sunt pe calea consacrarii Doru Stoica, Ciprian Mitoceanu,Aron Biro, Adrian Buzdugan,Dan Dobos,Stefana Czeller, George Lazar, Ana Veronica Mircea, Roxana Brinceanu, Marian Coman,Sergiu Somesan,Ioana Visan, Cristian Teodorescu,Lucian Vasile Szabo, Antuza Genescu.

Continuam cu „muntele” Nemira, editura care a facut posibila revenirea in forta a brandului Anticipatia dar si o relansare in forta a autorilor romani de sf&f dintre care il mentionam pe titanul LIVIU RADU{daca americanii il au pe Asimov noi il avem pe Liviu Radu, povestitorul cu p mare ,scriitorul care te poate face sa visezi cu ochii larg deschisi}, traducatoarea(nota maxima pentru traduceri) si scriitoarea Ana Veronica Mircea si Marian Truta care a redescoperit placerea scrisului. Pe partea cu autori straini este inegalabila ca editura , am avut parte numai de bunataturi desi putine ca numar(aici sunt un pic nemultumit pentru ca se putea si mai mult) si de reeditari intr-un format atractiv ca pret si calitate , hardcovere care intr-o biblioteca respectabila arata bestial.Pe 2013 editura Nemira ne pregateste un adevarat festin SF&F de la care nu trebuie sa lipsiti, surprizele sunt mari iar satisfactiile vor fi pe masura.

Editura Trei a venit cu noua colectie de SF&F, Epsilon, o colectie care cu capitanul Mihai Dan Pavelescu la cirma a reusit sa ne impresioneze si sa ne patrunda incet- incet la suflet cu carti una si una, obiectivul declarat fiind numai autori unul si unul dar toti straini .Cartile se prezinta intr-un format atractiv si vi-le recomand cu caldura, traducerile sunt excelente iar un cititor care se respecta nu trebuie sa rateze vreo aparitie din aceasta colectie Epsilon.

Avindu-l drept coordonator (unul dintre cei mai buni) pe Michael Haulica, surpriza anului 2012 a fost lansarea editurii Paladin cu colectia omonima cu un titlu de succes apartinind marelui Isaac Asimov dar si cu un plan ambitios care cuprinde si titluri noi dar si vechi ,carti care ne-au facut sa visam , aparitii noi la care visam sa apara. Nu pot decit sa spun urmatoarele cuvinte Long live the King! dealtfel am incredere absoluta in Michael Haulica ca visele vor deveni realitate. Sa nu uitam ca acest mare scriitor alaturi de Liviu Radu si Sebastian A. Corn este un titan la literaturii noastre de sf&F, recentul volum Transfer o demonstreaza din plin.

O alta surpriza placuta in materie de autori romani a fost editura Tracus Arte care s-a lansat pe piata cu autori unul si unul, revenirea spectaculoasa si-n forta a lui Adrian Buzdugan cu o noua carte-Citadela de Fier- si relansarea Anului Teminal al lui Forin Pitea, o carte super care iti aduce aminte de vremurile bune ale cyberpunkului.

Editura Vremea nu s-a lasat mai prejos si a adus in atentia noastra pe Oswald Horer si Sergiu Somesan, Editura Rao ni l-a daruit pe Scott Lynch impreuna cu reeditarile marelui J.R.R.Tolkien, Humanitas a venit cu Philip Pullman si Mitchell David(reeditare), Eagle Publishing House a publicat doar doua carti dintre care remarcam debutul scriitoarei Camelia Pantazi Tudor, editura Litera a cochetat cu fictiunea cu citeva titluri, editura Voyager Premium Books dupa un demaraj in forta cu „Pe ape si mai tulburi” ne-a lasat in stand-by, editura Media-Tech revine cu Catalin Badea Gheracostea si ultima in enumerare editura Herg Benet cu Ultima vrajitoare din Transilvania.

Am avut privilegiul sa descoper cu uimire si incintare o carte la finele anului , carte ce va fi cu siguranta cartea anului 2013, ATAVIC scrisa de binecunoscutul autor LIVIU SURUGIU si pe care v-am prezentat-o de anul nou, nu ratati sansa de a o citi se anunta o revelatie dar si un bestseller!

Una peste alta 2012 a fost un an bun pentru sf&f dar si pentru noi cititorii care am beneficiat de carti minunate. Asa ca acum va las in compania cartilor sf&f 2012 si pregatiti-va pentru bunataturile anului 2013 despre care presimt ca va fi anul cel mare al sefeului romanesc.

A relatat din fata tastaturii fanul sf de serviciu voicunike

One thought on “Retrospectiva SF&F 2012

  1. Sper ca 2013 sa fie mai bun. Si cred ca va fi. Anul trecut la Trei au aparut destule carti intr-un timp scurt. Anul asta avem: un an intreg pentru Trei(vor scoate destul de multe), apoi Paladin, cei de la Nemira ne sunt datori cu niste carti de anul trecut plus ce trebuie pentru anul asta, la VoyagerBooks mai apare Butcher ?, si cred ca si Milennium Books are cateva surprize.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *