In anul 1984 aparea in vestitul ALMANAH ANTICIPATIA cel mai celebru roman al fratilor STRUGATKI-Picnic la marginea drumului , ecranizat de celebrul regizor Tarkovski cu titlul CALAUZA, romanul, unul de altfel exceptional, era inconjurat si de o aura pe vremea aceea -a comunismului – de fruct interzis care propovaduia bineinteles ideologia capitalista. Pot spune cu mina pe inima ca este una din rarele carti care iti ramin pe veci in suflet si-n inima, face parte din acele carti memorabile care iti marcheaza viata si destinul, am citit-o de nenumarate ori si pot spune ca este la fel de proaspata si acum la fel ca atunci cind a aparut prima data. Maestri incontestabili ai SF-ului mondial fratii Strugatki prin opera lor au reusit sa ridice literatura SF la cote valorice inegalabile, depasind cu succes granitele ghetoului sf&f si atragind tot mai multi cititori de mainstream, personajele adevarate si complexe precum si multitudinea situatiilor exploatate literar i-au pe facut pe criticii literari sa lase deoparte orice rezerve si sa-i puna laolalta cu marii scriitori ai lumii. Tinind cont de epoca in care si-au scris operele ii admir cu atit mai mult cu cit au reusit sa insele sistemul comunist si mai ales securitatea ruseasca care sa nu uitam ca a fost cea mai bine organizata dar si cea mai cruda organizatie din lume. Inscriindu-se in „linia” Strugatki ORASUL DAMNAT demasca,poate pentru prima data in literatura universala,resortul principal al experimentului comunist: exploatarea nerusinata a sperantei umane intr-un viitor mai bun Acest ,,experiment,, a dus la violarea principiilor existentei umane, a Spatiului si a Timpului.
Alaturi de Isaac Asimov sau Stanislaw Lem, Arkadi si Boris Strugatki fac parte dintre prozatorii care au asigurat genului science fiction un loc legitim in cadrul literaturii de cea mai buna calitate.
Orasul damnat prezinta o lume sfasiata intre supunere si evaziune, proiectata pe fundalul unei utopii sustinute de sensurile unei misterioase parabole, cu tot decorul pe care il presupune Orasul ca spatiu inchis al controlului totalitar.
Un dictator descins din imaginarul negru al nebuniei puterii manevreaza cu cinism o suita de destine prin care se recompune o umanitate strivita sub stigmatul unei culpabilitati intretinute metodic.Orasul Damnat ofera idei fascinante despre lume, despre stiluri de viata si societatea moderna a secolului 21. Foarte usor de citit pentru toata lumea, nu doar pentru fanii acestui tip de carte. Orasul Damnat este parola catre linistea si libertatea personala, o experienta incitanta si inedita inainte de a parcurge marele drum al vietii . Imediat ce ai citit aceasta carte minunata vei descoperi ca trebuia sa cuceresti o intreaga lume, care se intinde mult mai departe decat cartierul pe care il cunosteai.
Incepind de astazi si pina vineri ora 24:00 editura Paralela 45 impreuna cu blogul Fansf initiaza un concurs al carui premiu este un exemplar din cartea Orasul Damnat care se va atribui cistigatorului, desemnat prin tragere la sorti, daca va raspunde corect la urmatoarea intrebare:
Ce manuscris al fratilor Strugatki vede lumina tiparului in Germania la Frankfurt pe Main in 1972 fara a fi editat mai intai in URSS?
Dupa aparitia acestui manuscris a izbucnit un scandal monstru careia i-au cazut prada alte carti excelente precum Poveste despre Troica,A Doua Invazie a Martienilor si MELCUL PE POVARNIS in pregatire la editura Paralela 45.
Va urez succes!
UP DATE: In urma tragerii la sorti cistigatorul este Lavander. Felicitari!
posted by voicunike