In REVISTA GALILEO am descoperit cu uimire si placere o initiativa a editurii MILLENNIUM PRESS si a unui editor surpriza-ADRIAN CRACIUN de a aduna texte originale romanesti pe care sunteti invitati sa le scrieti, intr-o antologie cu cel mai neobisnuit titlu
ROMANIA STEAMPUNK
Scrieti texte cu poveste / acţiune ce se desfăşoară în spaţiul geografic/cultural românesc, încadrabile în definiţia curentului steampunk, un curent al literaturii de ficţiune speculativă care a început să se dezvolte la jumătatea anilor optzeci ai secolului trecut. Termenul se referă la ficţiuni ce-şi desfăşoară acţiunea în epoci istorice (sau lumi imaginare) în care puterea aburului este încă forma de energie cea mai utilizată – cele mai uzitate repere fiind secolul XIX şi Anglia victoriană – dar apar elemente fie de science fiction, fie fantastice, fiind prezentate tehnologii avansate aşa cum ar fi putut fi ele imaginate de trăitorii în epoca sau lumea respectivă. Tehnologiile acestea pot fi imaginare, precum cele prezente în opera lui H.G. Wells sau Jules Verne, sau unele care au apărut în realitate (computerele, de pildă), dar prezentate ca şi cum ar fi fost descoperite la o dată anterioară.
Una din cartile cele mai elocvente apartinind genului STEAMPUNK aparuta si la noi gratie editurii NEMIRA este MACHINA DIFERENTIALA , roman scris de doi monstri sacri ai sefeului William Gibson si Bruce Sterling
In unele cazuri, ficţiunile steampunk pot fi istorii alternative, înfăţişînd puncte de divergenţă în dezvoltarea tehnologică faţă de realitate, cum ar fi utilizarea pe scară largă a dirijabilelor sau a maşinilor analitice (computere mecanice).
În principiu sînt dorite texte cu lungimi între 20.000 şi 60.000 de semne (spaţiile incluse). Pentru a fi luate în considerare lucrările trimise trebuie să fie culese cu caractere Times New Roman şi diacritice şi salvate în format DOC sau RTF. Textele vor fi expediate via e-mail la adresa next @ millenniumpress.ro pînă cel tîrziu la data de 15 decembrie 2010, ora 24.00.
Asa ca puneti-va pe treaba si scrieti,da’ sa scrieti bine! noi fanii sf de abia asteptam sa citim povestile voastre,iar din partea fanului sf veti avea toata recunostinta noastra.Unul din scriitori-OLIVIU CRAZNIC- chiar a scris o poveste care intrece orice asteptari si pot spune despre el ca este cel mai bun scriitor tinar din Romania,iar ca dovada a spuselor mele cititi-i romanul aparut la editura Vremea …si la sfirsit a mai ramas COSMARUL.
Din pacate, e unul dintre curentele literaturii sf care ma lasa total rece. Daca ar fi fost anuntata o antologie fantasy…
@nicu – mutzumiri pentru semnalare
@stefana – doar setup-ul e diferit, povestile sint tot despre oameni; si steampunk-ul nu exclude fatasy-ul.
Ex. http://boingboing.net/2007/07/08/jay-lakes-mainspring.html
Eu tot mai sper la un text de la tine. 😀
@Stefana-Me too!